Greta Thunberg átfogó könyvet ad ki a klímaválságról

2022. április 10.
A The Climate Book című kiadványban tudósok, közgazdászok és művészek segítségével ad átfogó képet arról, hogyan függnek össze a bolygónkon tapasztalható különböző krízishelyzetek.

„Úgy döntöttem, hogy arra használom az erőforrásaimat, hogy összeállítsak egy könyvet, mely a jelenlegi legjobb tudományos munkákat összegzi. Egy könyvet, mely holisztikusan fedi le és szemléli a klíma, ökológiai és fenntarthatósági krízist – áll Greta Thunberg közleményében. – A klímaválság ugyanis csak egy tünete egy sokkal nagyobb fenntarthatósági válságnak. Azt remélem, hogy ez a könyv mintegy kézikönyvként működik majd, és segít megérteni, hogy ezek a különböző területen jelentkező problémák hogyan függnek össze, és állnak össze egy nagy krízishelyzetté.”

greta-thunberg-konyv-klimavalsag

Idén ősszel jelenik meg a Penguin Kiadó gondozásában a The Climate Book, melyben Thunberg több mint száz emberrel dolgozik együtt, Johan Rockström és Katharine Hayhoe tudósoktól Thomas Piketty közgazdászon át Margaret Atwood íróig. A 19 éves klímaaktivista saját tapasztalatait is megosztja a klímavédelemről. 

„Most éppen elszántan keressük a reményt – mondta Thunberg. – De a remény nem azt jelenti, hogy úgy teszünk, mintha minden rendben lenne. Számomra a remény nem egy olyan dolog, amit készen kapunk. Meg kell szolgálnunk, létre kell hoznunk. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból. És ha néhány különc iskolás képes volt milliókat arra késztetni, hogy megváltoztassák az életüket, képzeljük csak el, mit tehetnénk mind együtt, ha tényleg megpróbálnánk.”

Thunberg 2018-ban, 15 évesen indította el a híressé vált pénteki iskolai sztrájkját, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a környezeti válságra. Azóta világszerte ismert klímaaktivistává nőtte ki magát, 2019-ben a Time magazin az Év emberének választotta és háromszor jelölték Nobel-békedíjra. 

Eddig három könyve jelent meg, kettőnél a szülei és testvére volt a társszerzője. Az új könyv lesz az eddigi legátfogóbb munkája, mely mindannyiunk kezébe eszközt adhat a pozitív változáshoz.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!