A férfiak sajtszagúak, a nők gyümölcsillatúak a tudomány szerint

2022. november 30.
Egy 2009-es svájci kutatás egyértelműen kiderítette, hogy milyen alapillata van az egyes nemeknek – és egyik sem tűnik kifejezetten kellemesnek.

A modern korban már mindenféle parfümökkel és kozmetikumokkal illatosíthatjuk magunkat, de vajon milyen a valódi, természetes illatunk? Most nem a szúrós testszagra gondolunk, hanem egyfajta természetes kipárolgásra, amit leginkább az úgynevezett feromonok határoznak meg.

tudomany-kutatas-illat-sajt-hagyma-grapefruit

Egy 2009-es svájci kutatás egyértelmű választ adott a kérdésre: a kutatók férfiak és nők hónaljából szereztek szagmintát, amit aztán a természetesen ott található baktériumokból kinyert enzimekkel vegyítettek. Így állapították meg, hogy a férfiak alapvetően sajtszagúak, míg a nők grapefruitillatúak vagy hagymaszagúak. Bár az utóbbi kettő nem igazán hasonlít, mindkettőben jelen van egyfajta keserűség, valószínűleg ez lehet a titok nyitja.

Bár nehéz megállapítani, hogy ezek az illatok/szagok kifejezetten kellemesek vagy kellemetlenek, a tudomány szerint nagyon fontos szerepük van a vonzalom kialakulásában. Szóval ne ijedjünk meg, ha megcsapja az orrunk egy kis édes-kesernyés hagymaszag vagy kedvenc francia sajtunk illata, ezek az emberi létezés teljesen természetes aromái!

Fotó: Getty Images Forrás: New Scientist

Olvass tovább!