A csokiillatú virág a világ egyik legritkább növénye

2022. augusztus 20.
A csokit általában a kamrában, asztalfiókban, néha a hűtőben találjuk meg. De kinek jutna eszébe, hogy az ínycsiklandó csokiillat a kertből jön? Pedig van egy virág, amit biztosan mindenki szívesen megszagolna, mert valódi csokoládéillattal csalogatja beporzásra a méheket.

A csokoládéillatú pillangóvirág (Cosmos atrosanguineus) egy nagyon ritka növény, különlegessége pedig, hogy csokiillatot áraszt. A bársonyvörös szirmok közepén található, majdnem fekete porzókból árad a süteményre emlékeztető illat. 

„Látványra a vörös bársony torta jut eszünkbe róla, az illata viszont a gazdag és krémes csokoládéé, vagy a frissen sült csokis keksz aromája” – írta le Valerie Ghitelman növényszakértő, mitől olyan különleges ez a virág.

csokolade-illat-virag

Az étvágygerjesztő illatot a vanilin okozza, ugyanaz a növényi összetevő, ami a kakaóban is megtalálható. A Mexikóban őshonos virág – hasonlóan a kakaóhoz – kifejezetten élvezi a meleget, illata is a nap legmelegebb időszakában a legintenzívebb. 

Valószínűleg az egyre melegebb nyarakat tekintetbe véve most a legtöbben úgy érzik, az ő kertjükbe is kellene egy a csokiillatú virágból. Rossz hír, hogy ez a világ egyik legritkább virága, vadon élő példánya már több mint 100 éve nem található meg. A jó hír, hogy egyre több kertész szaporítja a kertjében, így nem kell feladnunk az álmot, hogy nekünk is lehet egyszer csokoládéillatú pillangóvirágunk.

„Ez a gyönyörű virág roppant kényes és érzékeny. Ahogy fejlődik, a virág feje nagyon nehéz lesz, ezért könnyen eltörik – mondta Ghitelman. – Ahhoz, hogy megtartsa a kifejlett virágot, célszerű olyan növények közé ültetni, melyek segítenek a megtartásában, például hortenzia közé.” Ami biztos, hogy mi az ablakunk közelébe ültetnénk, hogy mindig érezhessük a mennyei csokoládéillatot, ami a virágból árad.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!