Magyar nő lett a legjobb az antarktiszi ultramaratonon

2022. december 02.
Összesen 197 kilométert futott embertelen körülmények között Lubics Szilvia az antarktiszi ultramaratonon.

A fogorvosként dolgozó sportoló számos más extrém helyen is futott már, például Namíbiában és Dél-Amerika legszárazabb sivatagában is. Most, az antarktiszti ultramaratonon összesen 43 sportoló indult, a nők között pedig első helyen végzett. Az összesített eredmények szerint pedig hatodik lett.

Lubics Szilvia azt mondta, szerint „talán élete legnehezebb versenye volt ez”, az extrém körülmények alatt azt kell érteni, hogy „a futóknak meg kellett küzdeniük a fagypont alatti hőmérséklettel, a viharos erejű széllel, a mély hóval és jelentős szintemelkedéssel is, miközben a hátukon lévő zsákban kellett cipelniük minden kötelező felszerelésüket”. Azért is hatalmas szám ez az eredmény, mert Szilvia saját bevallása szerint igen fázós. 

„Igen, megvan! Szilvi megnyerte az Antarktiszon megrendezett ultrafutó versenyt! A 6 szakaszból álló verseny során a résztvevőknek minél több kilométert kellett futniuk az Antarktisz különböző területein kijelölt pályákon. Szilvi a második napon vette át a vezetést, végül 197,3 kilométert teljesített összesen. A napi szakaszok közül a legrövidebb négy órán át tartott, a leghosszabb pedig hétig – ez utóbbi volt a mai szakasz, amit Szilvi nyert 50,4 km-rel. Összesítésben második a japán Watanabe lett 190,5 km-rel, harmadik pedig a dél-afrikai Reynolds 187,7 km-rel. A másik magyar versenyző, Roskovics Miklós szintén kiválóan futott, ő 200,5 km-es eredménnyel 5. helyezést ért el” – kezdődik Facebook-oldalán az élménybeszámoló.

Kiemelt fotó: Lubics Szilvia/Facebook

Ezt már olvastad?