Ezzel a mozgásformával javíthatjuk a memóriánkat egy friss kutatás szerint

2022. október 11.
Egy friss amerikai tanulmány szerint a különböző mozgásformák a memóriánk különböző funkcióira lehetnek hatással, de az biztos, hogy a rendszeres mozgás az emlékezőképességünknek is jót tesz.

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a rendszeres mozgásnak számos jótékony hatása van az egészségünkre – így például a memóriánkra is. Most azonban az is kiderült, hogy az egyes mozgásformák az emlékezőképességünk különböző funkcióira lehetnek hatással. Az amerikai Dartmouth College kutatói által publikált kutatás szerint a legfontosabb faktor a mozgásforma intenzitása lehet.

mozgas-sport-memoria-teri-emlekezet-epizodikus

A könnyed és közepes intenzitású mozgások (például a rendszeres séta) esetében javult a vizsgált személyek epizodikus memóriája, vagyis azon képességük, hogy mindennapi események részleteit minél pontosabban felidézzék. A magas intenzitású intervalledzés (high intensity interval traning, HITT) ezzel szemben a téri memória működését javította: ez a térbeli viszonyok felidézésének képessége, például hogy hová tettük a kulcsunkat, vagy hol találhatóak bizonyos épületek a térben.

Egyelőre még további kutatásokra van szükség a pontosabb következtetések levonásához, de nagyon úgy tűnik, ha szeretnénk kicsit célzottabban tréningelni a memóriánkat, nem árthat alaposan átgondolni, hogy milyen mozgásforma mellett döntünk.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!