Erre a zenére fuss, ha gyorsabb akarsz lenni!

2022. február 01.
Mindenkinek joga van azt hallgatni futás vagy edzés közben, amit csak szeretne. Ugyanakkor a tudománnyal nem nagyon lehet vitatkozni. Egy friss kutatásban azt vizsgálták, melyik zenék javítják az ember teljesítményét futás és más kardioedzés közben, és melyek azok a zenék, amik kifejezetten ronthatják a teljesítményt.

Akármi legyen az a zene, ami arra sarkall, hogy még egy picit gyorsabban fussunk vagy rávegyük magunkat az utolsó sorozatra az edzőteremben, hallgassuk azt. Mindegy, hogy ez hip-hop, K-pop, Disney-betétdalok, a tenger hangjai vagy Mariah Carey karácsonyi klasszikusa nyár közepén, hallgassuk azt. Viszont lehet, hogy azon is érdemes elgondolkodni, ami egy friss kutatás eredményeiből kiderült. A Pour Moi sportszergyártó vizsgáltatta meg, milyen hatással van 60 különböző előadó a futóteljesítményre. A kísérletben részt vevőknek ugyanazt a távot kellett megtenniük, miközben a különböző előadók dalait hallgatták, és összehasonlították az eredményeket. 

futas-zene-teljesitmeny

Alapvetően nem meglepő, hogy az a művész, akinek a zenéjét hallva gyorsabban futottak az emberek, nem más, mint az univerzum királynője, Beyoncé. Az ő dalaira a futók 33 másodperccel futottak le gyorsabban egy kilométert. Az első ötbe hasonlóan prominens előadók kerültek:

  1. Beyoncé, 33 másodperccel gyorsabb egy kilométeren
  2. Harry Styles 31 másodperccel gyorsabb egy kilométeren
  3. Britney Spears, 28 másodperccel gyorsabb egy kilométeren
  4. Adele, 19 másodperccel gyorsabb egy kilométeren
  5. Taylor Swift, 17 másodperccel gyorsabb egy kilométeren

Közülük talán Adele lehet az, aki kakukktojás, hiszen az ő muzsikája inkább lassabb, szomorkásabb, nem az jutna eszünkbe róla, hogy gyorsabban futjuk tőle a félmaratont. 

Összeállították azoknak a művészeknek is a listáját, akiket hallgatva kifejezetten lassabban ment a futás a kutatásban részt vevőknek:

  1. Drake, 21 másodperccel lassabb egy kilométeren
  2. BTS, 9 másodperccel lassabb egy kilométeren
  3. Doja Cat, 5 másodperccel lassabb egy kilométeren
  4. Nicki Minaj, 2 másodperccel lassabb egy kilométeren
  5. Katy Perry, 1 másodperccel lassabb egy kilométeren

Forrás: Popsugar Fitness Fotó: Getty Images

Olvass tovább!