A szexuális úton terjedő betegségek nem árulnak el rólunk semmit emberileg

2022. december 19.
Bár első hallásra rémisztő lehet, valójában a szexuális úton terjedő betegségek több embert érintenek, mint gondolnánk. Akadnak, akik életük nagy részében küzdenek ezzel a problémával, de olyan esetek is előfordulhatnak, amikor valaki anélkül esik át egy fertőzésen, hogy egyáltalán tudna róla. Dr. Jenei Katalin szülész, nőgyógyász, endokrinológussal beszélgettünk a szexuális úton terjedő, fertőző betegségekről.

„Az STD (Sexually Transmitted Diseases – Nemi úton terjedő betegségek) kifejezés foglalja össze azokat a betegségeket, amelyek szexuális úton terjednek, de kortól és földrajzi helyzettől függően mindig változik, hogy mikor mi a leggyakrabban előforduló” – kezdi dr. Jenei Katalin szülész, nőgyógyász, endokrinológus. Az adatok gyűjtése azért is nehézkedés, mert pontos információ csak azokról a betegségekről van, amelyek bejelentésre kötelezettek az ÁNTSZ-nek, mint például a szifilisz és a gonorrhea, a hétköznapokban sokkal gyakrabban előforduló fertőzésekről azonban nem áll rendelkezésre pontos számadat. Annyi kijelenthető, hogy a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a humán papillomavírus (HPV), illetve a herpes simplex vírusfertőzés.

„Jelentkező tünetek esetén mindenképpen szükséges szűrővizsgálatot végezni, illetve abban az esetben, hogyha valakinek új párkapcsolata van, vagy visszatérően vannak különböző kevert jellegű hüvelyfolyásos panaszai. Rutinból STD-re szűrni, azt gondolom, hogy felesleges, de ha valaki szeretné, természetesen elvégezhető a szűrés” – teszi hozzá a nőgyógyász.

nemi-betegseg-szex-std-nogyogyasz

Ezek a szűrővizsgálatok azonban egyáltalán nem olcsóak. Egy komplett STD szűrés ára akár a 37-40 ezer forintot is elérheti – már csak ezért is érdemes újragondolni a rutinszerű szűrést. A vizsgálatok indokolt esetben történő elvégzése viszont annál fontosabb, hiszen a betegségek időben történő felismerése kulcsszerepet játszik a fertőzések kezelésében. A könnyebb, úgynevezett egysejtű fertőzés által okozott betegségek, mint például egy gombás fertőzés, általában nem járnak maradandó következménnyel, de egy kezeletlen gonorrhea például a petevezeték elzáródását eredményezheti, ami meddőséget is okozhat. Ugyanez érvényes a chlamydiára, míg egy kezeletlen szifilisz például, ha későn veszik észre, a központi idegrendszerben, gerincvelőben vezethet maradandó károsodáshoz. A herpesz vírus, ha nincs megfelelően kezelve, visszavándorol az ideggyökökbe és onnan aktiválódhat bármikor, kellemetlen, fájdalommal járó állapotot eredményezve. Jó hír viszont, hogy a betegségek nagy része, az imént említetteket is beleértve, nem jár súlyos következményekkel, ha még a kezdeti fázisban felismerik és adekvát módon kezelik őket. Az időben való felismeréshez a különböző szűrővizsgálatok mellett az éves rákszűrés is nagyban hozzájárulhat.

„A legfontosabb, hogy a betegséget kezelni kell. Emellett bármilyen szexuálisan terjedő, fertőző betegségnél a legnagyobb védelmet a gumióvszer jelenti, bár sajnos hangsúlyozom, hogy százszázalékos védelmet semmi sem ad. Tehát például, ha egy pár kisbabát szeretne és tudott a HPV-fertőzés, akkor is javasolt a gumióvszeres védekezés és csak a termékeny időszakban javasolt a gumi nélküli együttlét” – magyarázza dr. Jenei.

Bárkivel megtörténhet

A nemi úton terjedő betegégek nem csak a szervezetünket terhelhetik meg, mentális egészségünkre, sőt párkapcsolatunkra is negatív hatással lehetnek. Épp ezért fontos, hogy amikor csak lehetséges, a betegek mellett egy támogató, megértő és elfogadó társ álljon.

„Egy szerdai napon jött a hívás. Lepergett előttem az életem. Nem tudtam hogyan és milyen módon mondjam el a férjemnek. Milliónyi kérdést tettem fel magamnak. Rákos vagyok? Rákos leszek? – meséli egy névtelenséget kérő, HPV-fertőzéssel diagnosztizált, fiatal hölgy – Nem ismertem a betegséget, hallottam róla, de nem gondoltam volna soha, hogy elkapom. A férjemmel babát terveztünk. Minden pillanatát elképzeltük már, a neveket is kitaláltuk. Akkor az álom szertefoszlott. Minden reggel ezzel a tudattal keltem, hogy beteg vagyok, hogy talán nem is lehet kisbabám. Borzasztóan nehezen viseltem, de mindent megteszek, hogy meggyógyuljak. Tudom, hogy meg fogok gyógyulni. Bár a kisbabára még várnunk kell, a férjem nagyon jól fogadta és együtt küzdünk.”

Dr. Jenei Katalin szerint a megbetegedés egészséges lelki feldolgozásának első lépéseként fontos, hogy a beteg elfogadja, hogy a kórképből, ha az alkalmazott gyógyszeres kezelést tudja folytatni, akkor jó eséllyel meg is gyógyul. A feldolgozás folyamata viszont mindenkinek az egyedi gondolatvilágától függ. Fontos, hogy meghallgassuk a kezelőorvos tanácsait, majd ennek megfelelően cselekedjünk. Valamint sokat segíthet, ha kapcsolatba lépünk olyan személyekkel, akik már átestek ugyanazon a betegségen.

„Nem feltétlenül ajánlom a különböző online csoportokat, de ha megfelelő kritikával kezeljük őket, akkor hasznosak lehetnek” – tanácsolja a doktornő.

Mindeközben azt is érdemes tudatosítani magunkban, hogy bár a társadalom alapvetően még mindig tabuként kezeli a témát, valójában nem kell szégyellnünk a betegségünket. A szexuális úton terjedő fertőző betegségek nem függnek az egyén higiéniájától, ápoltságától, és semmit sem árulnak el róla emberileg. Csupán betegségek. Amik bárkivel és bármikor megtörténhetnek.

„Szörnyű volt. Tavaly télen, 19 évesen kaptam el a vírust, ami borzasztóan fájdalmas tüneteket okozott – osztotta meg névtelenül tapasztalatait a genitális herpesz vírusfertőzésről egy fiatal lány. – Szinte alig ettem és ittam, napokig csak aludtam, semmihez sem volt erőm. Sosem gondoltam, hogy ilyen helyzetbe kerülhetek. Belenéztem a tükörbe, és úgy éreztem, mintha nem is én lennék, aki visszanéz rám. Nehéz volt visszaépítenem az önbizalmamat és tudatosítanom magamban, hogy ettől eltekintve én még ugyanaz az ember vagyok, aki eddig voltam. Fájt belegondolnom a következményekbe, és hogy most már ezzel kell együtt élnem, de aztán szépen lassan feldolgoztam és visszataláltam önmagamhoz. Rájöttem, hogy nem a betegségem fog meghatározni engem és, hogy sajnos nagyon sokan küzdenek még rajtam kívül hasonló betegségekkel.”

Tény, hogy a szexuális úton terjedő betegségek jóval több embert érintenek, mint gondolnánk. Épp ezért a szűrővizsgálatok és az adekvát kezelés fontossága mellett az is elengedhetetlen lenne, hogy őszintén, tabuk nélkül tudjunk beszélni ezekről a problémákról. Ha az utóbbi sikerül, az előbbi is könnyebb lesz majd.

Szerző: Kelemen Alíz, az ELTE Média és Kommunikáció szak alapszakos hallgatója Fotó: Getty Images

Olvass tovább!