A csendben terjedő nemi betegség, ami meddőséget okozhat 

2022. október 28.
A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy létezik egy kevésbé ismert, a meddőséghez kapcsolódó szexuális úton terjedő betegség, ami veszélyesen terjed, mivel kevésbé kutatott, és kevés vizsgálatot végeznek rá. Ez a Mycoplasma genitalium.

Az orvosok már 1981 óta ismerik, de rendszeres szűrés nem működik vele kapcsolatban.  Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk, mennyire elterjedt, kit érint leginkább, és azt sem, milyen hosszú távú következményekkel jár a fertőzés.

Lisa Manhart, a Washingtoni Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológiai professzora úgy becsüli, hogy a 15 és 24 év közötti, szexuálisan aktív nők 20%-a és a szexuálisan aktív férfiak 17%-a fertőződhet meg Mycoplasma genitaliummal – írja az NBC News.

Összehasonlításképpen: a chlamydia a leggyakoribb STD (nemi úton terjedő betegség), a 14 és 24 év közötti szexuálisan aktív nők 5%-a fertőzött vele.

Mit tudunk a Mycoplasma genitaliumról?

A legtöbb embernél nem okoz tüneteket, de néhányan a fertőzést követő 2-35 napon belül tapasztalják ezeket, például a fájdalmas vizelést, vizes váladékozást, fájdalmat. Ha a fertőzés eléri a vesét, vesemedence-gyulladás alakulhat ki derékfájdalommal, hőemelkedéssel vagy lázzal.
Férfiaknál gyulladás jöhet létre a húgycsőben, elhúzódó fertőzés esetén pedig akár romolhat a nemzőképesség.

Nőknél a hüvelyben vagy a méhnyakon jelenhet meg gyulladás, ami rendellenes vérzést is okozhat. A fertőzés átterjedhet a petevezetékekre, kismedencei gyulladást okozva. Ehhez olyan tünetek társulnak, mint a láz, a hasi fájdalom vagy a fájdalom közösülés közben. Ha ezt nem kezelik, akkor a gyulladás a petevezeték hegesedéséhez vezethet, ami növeli a méhen kívüli terhesség és a meddőség kockázatát.

Hasonlóan a chlamydia fertőzésekhez, ezek a betegségek is a szexuálisan aktív korosztályt érintik leginkább, főként azon tagjait, akiknek több partnerük van, esetleg nem védekeznek óvszerrel. A diagnózis a kórokozó tenyésztésével igazolható, a kezelés pedig antibiotikummal történhet.

Szakértők szerint azonban a Mycoplasma genitalium hosszú távú kockázatainak megismeréséhez további kutatásokra van szükség.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!