Majomhimlő vagy akné? Ezt a 8 bőrkiütést könnyű összetéveszteni!

2022. augusztus 06.
Nem könnyű a majomhimlő kiütéseit megkülönböztetni más betegségek által okozott bőrtünetektől. Nemcsak komoly betegségekkel – például a herpesszel vagy a szifilisszel – téveszthető össze, de akár az aknéhoz hasonló is lehet. A bőrgyógyász elmondta, mik a kulcsfontosságú különbségek.

A láz mellett a kiütés a majomhimlő leggyakoribb tünete. A világszerte egyre több helyen diagnosztizált esetek 95 százalékában megjelentek a bőrtünetek is a betegeknél. Már több mint 21 ezer ember fertőződött meg a világ 344 országában, ami miatt az Egészségügyi Világszervezet már figyelmeztetést is adott ki a majomhimlő miatt. A fertőző betegséget bárki elkaphatja, gyerekeknél és időseknél egyaránt diagnosztizálták már a majomhimlőt. Elég csak szoros kontaktusba kerülni egy fertőzöttel vagy megérinteni a fertőzött tárgyakat, például egy ágyneműt. A várandósoknál, 8 év alatti gyerekeknél, az ekcémában szenvedőknél és az egyéb betegségek miatt legyengült immunrendszerű embereknél nagyobb a súlyos lefolyású majomhimlő kockázata.

kiutes-majomhimlo-fertozes

Ne akarjuk otthon diagnosztizálni

Dr. Carrie Kovarik, a Pennsylvania Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának professzora szerint „nem kell saját magát diagnosztizálni a betegeknek, de szeretnénk, ha mindenki tudatában lenne, hogy akár majomhimlő is állhat a tünetei hátterében, különösen akiknél fennáll az esetleges súlyosabb lefolyás kockázata”. A professzor kiemelte, hogy a kiütések a majomhimlő különböző fázisaiban nagyon hasonlíthatnak más betegségek által okozott bőrtünetekre is, ezért fontos orvoshoz fordulni a panaszokkal. 

Így néz ki a majomhimlő

kiutes-majomhimlo-fertozes

„A majomhimlő kiütése általában egy váladékkal teli kis pukliként jelentkezik, ami pikkelyesen száradni kezd, mielőtt seb alakulna ki a helyén – részletezte a bőrgyógyász. – Ez nagyjából kettő-négy hét alatt gyógyul le teljesen.”

Amikor már az új bőr látszik alatta, a seb már nem fertőz. 

A majomhimlő kiütése a test szinte bármely részén megjelenhet: arcon, szájban, kezeken, lábakon, mellkason, nemi szerveken és a végbélen is. „A klinikánkon jelentkező betegeket nem borították tetőtől talpig kiütések, inkább egyes testrészeken voltak bőrtünetek. Bizonyos testtájakra koncentrálódott a kiütések nagyobbik része, a test többi részén csak elszórtan voltak” – mondta Kovarik. 

A kiütés mellett – akár előtte vagy a pöttyök megjelenése után is – fellép általában láz és a nyirokcsomók duzzanata is a majomhimlő esetében.

Herpesz

kiutes-majomhimlo-fertozes

A majomhimlő kiütései hasonlóan nézhetnek ki, mint a nemi szerveken, orron vagy a szájon megjelenő herpesz. „A nemi szerveken megjelenő, majomhimlő által okozott puklik nagyon hasonló sebekké válhatnak a betegség későbbi stádiumában, mint a herpesz” – mondta Kovarik. A majomhimlő esetében azonban jobban körülhatároltak a kiütések, jól látható középponttal. „Ráadásul kicsit nagyobbak is a kiütések, mint a herpesznél” – tette hozzá a professzor. 

Ami hasonló a kettő betegségben: mindegyik bárhol jelentkezhet a testünkön, mivel testkontaktussal terjed mindkét fertőzés.

Uszodaszemölcs

kiutes-majomhimlo-fertozes

„Talán ez a betegség hasonlít megjelenésre a legjobban a majomhimlőhöz” – mondta a bőrgyógyász. Mindkettő esetében hólyagszerű kiütések jönnek elő a bőrön, és mind a szemölcs, mind a majomhimlő testkontaktussal terjed. „Ez azt jelenti, hogy az érintkezés helyén jelennek meg a bőrön” – mondta Kovarik. 

A különbség az, hogy a szemölcsnél kemény csomók keletkeznek a bőrön, míg a majomhimlőnél gennyel telt hólyagok. Az is nagy eltérés, hogy a legtöbb egészséges ember nem betegszik meg az uszodaszemölcstől, és a kiütések maguktól elmúlnak nagyjából egy év alatt. Ha viszont a nemi szerv területén jelenik meg a szemölcs, mindenképp forduljunk orvoshoz. 

Kéz-láb-száj betegség

kiutes-majomhimlo-fertozes

Akinek kisgyereke van, valószínűleg az óvodai, iskolai évek alatt legalább egyszer találkozik a kéz-láb-száj betegséggel. Ez könnyen összetéveszthető a majomhimlővel, mivel a láz és a kézen, lábon, szájban jelentkező kiütések mindkettő betegség esetén megtalálható tünetek. A kéz-láb-száj betegség esetében a panaszok nagyjából tíz nap alatt maguktól elmúlnak. „A legbiztosabb módja annak, hogy megmondjuk, majomhimlőről vagy kéz-láb-száj betegségről van-e szó, egy laborvizsgálat” – mondta a professzor. 

Szifilisz

kiutes-majomhimlo-fertozes

A bőrgyógyászok között gyakran nevezik a nagy tettetőnek is a szexuális úton terjedő szifiliszt, mivel annyira sok betegséggel lehetnek hasonló tünetei. Ahogy a majomhimlő kiütései, úgy a szifilisz tünetei is számos fázison mennek keresztül a betegség előrehaladtával. Ugyanakkor antibiotikumos kezelés nélkül a szifilisz halálos lehet. „Ha csak felmerülhet az esélye annak, hogy szifiliszünk van, azonnal forduljunk orvoshoz” – mondta a professzor. 

Övsömör

Az övsömört a gyermekkori bárányhimlő újraaktiválódása okozza. A bárányhimlőt okozó varicella-zoster vírus ugyanis örökre bennünk marad, és az idegvégződéseinkben várja, hogy ha legyengül az immunrendszerünk, ismét támadásba lendüljön. 

kiutes-majomhimlo-fertozes

Ha egyébként egészségesek vagyunk, az övsömör fájdalmas, folyadékkal teli hólyagokat okoz főként az érintett idegek vonalában, általában csupán a test egyik oldalán. Akinek gyengébb az immunrendszere, azoknál kevésbé jellegzetesen, szétszórtabban jelenhetnek meg a kiütések. 

Kovarik professzor szerint nehéz lehet megkülönböztetni az övsömört és a majomhimlőt, mivel mindkettő járhat influenzaszerű tünetekkel, illetve a fájdalmas csomók is hasonlóak a két betegségnél. 

Bárányhimlő

kiutes-majomhimlo-fertozes

A bárányhimlő kiütései először a mellkason, háton és az arcon jelennek meg, majd gyorsan terjednek szét az egész testen. Ezek a hólyagocskák viszketnek és pattanásszerűek. Ez a nagy különbség a majomhimlővel: utóbbinál ugyanis gennyel teli a hólyagok középpontja és egy területre koncentrálódik a kiütések nagy része. 

Akné

kiutes-majomhimlo-fertozes

Az akné gyulladt csomókat okoz, főként az arcon, de a háton és mellkason is gyakori. Bár gennyes középpontja van sok esetben az aknés pattanásoknak is, a majomhimlővel ellentétben ezek a hólyagok nem kezdenek pikkelyesen hámlani és nem terjednek szét a test többi részére. „Ráadásul az akné esetében láz és duzzadt nyirokcsomók sem jelentkeznek” – tette hozzá a bőrgyógyász.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images, Wikimedia, Unsplash

Olvass tovább!