Ezek voltak a világ legélhetőbb városai 2022-ben

2022. december 26.
Viszgálták a stabilitást, az egészségügyet, a kultúrát, a környezetvédelmet, az oktatást és az infrastruktúrát is.

A bérleti díjak és az általános megélhetési költségek emelkedése miatt érthető, ha legalább gondolatban új lehetőségek után nézünk. De nem a megfizethetőség az egyetlen olyan tényező, amely egy várost élhetővé tesz! Íme az Economist Intelligence Unit idei top 10-es listája a világ legélhetőbb városairól, ami első ránézésre meglepőnek tűnhet, pedig valójában cseppet sem az.

vilag-legjobb-varosai-2022

A világ legélhetőbb városa Bécs lett

Az EUI éves jelentése szerint a világ legjobb városainak idei top 10-es listáján nyugat-európai és kanadai helyek dominálnak, a japán Oszaka és az ausztráliai Melbourne pedig az utolsó helyet foglalja el. Noha korábban az új-zélandi Auckland két egymást követő évben is az élen járt, 2022-ben az első helyet Bécs érdemelte ki, ami a stabilitás, az egészségügy, a kultúra, a környezetvédelem, az oktatás és az infrastruktúra terén is kitűnő eredménnyel büszkélkedhet.

Méltó első hely: Bécs

Bécs Ausztria fővárosa és egyben az ország legnagyobb városa. Tökéletes egy kiruccanáshoz, de ott élni és dolgozni sem utolsó: tele van zöldterülettel, tavakkal, strandokkal és szőlőültetvényekkel, a tömegközlekedés olcsó és hatékony, ráadásul a bűnözési ráta is alacsony. Lakossága körülbelül kétmillió fő, így sokkal kevésbé zsúfolt a világ számos nagyvárosánál.

Az EIU összesen 172 várost vizsgált meg, és mindegyik településhez egy-egy 1 és 100 közötti pontszámot rendelt: az 1-es pontszám az „elviselhetetlent”, míg a 100 az „ideálisat” jelöli. Bécs ezen a listán 99,1 pontot ért el, a teljes lista pedig a következő:

  1. Bécs, Ausztria (99,1)
  2. Koppenhága, Dánia (98,0)
  3. Zürich, Svájc (96,3)
  4. Calgary, Kanada (96.3)
  5. Vancouver, Kanada (96,1)
  6. Genf, Svájc (95,9)
  7. Frankfurt, Németország (95,7)
  8. Toronto, Kanada (95,4)
  9. Amszterdam, Hollandia (95,3)
  10. Osaka, Japán (95.1)
  11. Melbourne, Ausztrália (95.1)

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!