Erotikus magazin címlapján szerepelt a feminista francia miniszter, a párttársai is támadják

2023. április 03.
Marlene Schiappát sokan bírálják a szokatlan lépés miatt, de az államtitkár szerint a döntése a nők testük feletti rendelkezési jogának védelméről szól.
Erotikus magazin címlapján szerepelt a feminista francia miniszter, a párttársai is támadják

Saját párttársai és Élisabeth Borne francia miniszterelnök is támadja Marlene Schiappa francia kormányminisztert, miután megjelent a Playboy magazin címlapján. Schiappával, aki 2017 óta tagja a kormánynak, egy 12 oldalas interjú is készült a lapba, amelyben a nők és az LMBTQ-közösség jogairól beszélt. A szociális gazdaságért és francia egyesületekért felelős minisztert egyébként egy fehér ruhában fotózták le a magazin borítójára.

Schiappa hosszú ideje a nők jogainak szószólója, 2017-ben őt nevezték ki az ország első nemek közötti egyenlőségért felelős miniszterévé. Azóta már sikeresen élére állt egy új, szexuális zaklatásról szóló törvénynek, amely lehetővé teszi, hogy helyszíni pénzbírságot szabjanak ki azokra a férfiakra, akik az utcán zaklatják a nőket.

A miniszterelnök szerint Schiappa Playboy-szereplése „nem volt helyénvaló, különösen ebben az időszakban” – Élisabeth Borne ezzel a francia tüntetéshullámra és az országban zajló politikai és társadalmi válságra utalt, amelyet Emmanuel Macron francia elnök vitatott nyugdíjreformja váltott ki.

Az államtitkárt Jean Luc Mélenchon is kritizálta, aki a 2022-es elnökválasztáson a harmadik helyen végzett. „Az elnök a Pifben, minisztere a Playboyban fejezi ki magát” – fogalmazott arra utalva, hogy Macron elnök a Pif Gadget gyerekmagazinnak adott interjút – „Franciaország csúszik lefelé.”

Schiappa a hétvégén Twitteren reagált az őt célzó kritikus hangok támadásaira. Mint írta, „A nők testük feletti rendelkezési jogának védelme, ez mindenhol és mindig így van. Franciaországban a nők szabadok. Minden tiszteletem a becsmérlőknek és a képmutatóknak.”

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a CNews francia hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában Schiappa védelmére kelt, „karakteres nőnek” nevezve őt: „Azt akartam mondani, hogy Marlene Schiappa egy bátor női politikus, aki karakteres, és akinek a stílusa nem egyezik az enyémmel, de tisztelem”.

Forrás: CNN, Fotó: Getty Images