Vereségett szenvedett Sanna Marin pártja a finn választásokon

2023. április 03.
A valaha volt legfiatalabb finn miniszterelnök most átadja a stafétát, de mivel egyik párt sem tud egyedül kormányt alakítani, továbbra is koalíciós kormányzásra lehet számítani.
Vereségett szenvedett Sanna Marin pártja a finn választásokon

A konzervatív Nemzeti Szövetség nyerte a vasárnapi finn parlamenti választásokat, 20,8%-os eredménnyel. Mögöttük 20,1%-kal a jobboldali populista Finnek Pártja, a harmadik helyen pedig a leköszönő miniszterelnök, a Sanna Marin vezette szociáldemokraták állnak 19,9%-kal.

„Ez egy igazán jó eredmény, még akkor is, ha ma nem én végeztem az első helyen” – fogalmazott Sanna Marin, aki kiemelte, hogy pártja, az SPD erősödött az előző választás 17,7%-os eredményéhez képest.

Innen nézve minden más

Sanna Marin a valaha volt legfiatalabb emberként vehette át a finn miniszterelnöki stafétát 2019-ben, és elég hamar mély vízben találta magát: 2020 elején kirobbant a pandémia, Marin viszont más országokhoz képest viszonylag kevés sérüléssel vezette ki országát a járványhullámokból. Alig két évvel később kitört a háború, az Oroszországgal szomszédos Finnország pedig semleges pozíciójából a nyugati országok felé orientálódott, és 2022 áprilisában Svédországgal együtt benyújtották csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz.

Hanna Wass, a Helsinki Egyetem dékánhelyettese úgy fogalmazott a Financial Timesnak adott interjújában, hogy „Sanna Marinra két imázs jellemző: nemzetközi szinten igazi szupersztár. Finnországban viszont inkább megosztó figura.” 

Ellenfelei gyakran vádolták azzal, hogy miatta nő az államadósság, miközben az ominózus táncolós videók egyáltalán nem keltettek akkora visszhangot a finn politikai közbeszédben, mint külföldön. Sanna Marint szimpatizánsai világszerte méltatták, amiért nem rejti véka alá, hogy szeret bulizni és fesztiválokra járni, és szembe mer menni a mainstream politika patiarchális hangjaival – nem fél egy szál blézerben fotózkodni vagy rövidnadrágban partizni –, vagyis görbe tükröt mer tartani a férfiakat előtérbe helyező kettős mércének.

Forrás: Financial Times, yle, Guardian, Sky News, Fotó: Getty Images