Robert Durst: a milliomosból lett sorozatgyilkos,

Robert Durst: a milliomosból lett sorozatgyilkos, aki 40 éven át ki tudta játszani az igazságszolgáltatást

2023. április 24.
Egy eltűnt feleség. Egy feldarabolt holtest. Egy legjobb barát, akit a saját otthonában végeztek ki. Robert Durst, a New York-i milliomos hosszú évtizedeken át sikeresen ki tudta játszani a hatóságokat, és meg tudta úszni a felelősségre vonást.

Három gyilkosság szárad lelkén, ám csak ez egyik ügyben született elmarasztaló ítélet: a legjobb barátja, Susan Berman meggyilkosáért 2021 őszén, 78 éves korában életfogytiglani börtönre ítélték a szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. Nem sokkal az ítélethirdetés után a férfit felesége, Kathleen McCormack eltűnése kapcsán is vád alá helyezték, ám az ügy tárgyalására már nem került sor. Robert Durst 2022-ben, 79 éves korában meghalt.

De hogyan vált egy gazdag ingatlanmágnás New York-i család sarjából kegyetlen sorozatgyilkos? 

Robert Durst nagyapja, Joseph Durst az Osztrák-Magyar Monarchiából vándorolt ki 1902-ben és telepedett le New Yorkba, angoltudás nélkül, mindössze 3 dollárral a zsebében. A férfi gyerekruhákat kezdett árulni a várost járva, majd hamarosan felküzdötte magát egy ruhagyár társtulajdonosává. 1915-ben megvásárolta az első New York-i ingatlanját a West 34th Street 1. szám alatt, és ezzel el is kezdte építeni ingatlanbirodalmát. Fiai, Seymour, Royal és David a második világháború után léptek be a családi bizniszbe, és kiterjesztették annak tevékenységi körét is: ingatlanfejlesztésbe kezdtek, felhőkarcolókat építettek a Third Avenue-n, valamint az akkor még igen szűkös Times Square-en. Seymour fiai, Douglas és Robert az 1970-es évek közepén csatlakoztak a vállalkozáshoz, ám a legidősebb fiúnak, Robertnek nem volt teljesen zökkenőmentes kapcsolata a családdal. 

Robert Durst 1943-ban született, és bár összesen négyen voltak testvérek, az elmondások szerint mindig is egy különc, magányos gyerek volt – főleg azután, hogy 7 éves korában az édesanyja meghalt. Az anyja halála kapcsán a férfi később azt mesélte, hogy azon az ominózus estén az apja odahívta az ablakhoz, hogy integessen az anyjának, aki a szemközti tetőről éppen a mélybe vetette magát. Durst szerint az anyja öngyilkos lett, a lapok azonban balesetként írtak róla. A fiúnak annyira rossz volt a viszonya az öccsével, Douglasszal, hogy az apja pszichológiai tanácsadásra küldte, ahol a jelentés szerint megállapították róla, hogy a személyisége megbomlott, talán skizofrén is.

Robert Durst 1965-ben közgazdaságtanból szerzett diplomát a Lehigh Egyetemen,

Robert Durst 1965-ben közgazdaságtanból szerzett diplomát a Lehigh Egyetemen

Robert Durst 1965-ben közgazdaságtanból szerzett diplomát a Lehigh Egyetemen, és még abban az évben beiratkozott a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) doktori programjába – itt ismerkedett meg Susan Bermannal, akivel hamar szoros barátságba kerültek. Durstnek ekkor még nem volt kedve csatlakozni a családi vállalkozáshoz, inkább nyitott egy kis bioboltot Vermontban. Édesapja végül 1973-ban mégiscsak rávette, hogy eladja a boltját, és hogy visszatérve New Yorkba, csatlakozzon az ingatlanbizniszhez. Mivel azonban a viszonyukat nem tudták rendezni, szakítva a hagyományokkal, Seymour később inkább a kisebbik fiát, Douglast nevezte ki a vállalat élére. Durst bosszúból beperelte a családját, és 65 millió dolláros kártérítést kapott. „Bob mindig is teher volt számomra és a családom számára” – nyilatkozta Douglas a bátyjáról 2015-ben. 

Az eltűnt feleség

Durst 1971 őszén ismerkedett meg jövendőbeli feleségével, a dentálhigiénikusként dolgozó Kathleen McCormackkal. A pár kapcsolata gyorsan szintet lépett: a milliomos két randi után arra kérte a lányt, hogy költözzön hozzá, majd 1973-ban össze is házasodtak. A párkapcsolatuk eleinte egészen harmonikusnak tűnt, ám Kathleen elmondása szerint a házasság után minden megváltozott: a férfi erőszakossá vált, többször meg is ütötte feleségét. 1980-ra a nőnek elege lett a bántalmazásból, és különköltözött a férjétől, ám hivatalosan nem adták be a válást. A People magazin információi szerint Durstnek ekkor már évek óta viszonya volt Mia Farrow húgával, Prudence-szel. 

Eltűnése idején Kathleen McCormack a bronxi Albert Einstein Orvosi Főiskola negyedik és egyben utolsó évfolyamának hallgatója volt, gyermekorvosnak tanult és már csak néhány hónap választotta el a diploma megszerzésétől. Bár a pár már külön lakásban élt, volt egy közös nyaralójuk a New York-i Westchester megyében. Itt látták utoljára élve az ekkor mindössze 30 éves Kathleen McCormacket. 

1982. január 31-én a nő egyik barátnője, Gilberte Najamy egy partit rendezett a connectoni Newtownban, amin bár Kathleen részt vett, idejekorán haza indult, miután az elhidegült férjétől dühös telefonhívásokat kapott. „Eljött a buliba, de láthatóan feldúlt volt. A dolgok nem mentek jól. Bob folyamatosan hívogatta és követelte, hogy Kathie azonnal menjen haza a közös nyaralójukba. Kathie nem akart menni, de végül rászánta magát. Az utolsó beszélgetésünk nagyon megrázó volt. Amikor kilépett a házból, felém fordult és a következőt mondta: »Gilberta, ígérd meg, ha valami történik velem, nem fogod annyiban hagyni. Félek, hogy Bobby csinálni fog valamit!«” – nyilatkozta Gilberte Najamy később az ABC csatornának. Az este további történéseit mindössze Robert Durst elmondásából ismerjük. A férfi a nyomozóknak később azt mesélte, hogy mikor Kathleen aznap visszaérkezett a nyaralójukba, vitába keveredtek, ám elmondása szerint másnap reggel ő volt az, aki a feleségét kivitte a vasútállomásra, hogy hazautazhasson. Öt nappal ezután Durst bejelentette felesége eltűnését a New York-i rendőrségen.

Kathleen McCormack eltűnése

Kathleen McCormack eltűnése

Mivel Kathleen barátai és családtagjai tisztában voltak a pár megromlott kapcsolatával, és azzal is, hogy Durst rendszeresen bántalmazta a nejét, rögtön arra kezdtek gyanakodni, hogy a férfinek köze lehet a nő eltűnéséhez. A rendőrség azonban nem tudott előrelépni a nyomozásban, és nem is emeltek az ügyben vádat Robert Durst ellen. A problémát a többi között az okozta, hogy több furcsa nyom is megzavarta a hatóságok munkáját. Egy alkalmazott például azt állította a nyomozóknak, hogy aznap reggel, amikor Durst elmondása szerint Kathleen visszautazott New Yorkba, látta a nőt besétálni az apartmanjába egy ismeretlen férfi társaságában. Az orvosi egyetem dékánját pedig valaki felhívta és Kathleen McCormacknek kiadva magát, bejelentette, hogy betegség miatt hiányozni fog az órákról. Érdekesség, hogy évekkel Kathleen eltűnése után az alkalmazott visszavonta a korábbi vallomását, és azt mondta, hogy sem Kathleent, sem mást nem látott aznap reggel az apartman közelében, azt viszont nem árulta el, korábban miért vallott mást a rendőrségnek.

Kathleen eltűnését azonnal felkapta a média, rendszeresen jelentek meg találgatások a nő hollétével kapcsolatban, miközben Robert Durst legjobb barátja, az akkoriban újságíróként dolgozó Susan Berman több cikkben is védelmébe vette a férfit, és gyakorlatilag annak szócsöveként funkcionált. Kathleen McCormack ügyéből néhány év múlva döglött akta lett.

A meggyilkolt legjobb barát

Az elkövetkező években, évtizedekben Robert Durst teljes nyugalomban élhette a milliomosok privilegizált életét. A rendőrség nem zaklatta tovább a neje eltűnésével, ebben az időben jogosan érezhette úgy, hogy megúszta az elszámoltatást. A férfi a magánéletében is tovább lépett: a ’90-es években megismerkedett Debrah Lee Charatan New York-i ingatlanügynökkel, akinek 2000 novemberében egy 77 ezer dolláros eljegyzési gyűrűvel kérte meg a kezét. A boldogságuk azonban nem tarthatott sokáig, ugyanis mindössze egy nappal a lánykérés után Durst tudomására jutott, hogy a rendőrség ismét elővette Kathleen ügyét. A hatóságok újból nyomozni kezdtek, de továbbra is eltűnésként kezelték az esetet, és nem gyilkosságként. 

Az újraindított nyomozás során a rendőrök Durst jó barátjával, Susan Bermannal is újra felvették a kapcsolatot. A nyomozók megbeszélték a nővel, hogy Kaliforniába utaznak hozzá, hogy kihallgathassák. Ám néhány nappal azelőtt, hogy a rendőrök találkozhattak volna a nővel, Susanra holtan találtak az otthonában. Egyetlen hátulról leadott fejlövés végzett vele. Az egyébként is rejtélyes ügyet csak tovább bonyolította, hogy pár nappal a gyilkosság után egy névtelen levélben értesítették a helyi rendőrséget, hogy van egy holttest a nő lakásában. A rendőrség gyanúja szerint a gyilkos lehetett a feladó, aki valószínűleg közel állhatott az áldozathoz és nem akarta, hogy annak hulláját csak hosszú idő után, rossz állapotban találják meg. A nyomozóknak a levél kézhez vétele után rögtön feltűnt egy furcsa hiba a borítékon:

a feladó tévesen Beverley Hillsként írta fel rá a címet.

A New York Times 2001-es cikke szerint Susan Berman családja és barátai eleinte még nem gyanakodtak Durstra, nem gondolták, hogy a férfi valaha is képes lett volna bántani a legjobb barátját. Ennek ellenére a rendőrség látókörébe kerülő több nyom is arra utalt, hogy Robert Durstnek igenis köze lehetett a gyilkossághoz. Vádat viszont ekkor sem tudtak emelni ellene, a férfi pedig amint lehetett, kereket oldott, és eltűnt a rendőrség szeme elől.

A feldarabolt holttest

2001 tavaszán egy idős férfi, bizonyos Morris Black feldarabolt torzóját mosta partra a víz a texasi Galveston-öbölben. A férfi gyilkosa utáni nyomozás meglepő fordulatot vett, amikor a rendőrök bekopogtattak Black egyik szomszédjához. A lakásban az információk szerint egy süketnéma nő lakott, az ingatlan átkutatása során azonban nyilvánvalóvá vált, hogy Robert Durst él ott, nőnek kiadva magát. Ennek a gyilkosságnak is Durst lett a fő gyanúsítottja, és ebben az ügyben végre össze tudtak gyűjteni elég bizonyítékot a vádemeléshez.

Robert Durstöt életében először szorította sarokba a hatóság, csakhogy a milliomos ezúttal komolyan vette a helyzetet: két sztárügyvédet bérelt fel magának a tárgyalásra. Durst csapatának az volt a legfőbb célja a per során, hogy szimpátiát ébresszenek az esküdtekben, és megsajnálják a vádlottat. A tervüket sikeresen végre is tudták hajtani.

Durst előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság vádjával került a bíróság elé

Durst előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság vádjával került a bíróság elé

Durst előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság vádjával került a bíróság elé, ahol azt állította, hogy önvédelemből ölte meg a főbérlőjét. A milliomos elmondása szerint Morris volt az, aki egy fegyverrel rátámadt, ezért kellett megölnie a férfit. A 2003-as tárgyalás során Durst azt is beismerte, hogy egy bozótvágó kést, két fűrészt és egy fejszét használt Morris Black testének feldarabolásához, és hogy a férfi maradványait ezután a Galveston-öbölbe dobta. Az ügyészség legnagyobb meglepetésére az esküdték elhitték a férfi meséjét és 2003. november 11-én felmentették Durstot a gyilkosság vádja alól. A férfinek mindössze azért kellett néhány évet börtönben töltenie, mert korábban megszökött a rendőrség elől, valamint mert Morris holttestének feldarabolásával bizonyítékokat akart eltüntetni. 2006-ban a milliomos szabadon távozhatott fogházból. A pert vezető bíró, Susan Criss egy 2015-ben készített interjúban így felelt arra a kérdésre, hogy szerinte Durst bűnös volt-e Morris Black meggyilkosában: „Látszott, hogy ez az ember tudta, mit csinál, és hogy nem először tette. Tökéletesen darabolta fel a testet, mint egy sebész, aki tudja, hogyan kell ezeket a szerszámokat használni a csonton és az izmon. Úgy tűnt, hogy nem először csinálja. Ez elég ijesztő volt.”

A hírnév ára

Robert Durstnek valamint eltűnt feleségének, Kathleen McCormacknek a története Hollywood figyelmét is felkeltette, és 2010-ben egy filmet készítettek róluk All Good Things címmel, Ryan Gosling és Kirsten Dunst főszereplésével. Az ekkor már háromszoros gyilkos Durst hiúságát kifejezetten legyezte, hogy ilyen nagy sztárok közreműködésével dolgozták fel az addig a napig megoldatlanul maradt bűntényt, felkereste hát a film rendezőjét, Andrew Jareckit, hogy kifejezze neki elismerését. A két férfi beszélgetésbe elegyedett, és olyan jól megértették egymást, hogy Jarecki elhatározta, készíteni fog egy dokusorozatot a milliomosról. A sorozatban Kathy McCormack, Susane Berman és Morris Black halálát járták körbe, több éven át forgatták, és Durst mellett a készítők rengeteg más érintettel is felvették a kapcsolatot – köztük Susan Berman volt élettársának a fiával, Sareb Kaufmannal is. A férfi jó kapcsolatot ápolt Dursttel, a milliomos fizette annak idején a főiskolai tanulmányait is. Sareb a forgatás során átadott a filmeseknek egy régi levelet, amit Robert Durst évekkel ezelőtt írt Susan Bermannek. Jareckiéknek azonnal feltűnt egy furcsaság a borítékon: Durst elírta a város nevét. A Beverley Hills állt a címben, pontosan úgy írva, ahogy annak a levélnek a címzésén is, amit a Susan Berman-gyilkosság idején a rendőröknek küldtek. A filmesek azonnal átadták a bizonyítékot a rendőröknek, akik egy írásszakértő segítségével megállapították, hogy mindkét levelet ugyanaz az ember írta.

A legnagyobb fordulat azonban még váratott magára. A sorozat zárójelenetének forgatása közben Durst kiment a mosdóba – a tudta nélkül bekapcsolva maradt mikroporttal. A vécén ülve a milliomos a következőket motyogta maga elé: 

„Mi a francot is csináltam? Hát persze, hogy megöltem mindannyiukat.”

A véletlenül felvett vallomásra a filmesek csak másfél-két évvel a sorozat forgatása után lettek figyelmesek, és mint bizonyítékot a felvételt is azonnak átadták a rendőrségnek. 

Az elátkozott: Robert Durst halálos élete című hat darab 40 perces részből álló dokumentumfilm-sorozat 2015-ben debütált az HBO-n. A dokumentumfilm forgatása során felfedezett új bizonyítékok alapján Durst ellen vádat emeltek Susane Berman meggyilkolásáért. Az FBI pont azon a napon tartóztatta le Durstot New Orleansban, amikor Az elátkozott utolsó epizódját is sugározták.

Nem menekülhetett

Durstot 2015. március 14-én az FBI ügynökei letartóztatták a New Orleans-i Canal Street Marriott szállodában, ahová „Everette Ward” álnéven jelentkezett be. Durst feltehetően azt tervezte, hogy az HBO dokumentumfilmjének bemutatása után Kubába szökik, mivel az Egyesült Államok és Kuba között nincs kiadatási egyezmény. „A nyomozati eredmények és az elmúlt évben napvilágra került további bizonyítékok eredményeként Robert Durstöt azonosítottuk a Berman asszony haláláért felelős személyként” – állt a Los Angeles-i rendőrség közleményében.

Bár a milliomost már 2015-ben letartóztatták, éveknek kellett eltelnie, mire végül a bíróság elé állhatott. Durst dörzsölt ügyvédei mindent megtettek a per akadályozása érdekében: folyamatosan halasztásokat kértek a bírótól, különböző indítványokat nyújtottak be, és próbálták ügyfelüket úgy beállítani, mint aki kora és állapota miatt képtelen lenne részt venni a tárgyalásokon. A bíró végül 2020. március 2-re tűzte ki Robert Durst tárgyalásának kezdetét. A védelem balszerencséjére Windham bíró úgy döntött, hogy az ügyészeknek lehetőségük lesz egészében és összefüggéseiben bemutatni a férfi ámokfutását: magyarán a Berman-gyilkosság mellett beszélhettek a felesége, Kathy McCormack eltűnéséről is, valamint Morris Black meggyilkolásáról. De épphogy elkezdték a milliomos gyilkossági perét, kitört a koronavírus-járvány és a tárgyalást határozatlan időre elhalasztották. Egy teljes évnek el kellett telnie, hogy biztonságosan folytatni tudják. A bíróság 2021 májusára rendelte el a folytatást, ám Durst ügyvédei újra akcióba léptek, és egy indítványban arra kérték a bírót, hogy határozatlan időre ismét halasszák el a tárgyalást, valamint óvadék ellenében engedjék szabadlábra a vádlottat, mondván, hogy a milliomosnál hólyagrák alakult ki. Az indítványt a bíróság elutasította, és a tárgyalás május 17-én folytatódott. A per folyamán az ügyészség többször is hangot adott azon gyanújuknak, hogy Durst és csapata csak színleli az egészségügyi problémákat, hogy ezzel próbálják megakadályozni a felelősségre vonását.

Robert Durst a bíróságon

Robert Durst a bíróságon

A meghallgatások során a férfi több ismerőse is a tanúk padjára lépett. Az általuk elmesélt történetekből pedig végül összeállt a teljes kép: nagy valószínűséggel Robert Durst ölhette meg a nejét, Kathleen McCormackot, és a gyilkosság eltussolásában a legjobb barátja és későbbi áldozata, Susan Berman segített neki. Susan volt az, aki annak idején az akkor már halott Kathy nevében felhívta az egyetemet, és előadta, hogy betegség miatt nem fog bemenni az óráira. Susan később az egyik Dursttel közös barátjuknak elmondta a milliomos szörnyű titkát, és azt is, hogy ő segített a fedezésében. Durst a gyilkosság utáni években rendszeresen utalt Susannak kisebb-nagyobb összegeket cserébe azért, hogy tartsa a száját, ám amikor a rendőrség újra nyitotta Kathy eltűnésének az ügyét, a férfi megijedt. Félt, hogy barátnője mindent el fog mondani a nyomozóknak, és börtönbe fogja juttatni, ezért hát Susan Bermannak is meg kellett halnia. Egy évvel ezután az idős szomszéd, Morris Black is azért veszíthette életét, mert felismerte a rendőrök elől bujkáló, nőnek öltözött Robert Durstöt, és fel akarta adni a férfit.

Robert Durst évtizedeken át meg tudta úszni a felelősségre vonást, ám ezúttal nem menekülhetett. 2021 októberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Susan Berman meggyilkolásáért. Nem sokkal az ítélet kihirdetése utána, október 22-én az ügyészség Kathy McCormack ügyében is vádat emelt a férfi ellen, ám ennek a pernek már soha nem tudta a végére érni. 2022. január 10-én, 78 éves korában ugyanis Durst szívmegállás következtében meghalt. Kathy McCormack rokonainak a mai napig nincs információjuk arról, hogy mi történhetett pontosan a tragikusan korán elhunyt nővel, és hogy vajon a férje hová tüntethette el a holttestét.

Érdekesség, hogy napokkal a 2000-ben elkövetett Berman-gyilkosság után a rendőrség állítólag összefüggéseket vizsgált Durst és egy 18 éves lány, bizonyos Lynne Schulze, valamint a 16 éves Karen Mitchell eltűnése között. Ezekben az ügyekben soha nem történt valódi előrelépés, azt viszont nem lehet kizárni, hogy a férfi lelkén további, máig fel nem tárt gyilkosságok is száradhatnak.

Fotó: Getty Images, Youtube