Sally McNeil aka Killer Sally (Gyilkos Sally) korábbi amerikai tengerészgyalogos, majd testépítő volt.

Killer Sally története a testépítés sötét oldalára vezet

2023. február 25.
25 évet töltött a rács mögött a korábbi tengerészgyalogos, testépítő. A kérdés azonban még mindig az: férjének megölése önvédelem vagy előre eltervezett gyilkosság volt?
  • Több díjat is nyert a Netflix egyik új true crime dokumentumsorozata, a Killer Sally
  • Sally McNeil aka Killer Sally (Gyilkos Sally) korábbi amerikai tengerészgyalogos, majd testépítő volt. 
  • 25 évet töltött börtönben férje, a szintén volt tengerészgyalogos és testépítő meggyilkolásáért. A körülmények azonban máig nem tisztázottak és egyáltalán nem egyértelműek.

A testépítő Sally McNeil ugyan csak 160 centi magas, de egyáltalán nem nevezhető gyengének. Vonzó, szőke, fiatal nő volt. Egy olyan szubkultúra része, amiről nagyon keveset tudtunk és tudunk. A testépítő közösségé. És bár a védelme férje lelövése után azon alapult, hogy férje brutálisan bántalmazta őt és gyermekeit, nem emiatt érdekelt mindenkit Sally McNeil története. Hanem miatta. Az izmos feleség miatt.

„Sally balszerencséje, hogy a kilencvenes évek közepén, a “dühös nők” korában történt vele mindaz, aminek a Netflix dokumentumsorozatában, a Killer Sallyben is próbált utánajárni és bemutatni” – mondta Diane Diamond oknyomozó újságíró, aki Sally McNeil ügyéről tudósított 1995-ben. 

Ekkoriban történt a Tonya Harding-Nancy Karrigan-botrány, de Loretta Bobbing esete is ekkor zajlott. Bobbing levágta férje nemi szervét, mivel elmondása szerint férje rendszeresen bántalmazta őt. 

„Ők nem a tipikus nők voltak a ‘90-es években, akik csendben maradtak. A helyükön, gyereket neveltek háziasszonyként” – tette hozzá Diamond.

De ki volt Sally McNeil?

Sally McNeil – Killer Sally, azaz Gyilkos Sally, ahogy az eset után nevezték – ma 62 éves. Korábban testépítő volt, ahogy férje, Ray McNeil is, akit 1995 Valentin-napján lőtt le.

Sally 1960-ban született. A testépítéssel a haditengerészetnél ismerkedett meg. Férje is itt szolgált, az edzőteremben találkoztak először. Két hónap randizás után a pár 1987-ben összeházasodott. Ezzel elkezdődött a fizikai bántalmazás ördögi köre, ami végül Ray McNeil meggyilkolásához vezetett. 

Sally McNeil és Ray McNeil nem sokkal házasságkötésük után

Sally McNeil és Ray McNeil nem sokkal házasságkötésük után

A dokumentumsorozatban Sally egész életét elmeséli, kezdve a gyermekkori bántalmazásoktól egészen a Ray McNeillel való házasságáig, melyben férje szexuálisan és fizikailag is bántotta. Ray először három nappal az esküvő után ütötte meg. Ezután évekig tartó testi-lelki-szexuális bántalmazás vette kezdetét. Vagyis folytatódott. Sally McNeilt ugyanis apja, majd első férje is bántalmazta egész életében.

Nyolc évig tartó házasságuk alatt – ahogy Sally McNeil fogalmazott – férje olyan gyakran és erősen fojtogatta, hogy a nő már úgy érezte, a következő alkalommal már meg is öli. Ray McNeil Sally két gyermekét is bántalmazta, valamint arra kényszerítette őket, hogy nézzék, amint az anyjukat veri.

Miért lett Killer Sally? 

Azt gondolhatnánk, hogy férje megölése miatt ragadt rá a Killer Sally név a nőre, ám a bírósági eljárás alatt kiderült, hogy ez nem így van. Sokkal korábbról ered.

Ray-jel való házassága alatt Sally is részese volt annak a közösségnek, amit ő csak izomprostitúciónak nevezett a sorozatban. Ezzel teremtette meg az anyagi hátterüket ahhoz, hogy támogatni tudja férje profi bodybuilder törekvéseit és legyen miből megvásárolnia a szteroidokat, amiket a férfi a versenyek előtt használt.

A Killer Sally egy korábbi, izomfétis videó címe volt, amit Sally McNeil azért készített, hogy pénzt szerezzen férje szteroidjaira

A Killer Sally egy korábbi, izomfétisvideó címe volt, amit Sally McNeil azért készített, hogy pénzt szerezzen férje szteroidjaira

Az izomprostitúció egyfajta fétis. Sallynek fizettek azért férfiak, hogy birkózzon velük, legyőzze őket. De videók is készültek hasonló birkózásokról. A befolyt pénz nagyvrésze férje szteroidjaira ment el. Később egy interjúban Sally azt mondta, hogy a bántalmazás egyenes következménye volt annak, hogy Ray anabolikus szteroidokkal pumpálta tele magát. „Az anabolikus szteroidok okozták azt, hogy Ray erőszakos volt velem. Amikor 1987-ben összeházasodtunk, fogalmam sem volt arról, hogy szteroidokat használ. Nem tudtam, hogy milyen dührohamokat válthatnak ki ezek a szerek és a lelkemet is kiveri belőlem miattuk” – mondta Sally az RX Muscle magazinnak. 

Sally is izmos volt. És bár az ő szervezetében csupán egyetlenféle szteroidot találtak a rendőrségi vizsgálat során, a kilencvenes években a gyúrós hercegnőként és izmos feleségként hivatkoztak rá az újságok. Ezzel is azt sugallták, hogy nem lehetett áldozat a kapcsolatukban erős fizikuma miatt. 

Hiába volt hosszú lajstrom arról, Sally milyen sérüléseket szenvedett a korábbi években Ray bántalmazása miatt, Sally McNeilt szándékos emberölés miatt ítélték el és 25 évet töltött börtönben.

Mit tett valójában Killer Sally? Mi az igazság?

1995-ben Sally kétszer meglőtte Ray-t egy veszekedés után, ami az anyagiak és a férfi hűtlensége miatt robbant ki. A férfi ismét fojtogatta feleségét a vita során.

„Ray McNeil fojtogatta a szintén bodybuilder feleségét, Sallyt. Ekkor a nő megragadta az otthonukban található puskát és kétszer meglőtte a férfit, aki belehalt a kórházban a sérüléseibe. Mint családon belüli erőszak áldozata, Sally önvédelemként hivatkozott tettére, egy pillanat alatt meghozott döntés volt részéről állítása szerint, hogy védje az életét. Az ügyész szerint előre kitervelt gyilkosság volt, egy féltékeny és agresszív feleség bosszúja” – foglalta össze a Netflix a történetet.

1995. február 14-én Sally otthon volt a gyerekekkel, várta férjét, hogy együtt ünnepeljék a Valentin-napot. Férje azonban nem jött. Sally sejtette, hogy Ray megcsalja őt. Amikor Ray hazajött és felesége szembesítette ezzel, a férfi a földre lökte, rátérdelt és fojtogatni kezdte. Amikor Sally ki tudott szabadulni, a hálószobába szaladt, megragadta a puskát, ami a szekrényben volt. 

Két töltényt vett magához, az egyiket a puskába rakta és lőtt. Majd kiment a szobából, ismét célzott és lőtt, amikor a férfi az első lövés után utánaeredt. 

Sally maga hívta ki a rendőröket. 1996-ban került sor a bírósági tárgyalásra. A per során azzal védekezett Sally ügyvédje és a szakértők, hogy a nő a kilencvenes években még alig ismert bántalmazott nő szindrómától szenved, ami a Ray miatt éveken át elszenvedett fizikai és lelki bántalmazás következménye. A gyermekkora óta tartó verések és bántalmazások miatt a fizikai bántalmazást halálos fenyegetésként érzékeli.

A bizonyítékok ellenére az esküdtszék szándékos emberölés miatt ítélte el, ami 19 évtől életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtható Kalifornia államban. 

Hol él ma Sally McNeil?

Sally McNeil 25 évet töltött börtönben

Sally McNeil 25 évet töltött börtönben

Sally McNeil 25 évet töltött börtönben. 2020. május 29-én szabadult. A sorozatban megszólaló szakértők szerint pechje volt, hogy a kilencvenes években történt az ő esete. Ma már nem ítélnék el ilyen szigorúan, a családon belüli erőszak természetéről és a bántalmazott nő szindrómáról azóta sokkal többet tudunk, amit a jog is figyelembe vesz. A sorozat happy endje, hogy Sally újraházasodott és ma végre boldogan él Kaliforniában.

Ami korántsem ilyen örvendetes, az a gyermekei sorsa. Sokkoló látni, ahogy a családon belüli erőszak mintázata újra és újra lejátszódik generációkon át. Sally lánya bántalmazott lett kapcsolataiban, fia pedig bántalmazó. Ami talán biztató az ő esetükben, hogy mindannyian észrevették a mintát és próbálnak tenni ellene. Talán az ő gyerekeiknek már sikerül megszakítani az ördögi kört.

Forrás: The New York Times, Variety, Independent, Marie Claire Australia, The Guardian, Fotó: Netflix, Getty Images