Madeleine McCann: 16 éve, hogy rejtélyesen nyoma veszett, és sokan máig a szülőket gyanúsítják

Madeleine McCann: 16 éve, hogy rejtélyesen nyoma veszett, és sokan máig a szülőket gyanúsítják

2023. május 03.
A mindössze hároméves Madeleine McCann, 16 évvel ezelőtt, 2007. május 3-án tűnt egy portugáliai hotelszobából. Bár a szülőket a nyomozás során kizárták a lehetséges gyanúsítottak közül, sokan máig meg vannak róla győződve, hogy ők lehetnek a felelősek a kislány haláláért és a testének eltüntetéséért.

Madeleine McCann rejtélyes eltűnése a mai napig lázban tartja az embereket: az önjelölt kanapé detektívektől kezdve a podcast műsorkészítőkön át egészen a Netflixig rengetegen foglalkoztak már az üggyel, aminek köszönhetően az elmúlt években számos különféle teória látott napvilágot. Van, aki szerint a kislány a szexkereskedelem áldozata lett, mások azt feltételezik, hogy egy pedofil rabolhatta el – de rendkívül erősen tartja magát az az elmélet is, hogy Madeleine eltűnését valójában maguk a szülők rendezhették meg, miután véletlenül megölték a kislányt. Az internetes fórumokban máig ez az elképzelés számít a legnépszerűbbnek.

annak idején a portugál rendőrök is rendkívül gyanúsnak tartották a McCann házaspárt.

Annak idején a portugál rendőrök is rendkívül gyanúsnak tartották a McCann házaspárt

Mi történt május 3-án este?

2007. április 28-án az orvosként dolgozó brit házaspár, Kate és Gerry McCann három gyermekükkel és a baráti körükbe tartozó hét másik családdal a portugál Praia da Luzba érkeztek a tavaszi szünetre. Az Ocean Club nevű szállodában szálltak meg, és a felnőttek minden este a helyhez tartozó tapas étteremben vacsoráztak, míg a gyerekeik a szobáikban aludtak. Bár a szállodának volt gyermekfelügyelet-szolgáltatása, McCannék nem vették igénybe, helyette minden vacsora alkalmával felváltva ellenőrizték a hotelszobában hagyott kicsiket. Ez a rendszer kezdetben működőképesnek is látszott, ám majd’ egy héttel az érkezésük után megtörtént a tragédia: május 3-án este Madeleine eltűnt a szobájából.

A szülők későbbi elmondása szerint annak a bizonyos estének a következőképpen alakult az idővonala. Május 3-án este 7 órakor Gerry McCann esti mesét olvasott a hároméves Madeleine-nek, mielőtt Kate-tel lefektették volna a kétéves ikreket az pótágyaikba, ugyanabban a hálószobában. Este fél kilenckor a házaspár elhagyta a szállodai szobát, hogy a barátaikkal együtt vacsorázni menjenek a 100 méterre lévő tapas étterembe. A társaság megbeszélte, hogy az este folyamán McCannék és barátaik felváltva fogják ellenőrizni a szobáikban hagyott gyerekeket. Este 9 óra körül Gerryn volt a sor, visszament a szobába, ahol az elmondása szerint feltűnt neki, hogy a gyerekek hálójának ajtaja más helyzetben volt, mint ahogyan ő és a felesége aznap korábban hagyták. De ezenkívül nem látott semmi gyanúsat, mindhárom gyerek mélyen aludt az ágyában. Este fél 10-kor a csoport egy másik tagja elment megnézni a saját gyerekeit, és felajánlotta, hogy ránéz McCannék gyerekeire is. Ő is úgy találta, hogy minden rendben van. Amikor azonban este 10 órakor Kate McCann indult ellenőrizni Madeleine-t és az ikreket, a nagyobbik lányt sehol nem találta. Ekkor az asszony visszarohant az étterembe azt kiabálva, hogy „Madeleine eltűnt! Valaki elvitte!”

A kislány eltűnése kapcsán azonnal nyomozni kezdett a portugál rendőrség, miközben a szülők egy pr-cég és egy sajtószóvivő segítségével próbáltak minél nagyobb médiavisszhangot kelteni az ügy körül. Végül négy hónappal Madeleine McCann eltűnése után a hatóságok hivatalosan is gyanúsítottnak minősítették a lány szüleit. A rendőrség elgondolása szerint az orvosként dolgozó házaspár enyhe altatót adhatott a gyerekeknek, hogy nyugodtan otthagyhassák őket a szobában, amíg a barátaikkal vacsoráztak. Azon az ominózus május 3-i estén azonban véletlenül túladagolhatták a gyógyszert, és a kislány életét vesztette. Később azért találhatták ki az emberrablás sztoriját, hogy eltussolják a halálát.

16 évvel a rejtélyes ügy kirobbanása után most végigvesszük azokat a körülményeket, amelyek miatt annak idején a portugál rendőrök rendkívül gyanúsnak tartották a McCann házaspárt.

Plakárokat és kártyákat helyeztek el a Praia da Luz-i templom ajtaján az eltűnt Madeleine McCannért 2007.

Plakátokat és kártyákat helyeztek el a Praia da Luz-i templom ajtaján az eltűnt Madeleine McCannért

A titoktartási paktum

Ez volt a címe annak a nagy port kavaró újságcikknek, amelyet nem sokkal az ügy kirobbanása után Margarida Davim és Felícia Cabri portugál újságírók a kislány eltűnése kapcsán írtak. Az újságírók szerint McCannék és barátaik május 3-án egy egyezséget kötöttek, és megfogadták, hogy soha nem fognak beszélni arról, mi is történt valójában Madeleine eltűnésének éjszakáján – ez lett az ő titoktartási paktumjuk. „A szó, amit végül a címben használtunk – paktum – McCannék egyik barátjától, David Payne-től származik. Ő mesélte el, hogy megegyeztek Gerryvel, hogy nem beszélnek a történtekről… Úgy tűnik, mindenki szövetséget kötött, hogy megvédjen valakit” – nyilatkozta Felicia Cabri. A két újságíró több ellentmondásra és a nyomozással kapcsolatos problémára is felhívta a figyelmet a cikkükben. Ott volt például Gerry McCann állítása, aki azt vallotta, hogy az étteremben lévő asztaluktól közvetlen rálátásuk volt a hotelszobára, ezért  is döntöttek úgy, hogy ott vacsoráznak. Ám miután az újságírók személyesen felkeresték az éttermet és a társaság asztalát, megbizonyosodtak róla, hogy az apa nem mondott igazat. „Abból a pozícióból teljesen lehetetlen volt belátni a lakást vagy a szobát, ahol a gyerekeket hagyták. Oknyomozó újságíróként meg kell kérdeznem, hogy miért? Miért hazudik egy ilyen egyszerű dologról?” – tette fel a kérdést Felícia Cabri.

Az is gyanúra adott okot, hogy McCannék nem voltak következetesek a vallomásaikban azzal kapcsolatban, hogy melyik ajtót használták (a bejáratit vagy a hátsó ajtót) a gyerekek ellenőrzésekor. Gerry McCann az első, 2007. május 4-i kihallgatásán azt állította, hogy az este 9-es, majd a 10-es ellenőrzés alkalmával a zárt bejárati ajtón léptek be az apartmanba, ezzel szemben a második, május 10-i kihallgatásán azt vallotta, hogy a hátsó, nem zárt teraszajtón keresztül mentek be. (A teraszajtókat csak belülről lehetett kinyitni, így a szülők nyitva hagyták, hogy később be tudjanak rajta jutni). 

A nyomozás során a portugál rendőrség az édesanya, Kate viselkedését is megkérdőjelezte. Nem értették, hogy amikor az asszony felfedezte Madeleine eltűnését, miért futott vissza a tapas étterembe, és miért hagyta egyedül az ikreket az apartmanban, ahelyett, hogy egyszerűen kiabált volna a többieknek erkélyről, vagy használta volna a mobiltelefonját. 

Kate és Gerry McCann egy Németországban tartott sajtótájékoztatón mutatták be azt a ruhát, amit Madeleine az eltűnése napján viselt

Kate és Gerry McCann egy Németországban tartott sajtótájékoztatón mutatták be azt a ruhát, amit Madeleine az eltűnése napján viselt

De máig kérdés az is, hogy vajon kívülről fel lehetett-e húzni Madeleine hálószobájának ablakán lévő redőnyt. Danny Collins újságíró szerint a redőny fém lamellákból állt, az ablak külső oldalán helyezkedett el, de csak belülről, a szobából lehetett fel és lehúzni. Kate azt vallotta, hogy az ablak zárva volt, a redőny pedig lehúzva, amikor Madeleine-t lefektették,  ám amikor felfedezte az eltűnését, ugyanez az ablak tárva nyitva volt. Gerry ehhez kapcsolódva azt nyilatkozta, hogy amikor megtudta, hogy eltűnt a lánya, leengedte a szobában a redőnyt, majd kiment az apartman elé és felfedezte, hogy csak kívülről lehet azt felhúzni. Ezzel szemben a portugál rendőrség azt mondta, hogy a redőnyt kívülről képtelenség lett volna felhúzni, csak erőszakos felfeszítéssel és nagy zajjal. Erőszakos behatolásnak azonban semmi nyomát nem találták az apartmanban. 

A két spanyol újságíró a portugál rendőrség munkájával sem volt megelégedve. Véleményük szerint a helyi rendőrség nem nyomozott megfelelően McCannék ügyében, holott tudva levő, hogy

az ilyen esetek döntő többségben a családtagok, vagy az áldozatok közeli hozzátartozói az elkövetők. 

Jótékonysági pénzből fizetett jelzáloghitel

Rögtön a kislány eltűnése után, 2007 májusában McCannék létrehoztak egy jótékonysági alapítványt, azzal a céllal, hogy pénzadományokat fogadjanak el az üggyel kapcsolatos jogi költségek fedezésére. Az alapítvány számlájára több millió fontnyi adomány érkezett, az átlagembereken kívül olyan nagy hírességektől is, mint J. K. Rowling és Simon Cowell. 2007 októberében azonban óriási botrány robbant ki, mikor kiderült, hogy McCannék nem kizárólag a lányuk keresésére fordították a befolyt összeget – a szülők az alap nagy részét két jelzáloghitelük törlesztésére költötték el. Amint a házaspárt hivatalosan is gyanúsítottként nevezték meg az ügyben, többé nem használták az alapot a személyes kiadásaikra.

McCannék hivatalosan gyanúsítottak lettek

A nyomozás során nemcsak kihallgatták a szülőket, de át is vizsgálták az apartmanjukat, illetve minden személyes holmijukat – a többi között azt az autót is, amit 25 nappal a kislányuk eltűnése után béreltek. A portugál rendőrség talált is két DNS-mintát a járműben, és a vizsgálatokat követően azt nyilatkozták, hogy az egyik mintáról 100 százalékosan kijelenthető, hogy közvetlenül Madeleine-től származott. A DNS-vizsgálat eredménye után, 2007. szeptember 7-én Kate és Gerry McCann hivatalosan is gyanúsítottak lettek a lányuk eltűnésével kapcsolatban. Mindkettőjüket újra bevitte a portugál rendőrség kihallgatásra: ekkor Gerry még hajlandó volt válaszolni néhány kérdésre, ám Kate megtagadta a válaszadást. A nő nem volt hajlandó válaszolni a 11 órás, rendkívül intenzív kihallgatás során feltett 48 kérdés egyikére sem. A portugál rendőrség ekkor már azt állította, hogy a házaspár minden bizonnyal megrendezte Maddie elrablását és elrejtette a holttestét.

Érdekesség, hogy a szülők gyanúsítottá nyilvánítása előtt a hatóságok rendőrkutyákat is bevetettek – egy kifejezetten tetemkereső kutyát vittek a helyszínre, és egy másikat, ami az emberi vért képes felismerni. Az állatokat számos helyszínen végigsétáltatták (a hotel különböző pontjain és a tengerparton is) ám csak a család apartmanjában, illetve az előbb említett bérautóban jeleztek a rendőröknek. Az apartman nappalijának kanapéja mögött mindkét kutya jelzést adott a rendőrtiszteknek, de a tetemkereső ezenkívül a fő hálószobában lévő szekrény közelében is riasztotta a nyomozókat. Ezek után a rendőrök elszállították a család bérelt autóját, egy mélygarázsba vitték, ahol leparkoltak vele 9 másik, egymástól 6-8 méter távolságra lévő jármű közé. Ide is lehozták a két keresőkutyát, és ezúttal is mindkettő csak és kizárólag McCannek autójánál adott riasztást a tiszteknek. 

Madeleine McCann: 16 éve, hogy rejtélyesen nyoma veszett, és sokan máig a szülőket gyanúsítják

Madeleine McCann: 16 éve, hogy rejtélyesen nyoma veszett, és sokan máig a szülőket gyanúsítják

A bíróság felmentette a szülőket a gyanúsítás alól

2008. július 21-én a portugál főügyész, Fernando José Pinto Monteiro bejelentette, hogy nincs olyan bizonyíték, amely a McCannéket Madeleine eltűnéséhez kapcsolná. A rendőrségi kutyák jelzéseit hivatalosan nem lehetett volna bizonyítékként használni a bíróságon, és az ekkor kiadott törvényszéki jelentés már azt állította, hogy korábban az autóban talált DNS-minták sem mutattak egyértelmű egyezést a kislánnyal. A szülők gyanúsítotti státuszát megszüntették, és az ügyet lezárták. 

Mi történt Madeleine McCann-nel? Elméletek az eltűnéséről

Ahogy fentebb említettük, rengeteg elmélet született a kislány eltűnésével kapcsolatban. Az egyik teória szerint egy félresikerült betörésnek eshetett áldozatul: a kislány elrabolhatták, miután felébredt és szemtanúja volt a bűncselekménynek. Bár a Scotland Yard nem zárta ki ezt a lehetőséget, a portugál rendőrök szerint már csak azért sem lehetett szó betörésről, mert egy ilyen forgatókönyv szerint a rablók pánikszerűen cselekedtek volna, és így nyilvánvaló nyomokat kellett volna hagyniuk maguk után. „Ez a betöréselmélet abszurd. Még egy pénztárca sem tűnt el, nem tűnt el egy televízió, semmi más nem tűnt el. Egy gyerek tűnt el” – nyilatkozta a teóriával kapcsolatban Carlos Anjos, a portugál rendőrség dolgozója.

Egy másik elmélet szerint Madeleine-t egy helyi pedofil rabolhatta el. A 2009-es jelentések szerint a lány eltűnésének idején a régióban „hemzsegtek a pedofilok”. Egy forrás akkoriban a következőt mondta: „38 ismert szexuális bűnöző van Algarve tartományban. A terület mágnesként vonzza a pedofilokat”.

Fotó: Getty Images