Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

2023. június 11.
Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka hétköznapi hőseinek életéről. Az okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti.

Az Éjszaka hősei című fotósorozat három, önfeláldozó hivatás képviselőinek munkáját mutatja be. A Huawei által felkért magyar fotográfusok – Chripkó Lili és Rizmajer Antal – mobilfotó-sorozatai, amelyek a Huawei P60 Pro készülékkel készültek, izgalmas, akciódús és hangulatos pillanatokon keresztül adnak betekintést a III. kerületi Tűzoltó-parancsnokság, az Országos Polgárőr Szövetség és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársainak életébe. Az állandó éjszakai készenlétbe, a fizikai állóképességet és mentális erőt igénylő erőfeszítésekbe, a munkával járó kihívásokba, és mások segítésének örömébe. A képeken szereplők többsége önkéntes alapon dolgozik, ellenszolgáltatás nélkül vállalva a munkavégzéssel járó fizikai- vagy mentális terheket. A kampánynak köszönhetően – éjszaka és gyenge fényviszonyok között készült képeken keresztül – széles közönség nyerhet bepillantást abba, hogyan milyen kihívásokkal, nehézségekkel és örömökkel jár az önfeláldozó munka.

Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

2 percen belül a fán rekedt macskához is el kell indulni

A tűzoltók munkája az állandó készültségről szól. Bármikor megszólalhat a riasztást jelző hang, és bármit is csinálnak – akár pihennek, zuhanyoznak, tanulnak vagy a mosdóban tartózkodnak, a szabályok szerint 2 percen belül a jármű (fecskendő) hátsó tengelyének el kell hagynia a laktanya kapuját. 

Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

Az éjszakai órákban is rendszeresek a riasztások. A tűzoltók számára a legintenzívebb időszak viharos, szélsőséges időjárási körülmények között van: ilyenkor a káresetek és veszélyhelyzetek száma drasztikusan megnő, akár napi 10-12 riasztást is kaphatnak az óbudai tűzoltók. A szakmai és fizikai felkészültség, a csapatmunka és a helyzetkezelési képességek kritikus jelentőséggel bírnak. 

A tűzoltók felszerelése akár 70 kg súlyú is lehet – amelynek nagy részét a 30 kg-os speciális védőruházat teszi ki. A felszerelés szállítása és használata nagy fizikai erőt és kitartást igényel, ezért rendszeres edzéseket és erőnléti tréningeket végeznek, hogy megőrizzék erejüket és állóképességüket. 

Egy pincetűz esetén a lejutás a legnehezebb és legkritikusabb feladat. A lefelé vezető úton extra magas hőmérséklet, akár 6-800 fok is lehet, és a füst és a lángok sűrűsége miatt a látási viszonyok is korlátozottak. A pincében általában térden vagy kúszva közlekednek, hogy minimalizálják a sérülés lehetőségét. Tájékozódási pontként a tűzoltók által húzott tömlő szolgál.

Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

A legnehezebb szituációk közé tartozik, amikor gyermekekkel találkoznak mentés közben. Komolyabb traumák esetén a tűzoltók közösen és pszichológus segítségével dolgozzák fel az élményeket. Ezért a mentális támogatás és a közösségi összetartás kiemelkedően fontos ebben a szakmában. 

Egy-egy riasztást követően elsődleges feladat a szerek – pl. sűrítettlevegő-palack, láncfűrész, tömlők stb. – átvizsgálása, tisztítása és karbantartása. Riasztásmentes, nyugodtabb időszakokban a tűzoltók készenléti idejüket különböző tevékenységekkel töltik. A nap nagy része gyakorlatokkal, szerelési- és tantermi foglalkozásokkal telik, az esti órákban pedig tanulással, olvasással vagy közös filmnézéssel pihennek.

Segítségnyújtás a legnehezebb helyzetekbenspeciális alakulat négylábú kollégákkal 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai akkor lépnek színre, amikor a legextrémebb körülmények között kell segíteni. Ez két esetben fordulhat elő: vagy nincs kapacitása az adott pillanatban más szervnek, mentőknek, katasztrófavédelemnek, vagy nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel a mentéshez. Emellett az állatmentések kiemelkedő fontossággal bírnak, mert hasonló készségeket és technikákat igényelnek, mint az emberi mentés. 

Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

A szervezet tavaly 137 alkalommal vett részt bevetésen a rendőrség és a katasztrófavédelem kérésére, legyen szó eltűnt személyek kereséséről, vízből, kútból vagy hegyről való mentésről, ártéri személykeresésről. Nemzetközi mentőakciókban is részt vesznek, legutóbb például a törökországi földrengés során 17 embert mentettek ki a romok alól. 

A kutató-mentők munkáját nemzetközileg elismert négylábú kollégák segítik. A kiskoruktól képzett kutyák néhány pillanat alatt több száz négyzetméternyi területet kutatnak át, és olyan helyekre mennek fel, ahova ember nem képes. Keresés során az élő ember testhője által kibocsátott szagmolekulákat azonosítják, majd ezt jelzik ugatással. Ha egy másik, „kontroll-kutya” is megerősíti a találatot, akkor indulhat a mentés. A sikeres akció után minden négylábúnak jár a jutalomfalat.

Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

A kutató-mentő szolgálat tagjai teljesen önkéntes alapon dolgoznak, mindenkinek van polgári foglalkozása, ami gyakran hasznosnak bizonyul. A szolgálat tagjai saját maguk építik és tartják karban a speciális mentési igényeiknek megfelelő eszközeik jelentős részét. Műhelyükben szerelik össze a szükséges eszközöket, beleértve a hajókat is. Ehhez járul hozzá a szervezet tagjainak sokoldalú szakmai háttere – akadnak például a villamosmérnökök és villanyszerelők –, akik a fejlesztéseknél és karbantartásoknál nélkülözhetetlen tudást hoznak.

Legnagyobb fegyverük a szó

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) tagjai mindannyian önkéntesként végzik munkájukat civil foglalkozásuk mellett. Legfőképpen este és éjszaka, szabadidejükben tesznek azért, hogy az utak biztonságosabbak legyenek és segítséget nyújtsanak a közösségnek. A szervezet tagjai között akad vadgazdálkodó, bankár, tanuló vagy fejlesztőmérnök is, akik ellenszolgáltatás nélkül évente egyenként sok száz órát – 66 ezer polgárőr összesen tízmillió órát szolgált tavaly – szánnak az utcai járőrözésre (gyalogosan, motorral, biciklivel és autóval), eltűnt személyek keresésére és a rendőrség munkájának segítésére.

Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

Feladataik közé tartozik eltűnt tinédzserek vagy idős, nem beszámítható személyek keresése, a rendőrök megérkezéséig a bűnelkövetők feltartóztatása, csendháborítás esetén eljárás indítása, valamint forgalomirányítás baleseteknél. Munkájuk egyik legnagyobb kihívása, hogy nem alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket, egyetlen fegyverük a szó és a beszéd. 

Szolgálatuk részeként folyamatosan részt vesznek az ország legmagasabb szintű motoros biztosítási feladataiban, beleértve a kiemelt személyek kíséretét. Nemrégiben a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny teljes útvonalát kísérték figyelemmel, valamint a Giro d’Italia nemzetközi kerékpáros körverseny magyarországi útvonalán biztosították a VIP konvojt. A polgárőrök elkötelezetten szolgálják a közutak biztonságát, rendszeresen részt vesznek vezetéstechnikai rutinképzéseken, és szorosan együttműködnek a rendőrmotorosokkal.

Különleges mobilfotó-sorozat készült az éjszaka magyar hőseiről

Sok fiatal, aki polgárőrként kezdi a pályafutását, végül a rendőrségnél találja meg hivatását. A polgárőrség bizonyos értelemben a rendvédelmi szakma nulladik állomása, és jelentős segítséget nyújt az utánpótlás biztosításában. Az elkötelezettség és a közösség szolgálata az, ami hajtja őket, és büszkén vállalják a felelősséget a társadalmi biztonság és a közbiztonság javítása érdekében.

Forrás: Huawei Fotó: Chripkó Lili és Rizmajer Antal