Ha eddig kétségeink lettek volna, ezért jó nekünk, ha vért adunk

2023. április 18.
Sokan félnek attól, hogy vért adjanak, pedig több meglepő jótékony hatása is lehet a testünkre és lelkünkre nézve egyaránt. Ha még mindig hezitálsz, mindenképp olvasd el a szakértők tanácsait, hátha segít dönteni.
Kifejezetten egészséges dolog vért adni
  • Sokkal kevesebb a véradó, mint amennyire szükség lenne. 
  • Csupán az emberek 3 százaléka ad vért rendszeresen, emiatt is alakulhatnak ki olyan helyzetek, amikor sürgős véradókra van szükség, különben életmentő műtéteket kell elhalasztani.
  • Sokan azért nem adnak vért, mert félnek a tűtől, az ájulástól vagy azt gondolják, úgysem felelnének meg véradónak.

Nem csak azért ódzkodnak sokan a véradástól, mert félnek a tűtől. Sokan még ma is azt hiszik, hogy nem biztonságos vért adni. És túl sok vért vesztenek, ami miatt a vasszintjük esetleg túlságosan lecsökkenhet. 

A tudomány és a szakemberek ezeket a tévhiteket már rég megcáfolták. Az igazság pont az ellenkezője mindennek: a véradás ugyanis kifejezetten egészséges.

A rendszeres véradók egészségesebbek

„Van egy olyan jelenség, amit egészségesdonor-hatásnak nevezünk – mondta Dr. Eldad Hod, a Columbia Egyetem Orvostudományi Laboratóriumi Központjának igazgatója. Ha a véradókat összehasonlítjuk a többi emberrel, azt látjuk, hogy egészségesebbek, boldogabbak, tovább élnek, ritkább náluk a szívbetegség és a stroke.”

Azt nem lehet pontosan megvizsgálni, hogy azért egészségesebbek, mert vért adnak, vagy azért látszik ez, mert ahhoz, hogy vért adhassunk, muszáj megfelelni bizonyos egészségügyi előírásoknak. A vérnyomás például nem lehet bizonyos érték alatt vagy fölött, és ugyanez érvényes a pulzusra is.

A véradás jót tesz a mentális egészségnek

Akik vért adnak, sokkal önzetlenebbek és jobban törődnek embertársaikkal. „Boldogabb emberek – mondta Dr. Hod. A véradástól úgy érezhetik, tettek valamit a társadalomért, a többi emberért, és ez büszkeséggel, jó érzéssel tölti el az embert.”

Akinek van olyan hozzátartozója, akinek az életét a véradás mentette meg, azoknak különösen jó érzés, amikor ők adhatnak vért. „Úgy érzik, valamit visszaadnak a többi embernek abból, amit ők kaptak” – mondta a professzor.

Felér egy szűrővizsgálattal a véradás

Kifejezetten egészséges dolog vért adni

Kifejezetten egészséges dolog vért adni

„Amikor vért adunk, a főbb laborértékeket megvizsgálják. Ez olyan, mint egy szűrővizsgálat – mondta a szakember. – Megmérik a vörösvérsejt-számot, a vérnyomást, ellenőrzik a szívverést.”

Mielőtt vért adnánk, olyan fertőző betegségekre is megszűrik a mintánkat, mint a HIV, hepatitisz és 1-es típusú humán T-sejtes leukémiavírus. Utóbbi összefüggésbe hozható a leukémia egyik típusának kialakulásával, illetve idegrendszeri és gyulladásos betegségeket okozhat.

Megtudhatjuk, mi a vércsoportunk és más hasznos információkat magunkról

Egy 2019-es közvéleménykutatás szerint az emberek 66 százaléka tudja, mi a vércsoportja. A véradás az egyik módja annak, hogy megtudjuk magunkról ezt a hasznos információt. Ez például jól jöhet, ha balesetet szenvedünk és sürgős vérátömlesztésre van szükségünk. De a Penn Orvostudományi Egyetem vizsgálatai szerint a vércsoport alapján bizonyos betegségek kockázatára is lehet következtetni, mint például egyes ráktípusok vagy szívinfarktus. 

Ami a legfontosabb, életeket menthetünk

Nagyon fontos társadalmi érdek, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon rendelkezésre a szükséges orvosi kezelésekhez. Nagyon fontos, hogy katasztrófák, nagy balesetek idején vagy irányított véradással sok ember adjon vért. De még fontosabb, hogy a vérbankban tárolt vér mennyisége állandó legyen, hogy ne alakuljanak ki szükséghelyzetek. Ezt pedig csak minél több rendszeres véradóval lehet biztosítani.

Forrás: The Huffington Post, fotó: Unsplash