Hogyan hozhatja közelebb a párokat egy természeti katasztrófa?

2021. november 21.
A természeti katasztrófák borzasztó károkat okzohatnak az otthonokban és a környezetben, a házaspárokat viszont közelebb hozhatják egymáshoz. Legalábbis erre a következtetésre jutott az az egyetemi kutatás, melyben a Harvey hurrikán utóhatásait vizsgálták a párkapcsolatokra.

Az austini Texasi Egyetem tudósai arra voltak kíváncsiak, vajon igaz-e az a közkeletű nézet, hogy a természeti katasztrófák közelebb hozzák-e egymáshoz a párokat, legalább átmenetileg. Houston környékén élő párokat vontak be a kutatásba, akik átélték a Harvey hurrikán pusztítását. Az eredmény, miszerint valóban összekovácsolja a párokat a vészhelyzet, azért lepte meg a kutatókat, mert a korábbi tanulmányok, melyekben a mindennapi stresszforrások párkapcsolatra gyakorolt hatását kutatták, azt mutatták, hogy a stressz rombolja a társunkkal kapcsolatos elégedettségérzést. A Psychological Science című pszichológiai szaklapban megjelent tanulmány célja az volt, hogy megtalálják a leghatásosabb módszereket, melyekkel segíthetnek a családoknak a különböző típusú stresszforrásokkal megbirkózni.

termeszeti-katasztrofa-parkapcsolat

A kutatók azt figyelték meg, hogy a hurrikán közvetlen utóhatásaként a párkapcsolatban élők között az egymással való elégedettségérzés jelentősen erősödött. „A legnagyobb ugrás azoknál következett be, ahol a pár tagjai boldogtalanként jellemezték magukat a hurrikán előtt” – mondta Hannah Williamson, a Texasi Egyetem fejlődéslélektan professzora, a kutatás vezetője. 

Mélyponton?

Meglepő módon az azonban nem számított, kit mennyire érintett erősen a katasztrófahelyzet. Nem volt különbség azok között, akik az otthonukat veszítették el, jelentős anyagi kárt szenvedtek vagy csak érzelmi megrázkódtatásban volt részük. 

Ez nem jelenti azt persze, hogy azoknak a pároknak, akiknek épp mélypontra került a párkapcsolata, a következő nyaralást a floridai hurrikánszezonra kell időzíteniük. A kutatók arra is rámutattak, hogy a párkapcsolati pozitív lökés nem volt tartós, az elégedettségi szint visszatért a hurrikán előtti szintre a vizsgált pároknál egy éven belül. „Egy természeti katasztrófa valóban más megvilágításba helyezhet egy csomó dolgot. Az emberek rájönnek, milyen fontos a párjuk. Talán hozzájárul, hogy a párok terapeutához forduljanak, hogy hasonló nézőpontváltásra legyenek képesek, mint amilyet egy természeti katasztrófa jelent” – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: Science Daily Fotó: Getty Images

Olvass tovább!