Interaktív programokkal tanulhatunk állatvédelemről a szépalmai birtokon

2023. június 18.
A Gut Aiderbichl Magyarország Szépalmán egyike annak a több mint 30 birtoknak, amelyet a Gut Aiderbichl Európa-szerte működtet Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Romániában, Svájcban és Magyarországon.
Interaktív programokkal tanulhatunk állatvédelemről a szépalmai birtokon

A mintegy 6000 állatról, amelyek 35 különböző állatfajhoz tartoznak, a fajoknak megfelelően és szeretetteljesen gondoskodnak egészen életük természetes végéig. Azonban nem minden állaton lehet segíteni az állatok befogadásával, „küzdeni kell a kiváltó tényezőkkel: az emberek tudatlanságával és apátiájával” – tudta Michael Aufhauser az elején, aki a Gut Aiderbichl 2001-es megalapítása előtt már az állatok jogaiért kampányolt.

Interaktív programokkal tanulhatunk állatvédelemről a szépalmai birtokon

A szépalmai birtok hosszú ideig az Eszterházy család tulajdonában volt, mígnem 1994-ben magántulajdonba került. 2018-ban Gut Aiderbichl birtok lett, és ma itt van a lófélék kompetenciaközpontja. A több mint 100 ló, valamint a szürke marha, mangalica, kecske, birka és racka juh 50 hektár legelővel és mintegy 130 hektár kaszálóval rendelkezik a Gut Aiderbichl Szépalmán, melyek gazdálkodása fenntarthatóan és a legújabb tudásszint szerint történik.

Interaktív programokkal tanulhatunk állatvédelemről a szépalmai birtokon

A Gut Aiderbichlnél az állatok örök otthonra találnak életük természetes végéig, melyből körülbelül 700 ló. Jelenleg több mint 150 ló érte el a 25 éves kort. Az állatvédelmi közösséghez hasonlóan sok lótulajdonos is szembesül lova megöregedésével. Az állatok szükségletei és igényei ilyenkor gyakran alapvetően megváltoznak. Ennek érdekében jött létre a „Quality of Life” projekt a svájci Sandgrueb Alapítvánnyal, a bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben, amelynek egyik része kifejezetten a lovak viselkedésével foglalkozik. A cél az idős és beteg állatok életminőségének kutatása és fenntartható javítása. A kutatások részben a szépalmai birtokon zajlanak. Az eredmények azt mutatják, hogy már kis változtatások is drasztikusan javíthatják az állatok életminőségét. Ezzel párhuzamosan erőfeszítéseket tesznek a birtokon lévő fajgazdagság és biodiverzitás dokumentálására és megőrzésére.

Interaktív programokkal tanulhatunk állatvédelemről a szépalmai birtokon

A legjobb tartási gyakorlatok bárki számára megtekinthetők és testközelből megtapasztalhatók a birtokon, hiszen a Gut Aiderbichl Szépalma számos rendezvényt szervez az év során. Ráadásul a tapasztalatszerzés és az oktatási lehetőség az állatvilág területén nélkülözhetetlen, és az aktív állatvédelem magját adja gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Ezért lehetőség van a gyerekek és fiatalok számára, hogy itt testközelből megtapasztalják az állatjóllétet. Rendszeresen érkeznek a birtokra kisebb-nagyobb iskolás csoportok, akik interaktív program keretében találkozhatnak a Szépalmán élő állatokkal. Hazavihetnek magukkal néhány fontos, de jól érthető üzenetet, amely a fajoknak megfelelő állattartási feltételekről szól. Ifjúsági táborunkban állatgondozó szerepbe kerülhetnek a gyerekek. Segítenek takarítani az istállókat, etetnek, és gondoskodnak a Gut Aiderbichl megmentett állatairól. Egyúttal megismerik a különböző állatfajokat és jellemzőiket.

Interaktív programokkal tanulhatunk állatvédelemről a szépalmai birtokon

Ezek a birtok legfontosabb időpontjai 2023-ban:

  • Gyermektábor magyar (2023.06.18–23.) és német (2023.08.27–09.01.) nyelven
  • Állatvédelmi Témahét (2023.10.02–15.) együttműködésben az Igazságügyi Minisztérium Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkársággal
  • Adventi vásár (2023.12.09–10. és 16–17.)