Itt a flaneur, azaz hygge francia módra

2020. november 08.
Ha a napi séta az életünk része lett az utóbbi hónapokban, nagy valószínűséggel már érezhetjük a friss levegő és az ülő munka utáni helyzetváltoztatás előnyös hatásait. Hacsak nem visszük magunkkal a telefonunkat. A flanuer művészete szerint ennél nagyobb hibát ugyanis el sem követhetnénk.

Nem flanel vagy malőr, bár a flangállal már kicsit közelebb vagyunk hozzá. A flaneur egy francia kifejezés a szép, hosszú, kényelmes sétára, amelynek nincs más célja azon kívül, mint az, hogy magunkba szívjunk egy kis napfényt és hallgassuk a környezet hangjait – mindegy, hogy az ezerszer végigjárt utcákat róva vagy új helyeken barangolva. Egyvalamivel tehetjük tönkre a francia wellnessélményt: az okostelefonnal.

flaneur-seta-lelki-egeszseg-boldogsag

Podcastot vagy zenét hallgatunk, telefonálgatunk, fotózgatunk a közösségi oldalainkra, vagy üzeneteket küldözgetünk és e-mailekre válaszolunk a napi sétánk alatt? Rosszabbat nem is tehetnénk magunkkal, ha a franciákat kérdezzük. 

A flaneur szerves része, hogy megfigyeljük a környezetünket – anélkül, hogy bármilyen eszközzel megzavarnánk ezt az élményt. 

Ha nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy az ily módon történő kiadós séta és megfigyelés tudományosan bizonyítottan jó hatással lenne az érzelmi jóllétünkre, nem kell tovább kételkednünk. Egy 2020-as pszichológiai kutatás hatvan idős embert vizsgált meg, milyen hatással van boldogságszintjükre és érzelmeikre, ha nyolc héten át minden nap 15 percet sétálnak csupán a séta kedvéért. Az eredmény valószínűleg nem lepett meg senkit: már egy ilyen rövid barangolás is jelentős javulást eredményezett általános jókedvükben és boldogságszintjükben. 

Ez a kutatás, és maga a flaneur irányzata is, nemcsak arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen jó dolog sétálni, hanem arra is, milyen jó telefon nélkül útra kelni, és járni egyet!

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash