Kártyajátékkal áll ki a sokszínűség mellett a Szivárványcsaládokért Alapítvány

2023. november 25.
A családok sokszínűségéért és annak megismeréséért indít társadalmi figyelemfelhívó kampányt a Szivárványcsaládokért Alapítvány.
Kártyajátékkal áll ki a sokszínűség mellett a Szivárványcsaládokért Alapítvány

A magyar családok sokféleségét bemutató kártyajátékot, videó- és podcastsorozatot készített a Szivárványcsaládokért Alapítvány. A család az család kártyajátékban a játékosok megismerhetik, hogy milyen változatos családformákban élünk ma is. A játék bemutatásával egyszerre induló videós kampányban és podcastsorozatban pedig az ilyen különböző típusú családokban élő ismert emberek mesélnek a maguk családjáról. A videókban megszólal többek között Járai Kíra, Ábel Anita, Pál Márton, Tapasztó Orsi, Gryllus Dorka, Kovács Patrícia, Ott Anna, Kovács András Péter, Hadas Kriszta, Balla Eszter vagy Linczényi Márkó. Az alapítvány ezzel a családok sokszínűségéről indított párbeszédet szeretné folytatni, az ugyanis a legfrissebb KSH-cenzus adataiból is az látszik, hogy a család fogalma sokkal tágabb, mint azt sokan gondolják vagy jogilag elismerik ma Magyarországon.

Kártyajátékkal áll ki a sokszínűség mellett a Szivárványcsaládokért Alapítvány

A Szivárványcsaládokért Alapítvány évek óta azon dolgozik, hogy megmutassa: a család fogalma színesebb, mint ahogy arról sokan gondolkodnak és ahogy azt a jelen jogi környezet meghatározza. Fontos céljuk az is, hogy a családok helyzetéről higgadt, nyugodt hangvételű, egymás érveire odafigyelő, tényeken és jól alátámasztott kutatásokon alapuló párbeszéd induljon.

Mert nem csak a nukleáris, de az ettől eltérő családmodellek is nagyon hasonlóak abban, ami igazán számít: minden magyar családra ugyanaz a törődés, ugyanaz a szeretet és ugyanaz az aggódás jellemző – függetlenül attól, milyen felállásban működnek.

A novemberben induló kampány három részből fog állni: videós, podcast és játék formában is bemutatják a köztünk élő családformákat.

Pszichológusok és mentálhigiénés szakember segítségével dolgozták ki az A család az család elnevezésű kártyajátékot. A kártyák célja a tények bemutatása, gondolatébresztő kérdések generálása, párbeszéd/vita indítása, és a sztereotípiák és tévhitek eloszlatása a családok sokszínűségéről és a családtípusokról. A kártya létrejöttét támogató szakmai szervezetek is támogatták, mint például a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, Emberség Erejével, TASZ, Budapesti Korai Fejlesztő Központ vagy a Menedékház Alapítvány.

A játék 2023. november 20-tól megvásárolható a Pagony, Book24 és Partizán hálózataiban. A Partizánon, december elején induló tizenhárom részes, a játékhoz kapcsolódó podcastsorozatukban pedig egy-egy családtípus képviselője beszélget majd egy szakértővel és a házigazdákkal, Hennel Éva mentálhigiénés szakemberrel, mediátorral és Pál Márton családjogi aktivistával, az alapítvány kurátorával. Itthon ez lesz az első ismeretterjesztő sorozat, ami kifejezetten a családtípusokkal foglalkozik, azok előnyeit és nehézségeit járja körbe, személyes és szakmai példákon keresztül.