A Mikulás is kiáll a szivárványcsaládok mellett

2022. december 06.
A Szivárványcsaládokért Alapítvány december 6-a alkalmából felkereste a családok legfőbb ismerőjét, a Mikulást, hogy megkérdezzék tőle: miben hasonlítanak és miben különböznek a magyar családok? Szerinte nem kérdés: a család az család. Az idei ünnepen az Alapítvány azoknak a gyerekeknek segít 1 millió forinttal, akik a Menedékház Alapítvány átmeneti otthonában kell, hogy töltsék az ünnepeket.

A Mikulás évente családok millióit látogatja meg minden december 6-án. Így, ha valaki, hát ő igazán ismeri a családokat és látja, hogy azok milyen sokfélék. A Szivárványcsaládokért Alapítvány idén ezért a Mikulásgyárban felkereste őt, hogy megkérdezzék, miben hasonlítanak illetve miben különböznek a családok. A vele készült beszélgetésben elmondta, hogy meg sem tudja mondani, hány féle családot látott már. Annyi féle van, mint „amennyi hópehely az északi sarkon, mint csillag az égen, mint csepp a tengerben”. Azt mesélte, hogy „minden család más és más… mégis abban, ami igazán lényeges, egyformák. Mindenhol a szeretet a legfontosabb, így szerinte nem is kérdés: a család az család” – mondta.

mikulas-szivarvanycsalad-csalad-az-csalad

A civil szervezet a filmmel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy miközben a szivárványcsaládok  ugyanúgy szeretik a gyerekeiket, mint az összes magyar család, addig az állam nem biztosít azonos jogokat nekik. És a gyerekeiknek sem. Például csak az egyik, a hivatalosan bejegyzett szülő után örökölhetnek, ha pedig orvoshoz kell vinni őket, akkor csak az egyik szülő kaphat információt arról, hogy mi van a gyerekükkel.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány azonban azt is tudja, hogy sok családban az ünnepek nem csak örömet, hanem nehézséget is jelentenek. „Sajnos az ünnepek sok helyen nem a felhőtlen boldogságot jelentik, még akkor sem, ha a szeretet egyébként megvan. Az idei évben mi ezeknek a családoknak szeretnénk segíteni” – közölte az Alapítvány. „Ezért a Micsoda család! című mesekönyvünk bevételéből 1 millió forintot utalunk a Menedékház Alapítványnak, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekeknek könnyebbé tegyük az ünnepet” – tették hozzá. A Micsoda család! az első olyan magyar nyelvű mesekönyv Magyarországon, ami szivárványcsaládok életét mutatja be. A két rövid történetet tartalmazó kötetet a 3–5 éves korosztálynak írta Lawrence Schimmel, a meséket Szabó T. Anna József-Attila-díjas költő fordította. A könyv egyik forgalmazóját a Pest Megyei kormányhivatal 250 ezer forintos büntetéssel sújtotta, amit végül a Kúria megsemmisített.

A Menedékház Alapítvány otthontalanná vált családoknak és fedél nélkül élőknek segít. Az általuk fenntartott átmeneti otthonban jelenleg 48 gyerek él. Ezek közül a gyerekek és családok közül sokan az utcán töltenék a karácsonyt, ha nem lakhatnának az átmeneti otthonban.

„A Szivárványcsaládokért Alapítványtól kapott támogatásból gyermekpszichológust fogunk foglalkoztatni, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekeknek szakember segítsen az átélt nehézségek feldolgozásában. A többségük súlyos traumákon ment keresztül: átélték azt, hogy családjukkal együtt kilakoltatták őket, vagy élhetetlen körülmények között laktak hosszabb ideig”mondta el Nagy Zoltán, a Menedékház Alapítvány igazgatója. “Sajnos idén a rezsink drámaian megnőtt, ezért mi is fennmaradásért küzdünk. Ilyen körülmények között a talpon maradásért is küzdeni kell, és sajnos ilyen programokra önerőből nem jut pénz – pedig a kicsiknek óriási segítséget jelent. Miattuk örültünk nagyon a támogatásnak” tette hozzá.  

A Menedékház Alapítvány hajléktalan emberek, otthontalanná vált családok társadalmi integrációjának az elősegítésével foglalkozik. Olyan ellátásokat és programokat alakítanak ki, amelyek valós válaszokat adnak a hátrányos helyzetű csoportok, állami gondozott fiatalok és családok mindennapi problémáira. Az alapítvány számára elfogadhatatlan, ha egy gyermeknek nincs hol aludnia, nincs mit ennie, nem kap a fejlődéséhez minőségi oktatást, ha nem játszhat önfeledten, ha a családjának anyagi helyzete miatt kirekesztődik. Vallják, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása, iskolarendszerből való kihullásának megelőzése elengedhetetlen ahhoz, hogy felelősen gondolkodjunk társadalmunk jövőjéről. 

Forrás: Szivárványcsaládokért Alapítvány

Olvass tovább!


Kapcsolódó