Ikerláng szekta Netflix

Ikerláng szekta: agymosás, zaklatás és kényszerű nemváltás a szerelem nevében

2023. december 07.
Te mi mindent lennél hajlandó megtenni az igaz szerelemért?

Az ikerláng, angolul twin flame koncepciója szerint mindannyiunknak él valahol a világban egy tökéletes társa, akit az univerzum rendelt el számunkra. Az ikerlángunkhoz olyan intenzív, egyszerre szexuális és spirituális kapcsolat köt bennünket, amely sokkal erősebb annál, amit egy átlagos lelki társsal valaha is átélhetünk. Ahhoz, hogy megtaláljuk a másik felünket, rá kell hangolódnunk az univerzumra, és meghallani az utasításait… vagy akár fizethetünk is egy kifejezetten erre specializálódott társkereső cégnek, aminek alapítói állítják, képesek bárki ikerlángját azonosítani.

Ez a bizonyos társkereső a Twin Flames Universe (TFU) nevet viseli, jelenleg is aktívan működik az Egyesült Államokban, és valójában sokkal több egy átlagos párkereső szolgáltatást nyújtó cégnél. A szervezet egykori tagjainak állítása szerint az alapító, Jeff Ayan szektaszerű agymosást, illetve multi-level marketing (MLM) taktikákat alkalmazva veszi át az irányítást a követőinek élete felett.

Bár Ayan és felesége, Shaleia – akik ma már dollármilliomosként élik az életüket – tagadják, hogy a csoportjuk szekta lenne, a Netflixen nemrég bemutatott Escaping Twin Flames című háromrészes dokusorozat inkább az extagok állításait támasztotta alá…

 

Ikerláng: egyetlen társ mindörökké

Még ha hiszünk is az egy igaz szerelem létezésében, fontos felhívni a figyelmet rá, hogy mennyire káros és veszélyes elképzelésre épül valójában az ikerláng koncepciója.

Az ikerlángok hívei általában különböző hindu tanításokra és más ázsiai spirituális gyakorlatokra és írásokra hivatkozva bizonygatják, hogy a kozmikusan összehangolt lelki társak koncepciója a történelem egészében, kultúrákon átívelve létezett. A konkrét ikerláng fogalom viszont csak 1999-től vált népszerűvé Elizabeth Clare Prophet amerikai New Age spiritualistának köszönhetően, miután megírta Lélektársak és ikerlángok: A szerelem és a párkapcsolatok spirituális dimenziói című könyvét.

Prophet lelki társak elmélete a hindu karma-hitből és a jin és jang buddhista koncepciójából merített, miközben illeszkedett az evangéliumi keresztény szemlélethez is. Elizabeth Clare Prophet elgondolása szerint addig nem találhatjuk meg a tökéletes társunkat, amíg nem vagyunk összhangban Istennel. „Az Istenhez és a Felsőbb Énünkhöz fűződő kapcsolatunkban rejlik a kulcs ahhoz, hogy megtaláljuk és eggyé váljunk az ikerlángunkkal” – írta.

Prophet szerint az ember ikerlángja több, mint egy lelki társ. Az ikerlángunkkal való kapcsolatunk az ember és isten közötti kapcsolat megnyilvánulása, és az ikerlángpárok elrendeltetése, hogy segítsék egymást a megvilágosodás felé vezető közös úton. Prophet szerint azért lettünk az idők kezdetén elválasztva a tökéletes lelki társunktól, mert Isten így büntette meg az emberiséget, amiért fellázadt a kozmikus törvényeivel szemben.

Ám ha mindannyian arra törekszünk, hogy visszakerüljünk az univerzum kegyeibe, a másik felünkkel is képesek lehetünk újra egyesülni – véli az író. 

Elizabeth Clare Prophet narratíváját továbbgondolva az évek során maguk a hívek is létrehoztak több különböző – az eredetinél is ezoterikusabb – ikerláng koncepciót. Az egyik legnépszerűbb tanítás kimondja, hogy mindössze 144 000 ikerláng létezik az univerzumban, ami tehát azt jelenti, hogy a Földön élő több milliárd ember közül csak 72 000 pár alkalmas a megvilágosodásra. 

Prophet ikerláng víziójának egyik legfontosabb jellemzője az állandóság. „Ha kapcsolatot kezdesz a karmikus társaddal, soha nem fogsz tudni kiszállni belőle” – írta.

„Senki a mennyben vagy a földön nem tud elválasztani téged az ikerlángodtól.”

Ez az állandóság azonban egy kétélű fegyver: egyrészt örök boldogságot ígér a hívőknek, ha azok képesek megtalálni az ikerlángjukat. Másrészt azonban – és erre példát is láthatunk a Netflix dokujában – az állandóságba vetett hit potenciálisan pusztító lehet egy olyan bántalmazó kapcsolatban élő ember számára, akit meggyőznek róla, hogy örök életére a bántalmazójához kell kötődnie, mert őt nevezték ki az ikerlángjának.

De ez az eleve elrendeltetés más típusú veszélyeket is hordozhat magában – tökéletesen bizonyítja ezt a következő komment, amit 2019-ben írtak egy ikerláng blogra. „Találkoztam az ikerlelkemmel, és ő 50 évvel fiatalabb nálam… Azon tűnődöm, hogy mit jelent az, hogy valaki (azaz az ikerlelkem) ilyen fiatal és tapasztalatlan ebben az életben.” 

Egy ikerlángguru felemelkedése

Jeff Ayan eredetileg üzleti tanulmányokat folytatott a Western Michigan Egyetemen, mielőtt a húszas évei elején Hawaiira költözött, ahol felvette a kifejezetten spirituális hangzású Ender Ayanethos nevet, és felcsapott életvezető tanácsadónak. Tíz évvel ezelőtt létrehozott honlapján úgy fogalmazott, hogy „küldetése másokat arra inspirálni, hogy tudatos, szívközpontú életet éljenek”.

Ayan a 2010-es évek elején ismerkedett meg későbbi feleségével, Shaleiával – valódi nevén Megan Plante-tel – az interneten. Hamarosan összeházasodtak és Michiganbe költöztek. A pár által készített és a dokusorozatban is bemutatott YouTube-videókból kiderült, hogy eredetileg Shaleia ismertette meg Jeff-fel az ikerlángok fogalmát. A nő volt, aki bevezette férjét a New Age spiritualizmus rejtelmeibe, végül mégis egyértelműen Jeff lett az ikerlángok csoportjának megkérdőjelezhetetlen vezetője.

Jeff és Shaleia a Twin Flames Universe közösség vezetői, illetve egyben reklámarcai is lettek. A követőik előtt tökéletes ikerlángpárnak állítják be magukat, és azt ígérik nekik, hogy számukra is elérhető ugyanez a boldogság. Mióta 2014-ben létrehozták YouTube-csatornájukat („Jeff and Shaleia Divine” azaz Isteni Jeff és Shaleia néven ), közel 30 000 feliratkozót szereztek, és videóikkal több mint 3 millió megtekintést gyűjtöttek. A TFU Facebook-csoportjuk állítólag 40 000 taggal büszkélkedhet.

Az ikerláng akadémia működése

Ahogy fentebb már említettük, a Twin Flames Universe sokkal több egy átlagos társkereső cégnél. Az Ayan házaspár szolgáltatások garmadáját kínálja azoknak a kétségbeesett követőknek, akik szó szerint bármit hajlandók megtenni az egy igaz szerelmük megtalálása érdekében. Az elmúlt években Ayanék nemcsak kiadtak egy saját könyvet, de mellette egy sor olyan coaching szolgáltatást is elindítottak, amelyeken keresztül a követők elsajátíthatják vezetőjük tanításait, valamint elindulhatnak a spirituális megtisztulás felé.

A képzéseket természetesen nem adják ingyen: ahogy arról a Vice újságírói a 2020-as, illetve 2021-es cikkeikben beszámoltak, a TFU tanfolyamokon és workshopokon való részvétel költségei 699 dollártól (kb. 24 ezer Ft) 4000 (kb 1,3 millió Ft) dollárig terjedhetnek, és azoknak, akik csatlakoznak a közösséghez, kötelező folyamatosan képezni magukat.

Jeff Ayan ikerlángakadémiája gyakorlatilag MLM-rendszerszerűen működik. Egy hierarchiát épített fel a cégen belül: a tagok a tanfolyamoknak köszönhetően egyre feljebb léphetnek a ranglétrán, egy idő után például coachokká válhatnak, akik aztán részt vehetnek az új tagok képzésében. És bár a munkájukért valamennyi fizetést is kaphatnak, ezt a pénzt vissza kell forgatniuk a cégbe, hiszen coachként is képezniük kell magukat folyamatosan a drága tanfolyamokkal.

Jeff Ayan gyakran beszél lekezelő, gúnyos, bántó hangnemben a tagokkal, és előszeretettel alázza meg őket nyilvánosan az egész közösség előtt. A feleségével, Shaleiával is hasonlóan viselkedik: az online meetingek során sokszor leordítja a nőt, vagy éppen megtiltja neki, hogy beszéljen. Jeff egy alkalommal még azt is kedélyesen elmesélte a tagoknak, hogy bizony előfordul, hogy olykor rá kell erőszakolja magát a feleségére, mert Shaleiának egyébként nem lenne kedve szexelni.

Az ilyen és hasonló helyzeteket azonban Ayan nem erőszakként definiálja: tanításai szerint egy párkapcsolatban a férfinak előjogai vannak, a nőknek pedig kötelességük engedelmeskedni.

Elvileg a Jeff és Shaleia közti kötelék adja az ikerláng közösség alapját, és minden követőjüknek az a célja, hogy olyan párkapcsolatot alakítsanak ki, amilyen az övék. A dokumentumfilmben bemutatott jelenetek azonban azt bizonyítják, hogy a két alapító kapcsolata minden, csak nem idilli. 

Ikerlángot bármi áron

Ayan tanításai szerint a csoporttagoknak mindent meg kell tenniük az állítólagos ikerlángjuk felkutatása és meghódítása érdekében – ha úgy adódik, a zaklatástól, üldözéstől sem szabad visszariadniuk. Elgondolása szerint egy ikerláng kapcsolat minden mást felülír az ember életében, így hát a tagoknak még azokban a helyzetekben is ragaszkodniuk kell az elrendelt lelki társukhoz, ha a vonzalom a kiszemelttel nem kölcsönös.

A dokusorozatban szóba került egy eset, amikor az egyik tag arról panaszkodott, mennyire elérhetetlennek tűnik az állítólagos ikerlángja: nem elég, hogy másik államban él, de boldog kapcsolatban van egy másik nővel, akitől hamarosan megszületik a gyereke. Ayant nem hatották meg a „kifogások” és mindössze ennyit felelt a nő aggodalmaira: „Mindez kurvára nem számít!”

Egy volt TFU-tag arról számolt be, hogy a közösség több tagja ellen is távolságtartási végzést rendeltek el, miután Ayan lényegében arra bátorította őket, hogy zaklassák, és „agresszíven üldözzék” vonzalmuk tárgyát. Állítása szerint, amikor távoltartási végzést kaptak, Ayan elhitette velük, hogy a végzés valójában nem is létezik – csak akarniuk kell, és az elméjükkel felül tudnak kerekedni rajta. 

Egy ikerláng kapcsolat minden mást felül ír az ember életében

Egy ikerláng kapcsolat minden mást felülír az ember életében

Szekta vagy sem?

Jeff és Shaleia Ayan a honlapjukon közzétett írásaikban (valamint a Netflix-sorozat minden egyes epizódjának végén szereplő nyilatkozataikban) többször hangsúlyozták, hogy a csoportjuk nem szekta, és nem folytatnak szektaszerű gyakorlatokat. A dokusorozatból kiderült információ alapján azonban Ayan tökéletesen hozza a tipikus szektavezérek minden jellemzőjét:

  • A férfi ragaszkodik hozzá, hogy ő az egyedüli a Földön, aki elég megvilágosodott ahhoz, hogy azonosítani tudja az ikerlángokat. 
  • Elválasztja a a közösség tagjait a családjuktól, gyakran úgy, hogy meggyőzi a híveit arról, hogy a családjuk valójában bántalmazza őket. Ez egy klasszikus szektás technika a kontroll kiépítésére.
  • Szigorúan ellenőrzött életmódot vezet be, mindent megszab a tagoknak az étkezéstől és a testmozgástól kezdve egészen addig, hogy mikor házasodhatnak meg, illetve hogy megházasodhatnak-e egyáltalán. Az egyik pár – akik végül együtt hagyták el a csoportot – mindössze két hónap randizás után kelt egybe, miután Ayan azt állította, hogy ők ketten ikerlángok. 
  • Kapcsolatokat és házasságokat szervez a csoporton belül, lényegében elrendeli, hogy bizonyos tagok összejöjjenek, csak mert ő azt mondja nekik, hogy egymás ikerlángjai. És bár az ikerláng egész koncepciója az egyediségre és állandóságra épül, magyarán arra, hogy van valahol egyetlen személy, aki a lelkünk másik fele, és akivel örök boldogságban élhetjük le az életünket – Ayan kénye-kedve szerint rúgja fel ezt a koncepciót, ha a helyzet úgy kívánja. Többször előfordult, hogy a férfi meggondolta magát, és új ikerlángot nevezett ki a tagoknak, ha az előző jelölt valamiért nem vált be.
  • Jeff Ayan arra kényszeríti a tagokat, hogy minél több pénzt fektessenek be a programba, a többi között a korábban már említett MLM-technikákkal. Egy korábbi TFU-tag arról számolt be, hogy 20 000 dollárt (majd’ 7 millió forintot) költött el csak arra, hogy hitelesített TFU-coachá válhasson. Miközben a közösség tagjai több ezer dollárokat áldoznak a lelki megtisztulásuk és az ikerlángjuk megtalálása érdekében, a házaspár a befolyt pénzből dollármilliomosként éli a mindennapjait. 
  • Mint korábban annyi szektavezér, Jeff Ayan is azt állítja magáról, hogy ő Jézus reinkarnációja. Idővel a kinézetét is úgy kezdte alakítani, hogy hasonlítson Krisztus bibliai ábrázolásához.

Nemváltás a szerelem érdekében

Ayan éveken át zaklatásra és veszélyes nyomulásra biztatta a közösségének tagjait. A zaklatás azonban egy idő után nemcsak veszélyessé vált, de el is bizonytalanította a tagokat – nem értették, hogy a számukra kijelölt ikerláng miért nem akar velük együtt lenni, illetve csalódottak lettek a sikertelenségeik miatt.

Ayan érzékelte, hogy ha ez így folytatódik tovább, és nem tud „szerelmet” biztosítani a híveinek, azok szépen lassan el fognak fordulni tőle. Ekkor következett be az egyik legradikálisabb váltás a tanaiban: a férfi kijelentette, hogy ezentúl mindenki kizárólag az ő közösségén belül tudja megtalálni a másik felét.

Volt azonban egy probléma. A Twin Flames Universe közösségében már akkor is szinte csak női tagok voltak, ha voltak is köztük férfiak, azok ekkorra már párkapcsolatban éltek az ikerlángjaikkal. Ayan egy rendkívül veszélyes és kegyetlen megoldást talált ki a helyzetre: elkezdte nemváltásra biztatni a közösségben lévő nőket.

A férfi először a csoport nyíltan leszbikus tagjait célozta meg: átmosta az agyukat, és elhitette velük, hogy ők „spirituálisan férfiak” ezért férfiként is kell élniük. Kezdetben csak a hajukat kellett levágatniuk, és férfi ruhákat hordniuk, majd Ayan a nemváltó műtéttel is nyomasztani kezdte őket.

A leszbikusok után jöttek a férfiasabb kinézetű nők, majd azok, akiket konvencionálisan nem feltétlenül tartanak az emberek vonzónak. Ayan és a csoport minden tagja férfiként kezdett hivatkozni ezekre a nőkre, és a guru gyorsan ki is jelölte számukra a közösségen belül a – nőnemű – ikerlángjukat. A sorozatból kiderült, hogy többen ténylegesen végigmentek a nemváltás műtéti folyamatán.

Mindannyian olyan nők voltak, akik a csoportba való belépésük előtt soha nem gondoltak magukra férfiként.

Maradnod kell, még ha fáj is

A sorozat egyik legszívszorítóbb története egy Marlee nevű fiatal lányról szólt, aki 19 évesen csatlakozott a csoporthoz. Nem sokkal a csatlakozása után Ayan közölte Marleeval, hogy az a random idegen az ikerlángja, aki éppen az idő tájt küldött a lánynak egy üzenetet a Facebookon.

Az idegen egy 11 évvel idősebb, munkanélküli, mentális problémákkal küzdő, börtönviselt férfi volt. A nyilvánvaló red flagek ellenére Ayan meggyőzte Marleet, hogy költözzön el egy másik államba, és elszakítva minden barátjától illetve családtagjától, az idegen férfivel kezdjen élni.

A naív fiatal lány az önjelölt guru minden szavát elhitte, még annak ellenére is, hogy már kezdetektől problémásnak érezte a számára kijelölt ikerlángot. Egy, a kapcsolatuk kezdetén készült videófelvételen Marlee zokogva mesélt Ayannak az ikerlángja rendőrségi ügyeiről és félelmetes viselkedéséről. „Mindenkinek vannak problémái” – felelte a hallottakra a rendkívül nyugodt Ayan. „Tekintsd ezt úgy, mint az egyesülésetek előzményét.” Marlee három évig élt együtt a veszélyes férfival, akiről a dokumentumfilmben láthatóan még mindig megviselten, így beszélt: „az a személy, akiről azt hittem, hogy az ikerlángom, csak egy random férfi volt, akivel kénytelen voltam együtt lenni”.

Jeff és Shaleia Ayan ikerláng szektája a mai napig zavartalanul működik. Mivel konkrét bűncselekményt nem követnek el, a rendőrség tehetetlen velük szemben.

Fotó: Youtube, Getty Images