Igaz szerelem vagy lelki társ? Nem mindegy!

2023. május 05.
Azt gondolnánk könnyű megválaszolni a kérdést: párunk a lelki társunk? És akkor már az igaz szerelmünk is? Ám a helyzet nem feltétlenül ennyire egyszerű. Vannak viszont jelek, melyekből eldönthetjük, hányadán állunk.
Igaz szerelem vagy lelki társ? Nem mindegy!
  • A kapcsolódás iránti vágyunk miatt nem látunk tisztán és tudunk különbséget tenni életünk szerelme és a lelki társunk között.
  • A tudósok szerint a két személy ugyanis nem ugyanaz. 
  • De mi különbözteti meg egymástól a lelki társat és életünk szerelmét?

A Spanyol Királyi Akadémia meghatározása szerint a szerelem egy intenzív emberi érzés. Alapja, hogy az ember nem érzi magát teljesnek egyedül, szüksége van a társ(ak)ra és keresi a kapcsolódást másokhoz. Amikor ez megtörténik, nem feltétlenül tudunk különbséget tenni a lelki társ és életünk szerelme között.

A lelki társ és életünk szerelme nem ugyanaz a személy. Akkor tudjuk csak pontosan megmondani, melyikről van szó, ha nem homályosítják el az érzelmek a tudatunkat. Pont ezért is nehéz, hiszen ezekhez az emberekhez erős érzelmek kötnek minket. Kapaszkodót adhat, ha tudjuk, hogy a lelki társ és életünk szerelme más céllal és életünk más szakaszában lép az életünkbe, és nem feltétlenül ér boldog véget a kapcsolatunk.

Kicsoda életünk szerelme?

Az a személy életünk szerelme, aki hozzáad az életünkhöz, társ a kalandokban, aki új célok felé hajt és követ minket az álmaink megvalósításában. Ő az, akivel valószínűleg fontos mérföldkövekhez érünk az életünkben, például családot alapítunk. 

Életünk szerelmével a kapcsolatunk lassan bontakozik ki, lépésről lépésre esünk szerelembe. Úgy nő a kapcsolatunk hőfoka, hogy nem sodor el és temet maga alá, inkább beteljesedést érzünk, és kiegészítjük egymást. 

Ki a lelki társunk?

A lelki társunk nem feltétlenül életünk szerelme, és fordítva is ugyanez igaz

A lelki társunk nem feltétlenül életünk szerelme, és fordítva is ugyanez igaz

Mindannyian találkozunk a lelki társunkkal, és erős érzelmeket élünk meg velük. Szárnyalás és zuhanás is jár ezzel az intenzív érzéssel, amitől a padló is megremeg. A kémia azonnal érződik közöttünk, ám ez nem feltétlenül marad mindig így.

Míg életünk szerelme stabilitást ad, a lelki társ összetör, hogy új, magabiztosabb emberként álljunk fel aztán újra. Olyan lecke az életre, ami fáj, de szükséges, és nem úszhatjuk meg.

Mik a jelek, amikből tudjuk, kivel van dolgunk?

Korábban az volt az általános nézet, hogy amikor úgy érezzük, a szívünk kiugrik a helyéről, idegesek leszünk és remeg a kezünk, ez jelzi, hogy az életünk szerelmére találtunk rá. Pedig valójában a jelek pont ellenkezője igaz.

Amikor békét és harmóniát érzünk valakinek a közelében, nem kérdőjelezik meg a döntéseinket és nem kell erőltetnünk semmit, akkor lehetünk biztosak abban, hogy az a szerelem erős és kitart. Ez életünk szerelme. Aki nem feltétlenül a lelki társ.

Forrás: Marie Claire Mexico, fotó: Unsplash