Istenanya love has won szekta

Istenanyának nevezte magát, és szektát alapított – végül a saját követői taszították a halálba

2023. december 20.
„Amy hazugságokból épített várat, amelyből végül nem tudott kiszabadulni” – magyarázta Hannah Olson rendező, akinek nemrég került fel az HBO-ra Amy Carlsonról és szektájáról szóló (Love Has Won: The Cult of Mother God című) háromrészes dokumentumfilm-sorozata.

A Love Has Won (A szeretet győzött) elnevezésű csoport nem úgy működött, mint egy szokványos szekta. A vezetője nem élt vissza a hatalmával, semmilyen módon nem zaklatta vagy bántalmazta a követőit. Amy Carlson egy hétköznapi életet élő háromgyerekes édesanya volt, aki lépésről lépésre merült bele az internet sötét mocsarába, hogy aztán a családját hátrahagyva megalapítsa a saját szektáját.

A nő Istennek nevezte ki magát, és követőket gyűjtött maga köré… akik végül a lassú és fájdalmas halálba taszították.

 

Amy Carlson mumifikálódott teste

2021 áprilisában egy bejelentés nyomán a Saguache megyei seriff hivatalának rendőrei kiszálltak egy házhoz, ahol a legnagyobb megdöbbenésükre egy hálózsákba csomagolt, karácsonyi égőkkel díszített mumifikálódott holtestet találtak. Amy Carlson volt az. A nő néhány nappal korábban halt meg egy oregoni szállodában. Mivel a szektájának tagjai nem tudták, mit kellene kezdeniük a hullával, úgy döntöttek, legjobb lesz, ha Amy testét magukkal viszik.

Először egy erdei kempingben vertek tanyát, ahol az elhunyt egykori partnere – akit a csoporton belül csak Istenatyának hívtak – együtt aludt Amy halott testével egy sátorban. Majd folytatták útjukat öt államhatáron keresztül, mígnem megérkeztek a coloradói bázisukra. Amy bőre a halála előtt szürkéskékre színeződött, a rátaláló rendőrök az első pillanatban azt hitték, biztosan befestették.

Hannah Olson rendező három héttel később érkezett a városba interjúkat készíteni Amy követőivel, miközben több mint ezer órányi videót nézett át a csoport 2700 darab YouTube-videójából és élő közvetítéséből. A rendező 2016-ban kezdett érdeklődni az iránt, miként is hatolnak be az amerikai demokráciába a különféle alternatív valóságok.

„Könnyen leírjuk azokat az embereket, akik számunkra nevetséges dolgokban hisznek, ahelyett, hogy megvizsgálnánk, mi késztette őket, hogy erre az útra lépjenek” – mondja. Amy Carlson esete azonnal felkeltette a rendező kíváncsiságát.

A rendező nem szólaltatott meg szakértőket, de a médiából származó riportokat sem használt a doku elkészítéséhez. Amy családtagjain, egy helyi seriffen és egy riporteren kívül kizárólag a szekta jelenlegi és korábbi követői, valamint az általuk hátrahagyott felvételek mesélik el Istenanya történetét, ami kifejezetten egyedi hangulatot kölcsönöz a sorozatnak.

Istenanya születése

Senki nem lesz egyik napról a másikra szektás – kell, hogy legyen valami súlyos oka annak, ha valaki úgy dönt, csatlakozik egy magát 19 milliárd évesnek mondó coloradói nőhöz, akit egy halott hírességekből álló csapat – Robin Williamsszel az élén – segíti a kozmikus összeesküvés elleni csatában. Egy nőhöz, aki képes gyógyítani a rákot, a függőségeket, a Lyme-kórt és az öngyilkos gondolatokat; és aki „minden egyes este lerészegedik és a feledés homályába issza magát” – ahogy egy korábbi követője fogalmazott a sorozatban.

Amy Carlson szülei elváltak gyerekkorában, ami után egy ideig apjával és annak új feleségével élt. Mostohaanyja kegyetlen volt, rendszeresen bántalmazta a kislányt, aki a kisebb testvére érdekében mindent szó nélkül eltűrt. A bántalmazó otthonból később bántalmazó párkapcsolatokba menekült, és az egyik ilyen kapcsolatából született meg tizenévesen az első fia. A nőnek összesen három gyereke született három különböző apától.

A 2000-es évek közepén kezdett érdeklődni a New Age filozófia tanai iránt, majd a gondolkodása lassacskán egyre szélsőségesebbé vált. A klasszikus összeesküvés-elméletek mellett az angyalokban és az égbe emelkedő messiásokban is hinni kezdett. 2007-ben aztán sorsfordító döntést hozott: hátrahagyta munkásosztálybeli életét és gyermekeit, hogy csatlakozzon egy online megismert férfihoz.

Amy és párja hamarosan saját videókat kezdtek készíteni, ezekben főleg a mindannyiunkban rejlő istenségekről prédikáltak, ami nyomán magukat is elnevezték Istenanyának, illetve Istenatyának. Nem sokkal később azonban – ahogy az eredeti Istenatya mesélte a sorozatban – Amy azt kezdte hangoztatni, hogy valójában saját magában egy sokkal erősebb istenség lakozik, mint bárki másban.

Elhagyta hát a férfit, és talált magának egy új Istenatyát (az évek során rendszeresen keresett maga mellé új Istenatyákat), akiről nem kevesebbet állított, mint hogy ő gyógyította ki a rákból. Ekkor vált Amy Carlson véglegesen Istenanyává és alapította meg Love has won elnevezésű szektáját.

Ekkor vált Amy Carlson véglegesen Istenanyává és alapította meg Love has won elnevezésű szektája.

Ekkor vált Amy Carlson véglegesen Istenanyává és alapította meg Love has won elnevezésű szektáját

Menekülés a valóság elől

Az önjelölt istenség távgyógyításokat kezdett vállalni – természetesen pénzért – és egy figyelemre méltó online közösséget épített ki: közel 20 000 követőre tett szert a Facebookon és 10 000-re a YouTube-on. A szektája videóit több mint 1,5 milliószor nézték meg. Mindeközben egyre több embert tudott meggyőzni arról, hogy hátrahagyva addigi életüket, csatlakozzanak hozzá. „Reggeltől estig folyamatosan be voltunk állva, megállás nélküli ittunk és drogoztunk” – emlékszik vissza a szektában töltött idejére egy korábbi követője a sorozatban.

Hannah Olson rendező szerint Istenanya követőinek nagy része a valóságot szerette volna hátrahagyni és a kilátástalan életük elől menekültek a szektába. „A követőinek egy részét súlyosan traumatizálta az egészségügyi rendszer” – mondja.

Az egyik tag például az opioidfüggőséggel való küzdelme után érkezett Amyhez, míg egy másik azt követően találta meg a csoportot, hogy ugyancsak opiodfüggőségben elveszítette az édesapját. Egy fiatal nő azután csatlakozott, hogy a kómából felébredve szembesülnie kellett vele, hogy félmillió dollárnyi orvosi számlával tartozik.

„A Love Has Won azért tudott létezni, mert az emberek az interneten kerestek gyógymódot a lelkük és testük sebeire, mivel nem engedhették meg maguknak, hogy orvoshoz menjenek. A hatalmas jövedelmi egyenlőtlenségek miatt rengeteg ember számára a valóság egyszerűen kilátástalanná válik. Az én generációm nem azt a világot örökölte, amit ígértek nekünk. A remény nélküli emberek pedig hajlamosak arra, hogy a valóságot úgy alakítsák át, hogy az a leginkább megfeleljen a hiedelmeiknek, és nem pedig fordítva” – véli a rendező.

A szociológusok szerint az összeesküvés-elméletekbe vetett hitt általában fokozódni szokott a különféle krízisek, például a természeti katasztrófák vagy olyan társadalmi változások idején, mint egy gazdasági válság. A filmben bemutatott egyik Love Has Won-hívő is a 2008-as jelzáloghitel-válságot követően kezdett az alternatív valóságok felé fordulni. „Az ilyen bizonytalan, szorongással teli helyzetekben az iránymutatást és irányítást keressük. Amy ideológiája pedig elhitette az emberekkel, hogy képesek magukat meggyógyítani” – mondja Olson.

Lemondanak a kontrollról

Mivel pedig a legtöbb szekta autokráciaként működik, ez a modell megint csak menekülést jelenthet az emberek számára a demokrácia zűrzavarából. Az emberek sok esetben akkor fordulnak a szekták felé, ha úgy érzik, már nem képesek az irányításuk alatt tartani a valóságot, és a csatlakozással át is adják az életük feletti kontrollt egy erre kinevezett személynek.

A szektavezér lesz az, aki teljes kontrollt gyakorol a követők felett. Érdekesség, hogy Love Has Won eltért ettől a klasszikus mintától: a szekta követői végül átvették az irányítást – még Amy Carlson élete, illetve halála felett is. Hannah Olson szerint a csoportot vizsgálva „képtelenség volt megmondani, hogy valójában ki kormányozza a hajót”.

Alkoholizmus és anorexia

Szektává duzzadva a Love Has Won különféle termékeket kezdett árulni – például házilag készített ezüstkolloidot, egy kis méretű ezüstrészecskéket tartalmazó vizes oldatot. Az ezüstkolloid nagy népszerűségnek örvend az alternatív gyógyászatban, különösen az immunrendszer támogatására szokták használni. Bár tudományos vizsgálatokkal eddig még nem tudták alátámasztani a jótékony hatását, Amy meg volt győződve róla, hogy az ezüstoldat gyakorlatilag minden bajra gyógyírt jelenthet.

Ahogy a dokuban az egyik követő magyarázta, vezetőjük úgy gondolta, hogy az ezüstkolloidot szándékosan vette célba az orvostudomány. „A gyógyszeripar betiltotta, mert a meggyógyult emberek nem hoznak pénzt” – magyarázta. Ahogy aztán Amy egyre súlyosabb alkoholizmusba zuhant (a nő az alkoholt és a drogokat tartotta a gyógyszereinek), a tanítványai egyre nagyobb mennyiségben itatták vele az ezüstkolloidot.

Amy Carlson és követői ráadásul úgy vélték, hogy az alvás és az evés hátráltatja a megtisztulást, ezért minél kevesebbet próbáltak aludni, és mindannyian drasztikusan lefogytak. Amy betegesen sovány lett. Anorexiában szenvedett, egy olyan betegségben, amelyet erős kontroll iránti vágy jellemez, és gyakran szorongásos zavarokkal társul. Végül Istenanya egészsége odáig romlott, hogy deréktól lefelé nem volt képes többé mozogni.

Nem világos, hogy lebénult-e, ám egy korábbi tag úgy véli, hogy az előrehaladott alkoholizmus okozta idegkárosodás következménye lehetett ez a tünet. Követői ezzel szemben szentül hitték, hogy Istenanya teste azért amortizálódott le ennyire, mert beleszállt a világ minden negatív energiája. Ez pedig hitük szerint a közelgő felemelkedését jelentette. A tagok nap mint nap az eget fürkészve keresték az az Istenanyáért érkező űrhajót, miközben a gondozói megállás nélkül ezüstkolloidot itattak a lassan magatehetetlen nővel.

Tudvalevő, hogy az ezüst felhalmozódása szervezetbe argyriához vezet, egy olyan állapothoz, amely miatt a bőr elkékül. Ezt történt idővel Amyvel is.

Nem volt visszaút

A Love Has Won szektához számos tragédia kapcsolódott, egy azonban kiemelkedett közülük:

Amy Carlson nagyon is tisztában volt vele, hogy haldoklik, és próbált is segítséget kérni.

Ám mivel a betegsége előtt arra utasította követőit, hogy soha, semmilyen esetben ne vigyék kórházba és teljes mértékben elutasított minden külső segítséget, a szektatagok tartották magukat a szabályhoz. Még akkor is, amikor a haláltusát vívó Istenanya könyörgött nekik, hogy hozzanak segítséget és vigyék kórházba.

„Voltak pillanatok, amikor anya megkért minket, hogy vigyük el egy 3D kórházba (a 3 dimenziós jelzőt minden, a szektán kívüli dologra, intézményre használták, a tanaik szerint ugyanis a világ valójában 5 dimenziós, a 2 plusz dimenziót azonban csak megtisztulva lehet megtapasztalni – szerk.), de mi nemet mondtunk” – mondta az egyik tanítvány a sorozatban bemutatott, 2020-as videóban.

Más interjúkból az is kiderült, hogy miért: A követői úgy gondolták, hogy ha bemegy egy kórházba, az összeesküvés tagjai meg akarják majd akadályozni Istenanya felemelkedését, és ártani fognak neki.

A halálakor Amy 34 kilós volt. A boncolás a halála okaként az alkoholfogyasztást, az anorexiát és a krónikus ezüstkolloid fogyasztást jelölte meg. Mindössze 45 éves volt.

Hogy Amy Carlson halála gyilkosság vagy öngyilkosság volt-e? „Egy olyan hitrendszert alkotott meg, amelyben a mérgek gyógymódok voltak. Ragaszkodott a tanaihoz, és olyan követőket gyűjtött maga köré, akik szintén ragaszkodtak hozzájuk. Az általa felépített hitrendszer okozta a halálát. Ez egy függés általi halál” – véli Hannah Olson. „Ugyanolyan felelősség terheli mind a személyt, mind a körülötte lévő embereket, mind pedig a függőséget.”

A Love Has Won központi tagjai a mai napig hisznek benne, hogy Amy Carlson Isten, és elutasítják a 3D-s világot. A történetüknek Istenanya halálával nem szakad vége. „Ma is köztünk élnek. Amerika-szerte élnek emberek, akik alternatív válaszokat keresnek kérdéseikre.”

Fotó: Youtube, Imdb