Igazi amerikai rémálom emberrablás

Igazi amerikai rémálom: elrabolták és megerőszakolták, a rendőrség mégis őt vádolta meg

2024. január 29.
Amikor egy otthonából elrabolt huszonéves amerikai nő két nap múlva sértetlenül előkerül, a rendőrség azonnal gyanút fog. A nyomozók meg vannak róla győződve, hogy a Holtodiglan című 2014-es nagy sikerű thrillerből inspirálódva Denise Huskins saját maga rendezte meg az elrablását. A Netflixen debütáló Igazi amerikai rémálom (American Nightmare) című dokuban egy rendkívül bizarr bűncselekmény igaz történetét dolgozták fel.

Amikor 2015. március 25-én Denise Huskinst szabadon engedte az elrablója, eszébe sem jutott azon gondolkodni, hogy az általa átélt borzalmak vajon elég hihetőnek hangzanak-e. Ám abban a pillanatban, hogy végre biztonságba került, az akkor 29 éves nőnek nemcsak az ellene irányuló lejárató sajtóhadjárattal kellett szembe néznie, hanem a helyi rendőrséggel is, akik meg voltak róla győződve, hogy Huskins – a Holtodiglan című filmből inspirálódva – saját maga rendezte meg az elrablását.

Az Igazi amerikai rémálom (American Nightmare) című Netflixen sugárzott dokumentumfilmben Denise Huskins, valamint jelenlegi férje, Aaron Quinn mesélik el, hogyan csúszott ki az életük az irányításuk alól, miután Huskinst 2015. március 23-án a kora reggeli órákban elrabolták vallejói kaliforniai otthonukból. A következő 48 órában a rendőrség a nő eltűnését előbb megpróbálta az akkori barátja, Quinn nyakába varrni, végül pedig magát Huskinst kiáltották ki szélhámosnak.

A háromrészes dokusorozatban interjúkon, kihallgatási felvételeken és hangfelvételeken keresztül mutatták be, hogyan vált Huskins és Quinn története annak szörnyű példájává, mi történhet, ha az igazságszolgáltatás cserben hagyja a bűncselekmény áldozatait. 

 

Mi történt Denise Huskinsszal?

Az Igazi amerikai rémálom első két epizódjában Quinn és Huskins meséli el a történteket a saját szemszögükből. Az elrablás éjszakáját mindketten hasonlóképpen írták le: a párt vakító fények ébresztették fel, miközben egy idegen férfi kezdett beszélni hozzájuk. 

„Emlékszem, hogy aludtam, majd egy hangot hallottam, de azt hittem, csak álmodom” – nyilatkozta Huskins az ABC Newsnak. „De a hang tovább beszélt, és csak arra emlékszem, hogy a szemeim kinyíltak, és láttam, hogy a falakat villogó fehér fény világítja meg, és láttam néhány piros lézerpontot is, majd a következőt hallottam: »Ébredj, ez egy rablás. Nem fogunk bántani.« Ebben a pillanatban megértettem, hogy nem csak álmodom.”

A párt megkötözték, bekötötték a szemüket, majd elkábították, Huskinst pedig Quinn autójának csomagtartójába zárták és elhajtottak vele a háztól. Quinnt a lakásban hagyták, és azt mondták neki, hogy váltságdíjat fognak kérni a barátnőjéért, ezért várjon a további utasításokra. Arra is figyelmeztették a férfit, hogy kamera figyeli a mozgását, és amennyiben kapcsolatba lép a rendőrséggel, azonnal meg fogják ölni a nőt.

Az első számú gyanúsított: a barát

Az első részben Quinn szemszögéből követjük az eseményeket. Mivel a férfi a gyógyszerek miatt sokáig ki volt ütve, felébredve pedig az emberrablók jelentkezésére várt, csak több órával a barátnője elrablása után fordult a rendőrséghez. Quinn késlekedése természetesen azonnal gyanút keltett, a bizarr emberrablás történetét hallva pedig csak tovább nőtt a kétely a rendőrökben.

A kihallgatásáról készült rendőrségi felvételen hallható, ahogy az ügyben nyomozó Mathew Mustard nyíltan kijelentette a férfinak, hogy nem veszi be a sztoriját. Mustard eleinte meg volt győződve róla, hogy Huskins családon belül erőszak áldozata lett: a teóriája szerint Quinn egy erőszakos vita során megölte a barátnőjét, majd eltüntette a holttestét.

(Fontos leszögezni, hogy a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények döntő többségét valóban a volt vagy jelenlegi partnerek követik el, tehát egyáltalán nem volt légből kapott a rendőr feltételezése.)

Bár a férfi elmondta a rendőrségnek, hogy az emberrablók e-mailen és telefonon keresztül is megpróbáltak kapcsolatba lépni vele a váltságdíjjal kapcsolatban, a nyomozók valamiért úgy döntöttek, hogy Quinn telefonját repülőgépes üzemmódra állítják. A 18 órás rendőrségi kihallgatás után a férfi ügyvédet fogadott, akinek segítségével ki tudott szabadulni az őrizetbe vételből.

Mindeközben – ahogy az a második epizódból kiderült – Huskinst egy távoli helyen tartották fogva az elrablói. A nő fogvatartója meglehetősen beszédes volt: nemcsak azt vallotta be Huskinsnak, hogy korábban katona volt, és hogy jelenleg egy bűnözői csoport tagja, de azt is elmondta neki, hogy az emberrablás célpontja valójában nem is ő volt, hanem Quinn volt menyasszonya, Andrea Roberts. A volt menyasszony néhány hónappal azelőtt még Quinn otthonában élt, és némileg hasonlított Huskinsra.

A következő 48 órában Huskinst kétszer is megerőszakolta fogvatartója, miközben az egészet videóra vette.

Az Igazi amerikai rémálom első két epizódjában Aaron Quinn és Denise Huskins meséli el a történteket a saját szemszögükből

Az Igazi amerikai rémálom első két epizódjában Aaron Quinn és Denise Huskins meséli el a történteket a saját szemszögükből

Holtodiglan a valóságban 

Végül az otthonától 400 mérföldre, szülei lakásához közel, Huntington Beachen engedték szabadon a nőt – váltságdíj fizetése nélkül. Még ugyanezen a napon a vallejói rendőrség egy sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, hogy Denise Huskins elrablása egy megrendezett átverés volt, amit maga a nő eszelt ki.

A rendőrök még azt is hozzátették, hogy a nő valószínűleg a Holtodiglan című, 2014-es nagy sikerű thrillerből inspirálódhatott.

„Quinn úr és Huskins kisasszony értékes erőforrásoktól fosztották meg a közösségünket, és elvonták a figyelmet közösségünk valódi problémáiról, valamint áldozatairól, miközben félelmet keltettek az itt lakók között” – mondta a sajtótájékoztatón Kenny Park hadnagy, a vallejói rendőrség szóvivője, majd hozzátette: „Quinn úr és Huskins kisasszony bocsánatkéréssel tartozik ennek a közösségnek.”

Egészen abszurd, de látva a Denise Huskins ellen indított lejárató kampányt, az emberrablóknak bűntudata lett, és több olyan e-mailt is küldtek a San Francisco Chronicle nevű lapnak, amelyben bevallották tettüket, és igazolták a nő vallomását. A levelekhez még fényképeket is csatoltak, ezzel is megerősítve Huskins történetének részleteit.

„Nem bírjuk látni, ahogy két jó embert meghurcol a rendőrség és a média, holott mindketten csak támogatást és együttérzést érdemelnének” – állt az egyik e-mailben. „Felelősek vagyunk az áldozatok szenvedéséért, és a legkevesebb, amit tehetünk, hogy előállunk, hogy bebizonyítsuk, nem hazudnak.”

Ám hiába küldözgettek az emberrablók szívhez szóló beismerő e-maileket, a rendőrség nem foglalkozott a vallomásukkal és az általuk szolgáltatott bizonyítékokkal.

A párt bűnösnek könyvelték el, és a meggyőződésükön még a valódi elkövetők beismerő vallomása sem tudott változtatni.

Hogyan oldották meg az ügyet?

A 2015. június 5-én egy megdöbbentően hasonló incidens történt Vallejótól mintegy 40 mérföldre délre, Dublinban, azzal a különbséggel, hogy az ott megtámadott párnak ezúttal sikerült meghiúsítaniuk az emberrablást – ráadásul úgy, hogy a nagy dulakodásban a betörő véletlenül a házukban felejtette a telefonját. A dublini rendőrség lenyomozta a mobilt, aminek a segítségével végül eljutottak a volt tengerészgyalogoshoz, és Harvardon végzett jogászhoz, Matthew Mullerhez.

Miután átkutatták Muller faházát, Misty Carausu, a letartóztatásban részt vevő egyik rendőr elkezdte összerakni a kirakós darabjait. „Visszatekintve az összes bizonyítékra, egyértelmű volt, hogy nem először követett el ilyen bűncselekményt” – mondta Carausu az ABC Newsnak. „Csak azt kellett kitalálnom, hogy hol történtek a korábbi bűncselekmények.”

Misty Carausu rendőrnek köszönhető, hogy több hónapnyi megaláztatás után Denise Huskinsnak és Aaron Quinnnek végül igazságot szolgáltattak: a nyomozó egyértelmű bizonyítékokkal tudta alátámasztani, hogy 2015 márciusában Matthew Muller rabolta el és erőszakolta meg Huskinst. A férfi bűnösnek vallotta magát és a bíróság 40 év börtönre ítélte. 

Bár Huskins és Quinn is azt állítják, hogy Mullernek bűntársai is voltak az elrablásban, a volt tengerészgyalogoson kívül mást nem vádoltak meg az ügyben. 

Hol van ma Denise Huskins és Aaron Quinn?

Az ellenük indított lejárató kampány miatt 2016 márciusában Denise Huskins és Aaron Quinn rágalmazási pert indított Vallejo városa és rendőrsége ellen. A pár végül bíróságon kívüli megegyezést kötött, és 2,5 millió kártérítést kapott. 2021-ben Aaron Quinn egy véleményt cikket írt az Open Vallejo című helyi lapba, amelyben kifejtette, hogy véleménye szerint fel kellene oszlatni a vallejói rendőrséget a tisztek helytelen viselkedése miatt.

„Hat évvel ezelőtt én és a feleségem, Denise Huskins, akit elraboltak és megerőszakoltak, ki voltunk szolgáltatva a rendőrség rosszindulatának. Mat Mustard nyomozó és munkatársai bárminemű bizonyíték nélkül hamisan gyilkossággal vádoltak meg engem, miközben figyelmen kívül hagyták azokat a nyomokat, amelyek Denise-hez vezettek volna. Amikor a feleségem élve kiszabadult, azonnal azzal vádoltak meg minket, hogy kitaláltuk és megjátszottuk az elrablását és a szexuális bántalmazását.”

Bár rendkívül traumatikus eseményeken kellett keresztül menniük, hogy pár ma már azt mondja, a történtek – ha lehet – csak még közelebb hozták őket egymáshoz. 2018-ban összeházasodtak, és napra pontosan öt évvel Huskins szabadulása után született meg első lányuk, Olivia, majd őt követte Naomi 2022-ben.

Fotó: Getty Images, Youtube