Új meddőségi kezelés

Van természetes megoldás a meddő párok számára?

2024. március 14.
Egy friss magyar kutatás szerint igenis létezik egy természetes módszer, amely valóban segít a meddő pároknak. A helyes táplálkozáson, a mindennapi szokások megváltoztatásán és a gyógyszeres kezelésen alapuló eljárásról beszélgettünk Dr. Tűű Lászlóval.

A meddőség egy olyan komplex állapot, amelyre évszázadok óta keresik a megoldást. Mára beigazolódott, hogy a meddőség mögött az esetek többségében  valamilyen hormonprobléma áll, éppen ezért a hormonháztartás helyreállítása bevált módszerré vált. Az ilyen kezelés során a hiányzó vagy alacsony szinten lévő hormonokat pótolják, a túlzott mértékben termelődő hormonok előállítását visszafogják a szervezetben: a cél minden esetben a hormonrendszer úgynevezett reharmonizációja. A meddőségi kezelések között sokan választják a lombikprogramot, amelyet a kormány is támogat annak reményében, hogy segíthet a meddő pároknak. Ugyanakkor ez a hormonkezelés nagyon megterheli a nő szervezetét, hiszen meggyorsítja és megsokszorozza a peteérést, ráadásul semmi garancia nincs a sikerre. Vannak nők, akik több száz kezelés után újra és újra csak negatív eredményeket kaptak. „Vannak esetek, ahol a lombikprogram alkalmazása indokolt, ahol azonban a páciens egészségi állapota és életkora megengedi, ott a humánusabb, lágyabb és természetesebb módszer alkalmazható, amellyel végcélként a természetes úton történő teherbe esést célozzuk” – mondja Dr. Tűű László, az EndoCare Intézet orvosigazgatója.

A megoldás a mesterséges intelligenciában rejlik

A mesterséges intelligenciára épülő módszer emelheti a sikeres fogantatás esélyeit, sőt elősegítheti más hormonális betegségek korai felismerését és kezelését, korszakalkotó változást hozva az egészségügy területén. Márkus Zsolt, az EndoCare társtulajdonosa a program technológiai, finanszírozási hátterét adja, valamint az AI és a rendszerszintű gondolkodás beépítését segíti. Egy standardizált módszer segítségével az orvosi diagnosztika gyorsabbá és költséghatékonyabbá válhat. Az endokrin zavarok kezelésének köszönhetően akár 400 ezerrel több gyermek jöhetne világra Magyarországon a következő 25 évben. Ez az eredmény nem csupán hazánkban, de európai szinten is figyelemre méltó lenne. A projekt hosszú távú célkitűzései ennél is nagyobb mértékű előrelépést ígérnek, mivel a hormonális egyensúly megbomlása nem csak meddőséget, de számos más, mára már népbetegségnek számító kóros állapotot (mint például pajzsmirigy-rendellenességek, diabétesz) is előidézhet. Egy hatékony teszt segítségével mindezen betegségeket lehetőség van a hormonális változások korai szakaszában felismerni és kezelni.

Új meddőségi kezelés: Dr. Tűű László

Új meddőségi kezelés: Dr. Tűű László

Egymillió meddő Magyarországon

Korábban sosem volt annyi meddő nő és férfi, mint napjainkban. Ennek hátterében a környezeti változások állnak, egészen pontosan azok a vegyi anyagok, amelyek bekerülnek a levegőbe, az ivóvízbe, az élelmiszerekbe és ezzel az emberi szervezetbe is. A hormonháztartást, azaz endokrin rendszert felborító környezetszennyező anyagok között vannak a rovarirtók, a növényvédő szerek, tisztítószerek, tartósítószerek, kozmetikai segédanyagok, illatanyagok és a mikroműanyagok. Ezeknek egyes molekuláit tévesen hormonként azonosítja a szervezetünk, ezzel megzavarva az endokrin rendszer működését, amelynek súlyos következményei lehetnek, mint például az elhízás vagy a meddőség. „Magyarországon nincs pontos mérés a meddőség, nemzőképtelenség mértékére, egy 2016-os felmérés 15 százalékot mond, mi pedig azt állítjuk saját méréseink alapján, hogy ez az arány 25-30 százalék között lehet. A teljes populációban a 18-45 éves korosztály létszáma 3,4 millió fő, így, ha az optimista 15 százalékról beszélnénk, akkor is félmillió embert érintene a probléma. Ha elfogadjuk a mi statisztikánkat, akkor már 1 millió embert jelent. Mindkét esetben sokkolóak a számok” – mondja Dr. Tűű László endokrinológus, aki közel három évtizede segít meddő pároknak azáltal, hogy helyreállítja szervezetük hormonháztartását. Ezzel a lombikprogramnál kedvezőbb árú, és kevesebb egészségügyi kockázattal járó módszerrel pedig évente több száz baba megszületését segíti.

Még sokat fogunk hallani a magyar csapatról

Dr. Tűű László 25 főt foglalkoztató csapatában orvosok, dietetikusok és kutatók dolgoznak azért nap mint nap, hogy további pároknak segítsenek normalizálni a hormonháztartást. Ebben segít nekik Márkus Zsolt, az EndoCare társtulajdonosa, akinek a támogatása által  a kutatások finanszírozási háttere is megoldódott. De vajon mit szól ehhez a szakma, és hogy mi, magyarok mennyire leszünk úttörők a meddőségi arány csökkentésében? Ezt jelenleg nehéz lenne megjósolni, viszont az tény, hogy egyre nagyobb figyelem terelődik Dr. Tűű Lászlóra és csapatára.

Tiltott szokások

A hormonháztartás normalizálása kulcsfontosságú a meddőség ellen, az endokrinológus is erre alapozza a módszerét, amelynek elemi része az életmódváltás. A páciensek számára többek között tilos műanyag palackból inni, hiszen abból a hő és UV-sugárzás hatására mikroműanyag oldódik ki. Ugyanígy tiltólistára kerülnek az adalékanyagokkal dúsított pékáruk, amelyek elhagyása más betegségek megelőzésében is fontos lehet. „A legkedvezőbb az lenne, ha a környezetbe kerülő káros vegyi anyagokat kizárnánk az életünkből, különösen  a mikroműanyagokat – mondja a szakértő. – Mivel ez lehetetlen kihívást jelent, csak az életmódváltás segíthet természetes módon a meddőség ellen. A hormonpótlás, a gyógyszerek alkalmazása néha elkerülhetetlen, mi azonban előnyben részesítjük a  természetes módszert, amely segít helyreállítani a szervezet normál hormontermelését. Ilyen a megfelelő táplálkozás, amely nélkülözhetetlen a reproduktív egészség fenntartásában és a meddőség elleni küzdelemben.”

Bár nincs egyetlen csodakeverék vagy étrend, amely biztos sikert jelent, de a táplálkozási szokások felülírása nagymértékben csökkenti a meddőség kockázatát. Főként a magas antioxidánstartalmú ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, diófélék és magvak segíthetnek a sejtek védelmében és az egészséges petesejtek kialakulásában. De az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek is fontosak lehetnek a reproduktív egészség szempontjából, így a tengeri halak, lenmag, chia mag és diófélék rendszeres fogyasztása kulcsfontosságú. Tévhit, hogy a húsfogyasztás rossz hatással van a hormonháztartásra. Épp ellenkezőleg, a minőségi fehérjeforrások, mint például a hús, a hal, a csirkehús, a tojás, a hüvelyesek és a sovány tejtermékek egyaránt hozzájárulhatnak az egészséges petesejtek és spermiumok kialakulásához. Végül a cink és a folsav fogyasztása is jótékony hatással van a női és férfi szervekre, amelyet természetes módon a húsok és a zöldségek tartalmaznak.

Fotó: Getty Images, Just Creative – Zsigmond László