PCOS-vallomások – „Megöli a nőiségem, hogy borotválnom kell az arcom”

2023. december 11.
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egészségügyi világszervezet adatai szerint nagyjából 116 millió nőt érinthet a világon. Magyarországon is minden ötödik nőnél kialakulhat az endokrin rendellenesség. Sokukat azonban nem, vagy csak későn diagnosztizálják.
PCOS lelki problémák
  • A policisztás ovárium szindróma (PCOS) nem csak a nők testét, de lelki egészségét is rombolja.
  • Mivel a PCOS diagnosztizálásához a kórtörténet, fizikális vizsgálatok, vérvétel és ultrahang is szükséges, ha ezek összehangolása elmarad, a kórkép gyakran rejtve marad.
  • Kovács-Berta Renáta szexuálpszichológiai szakpszichológus segített megérteni, hogyan hat ki a PCOS a nőiségre és a betegségben szenvedő nők szexualitására.

Laurának abból a szempontból szerencséje volt, hogy már 16 éves korában kiderült, PCOS-ben szenved, amikor hirtelen jelentős hízást tapasztalt, a plusz kilók pedig a legelszántabb próbálkozások ellenére sem mozdultak. 

Amikor emellé a menstruációja rendszertelenné válása társult, illetve fokozott szőrnövekedés az arcán, megkérte édesanyját, kísérje el a nőgyógyászhoz. Itt több vérvétel után vált nyilvánvalóvá, hogy ő is policisztás ovárium szindrómában szenved. 

Hogyan diagnosztizálják a PCOS-t?

Mivel a PCOS diagnosztizálásához a kórtörténet, fizikális vizsgálatok, vérvétel és ultrahang is szükséges, ha ezek összehangolása elmarad, a kórkép gyakran rejtve marad. Akkor mondható ki a PCOS diagnózisa, ha legalább kettő fennáll a három közül:

  1. Petefészkek: ultrahangon a petefészkekben több érett petesejt is található; az egyik vagy mindkettő petefészek mérete megnagyobbodott.
  2. Az androgén férfi nemi hormon túlsúlya: a vérvizsgálat a férfi nemi hormon magas szintjét mutatja; a látható tünetek – szőrnövekedés az arcon, erős testszőrzet – a férfi nemi hormon magas szintjére utalnak. A megváltozott testkép miatt kialakulhat kudarcélmény, alacsonyabb önértékelés, negatív énkép, ez pedig növeli a distressz mértékét. Az egyik legszembetűnőbb tünet a túlsúly, ez pedig rendkívül frusztráló tud lenni, különösen a mai kor szépségideálja és a médiából ránk zúduló női testről alkotott kép miatt.
  3. Menstruációs problémák: a menstruációs ciklus rendszertelenné válik, gyakran teljesen hiányzik vagy fájdalommal kísért; ez is megnehezíti a nő önmagához való viszonyát, identitását; peteérés teljes hiánya is jelentkezhet.

Laura ma már 27 éves, ám azóta önbizalom-problémái vannak, hogy PCOS-sel diagnosztizálták. „Van, amikor emberek teljesen ártatlanul mondják, hogy valami van az államon, anélkül, hogy tudatában lennének, hogy egy szőrszál az. Ez iszonyatosan rossz érzés és nagyon szégyellem magam olyankor – mondta Laura. – Amikor a családommal vagyok, nem is izgat, mivel ők tudják és megértik, miért bukkannak fel például az államon szőrszálak. De munkába például képtelen lennék anélkül elmenni, hogy ne borotválkozzak meg vagy gyantázzam le az arcom.”

„Nincs semmi, ami jobban rombolná a nőiségemet, minthogy nap mint nap borotválnom kell az arcom, és küzdök az olyan dolgokkal, amikre a nők születnek. Például egy gyerek kihordása” – tette hozzá a fiatal nő.

A PCOS hatásai nem korlátozódnak a petefészkekre, sőt, a testi tüneteken túl mentális problémákhoz is vezethet a betegség

A PCOS hatásai nem korlátozódnak a petefészkekre, sőt, a testi tüneteken túl mentális problémákhoz is vezethet a betegség

Lelket romboló PCOS-tünetek

A PCOS tünetei közé tartozik a fokozott szőrnövekedés, kopaszodás a fejtetőn, akné az arcon, hízás, termékenységi problémák, a pszichológiai betegségek nagyobb kockázata és a menstruációs problémák. A PCOS-ben szenvedő nők hetven százaléka érzi úgy, hogy a tünetek stigmaként égnek rájuk, mégsem fordulnak orvoshoz. Pedig ennek is megvannak a kockázatai.

Kezelés nélkül a PCOS szövődményeként kettes típusú cukorbetegség, meddőség és húgyúti daganat alakulhat ki. Ugyanakkor a diagnózist nehezíti, hogy nincs két PCOS-ben szenvedő nő, akinél ugyanúgy és ugyanolyan arányban jelentkeznének a tünetek:

  • pattanásos és zsíros arcbőr (aknék)
  • fokozott szőrnövekedés a hason, arcon, végtagokon (hirsutizmus)
  • hajhullás.

„A PCOS-ban szenvedő nők gyakran érzik magukat kellemetlenül társaságban, randevúzások alkalmával, vagy akár a munkahelyi kapcsolataikban, hiszen a szembetűnő tünetek negatív hatással vannak a női identitásra” -–magyarázta Kovács-Berta Renáta, a szegedi Mentaline Pszichológiai Stúdió szexuálpszichológiai szakpszichológusa.

„Nem látod, de ott van”

Rebekánál 17 évesen fedezték fel a PCOS-t. A menstruációs zavarai miatt fordult nőgyógyászhoz. „Amikor édesanyámmal elmentünk az orvoshoz, azt mondta, túl fiatal vagyok ahhoz, hogy bármi komoly bajom legyen. De azt is mondta, hogy biztos csak tettetek, vagy túlreagálom és szokjak hozzá, mert ilyen a menstruáció – mondta a ma 32 éves nő. – Az anyám tulajdonképpen kényszerítette, hogy kiírja nekem a vizsgálatokat és megnézzen ultrahanggal is. Így derült ki, hogy PCOS-ben szenvedek. Sőt, az egyik petefészkemet el is kellett távolítani, mert egy 14 centiméteres ciszta nőtt rajta, ami teljesen tönkretette. Mindezt 17 éves koromban.”

A PCOS miatt a várandósság sem volt egyszerű Rebeka számára. Lombikprogramban próbálkoztak, de hatszor vetélt el. „Mentálisan a magzatok elvesztése viselt meg legjobban. A meddőség a legrosszabb az összes tünet közül, amit a PCOS okoz” – jelentette ki. 

„Az emberek nem látják rajtam, nehéz elmagyarázni, és gyakran nem is akarják tudni a részleteket, mi történik a háttérben.”

Szexuális problémák és PCOS

A PCOS-ben érintett nők kevésbé tartják magukat vonzónak, így a párkapcsolataik, szexuális életük is sérül.

Az érintett nők kevésbé tartják magukat vonzónak, így a párkapcsolataik, szexuális életük is sérül

Mivel a PCOS kifejezetten a nőiséget érintő betegség, ami a női test megváltozásával jár, ez komolyan kihat a szexualitásra. Az érintett nők kevésbé tartják magukat vonzónak, így a párkapcsolataik, szexuális életük is sérül. 

„A termékenységi problémákkal küzdő nők számtalan nehézséggel szembesülnek, amik a lelki megterhelésen túl kifejezetten a szexuális életüket érinthetik – mutatott rá Kovács-Berta Renáta. – A gyermek után vágyó pár számára frusztrálók lehetnek a beavatkozások, kivizsgálások és kezelések, ami nemcsak a nő számára, de a partner számára is megterhelőek. Ezek nemcsak lelki szinten, de szexuális és párkapcsolati szinten is éreztetik hatásukat.”

„A szexuális együttlét gyakran programozottan, az ovuláció idejére időzítetten történik, ami leginkább feladat jellegű, mechanikus, amelyből hiányozhat az intimitás, a spontaneitás, ez mind párkapcsolati szinten is érezteti hatását. A meddőségi kezelések során a nők és férfiak szexuális érdeklődése csökkenhet, visszaeshet a korábbi együttlétek gyakorisága, a szexuális élettel való elégedettség is mérséklődik” – tette hozzá a szexuálpszichológus.

Rendkívül megterhelő minden hónapban a várakozás gyermekáldásra és a remény a teherbe esésre. Minden egyes sikertelenség egy veszteséget jelent a nő számára, ami miatt fokozódhat a depresszió, szorongás, az önbecsülés csökken, düh, tehetetlenség, kiüresedettség és bűntudat érzése jelenhet meg. 

Testi tünetek formájában is tapasztalhatják a PCOS-hez és a termékenységi problémákhoz kapcsolódó lelki hatásait.

  • orgazmus elérése nehezebbé válik
  • Fájdalmas behatolás: a hüvelynedvesedés csökkenhet, ennek következtében pedig akár fájdalmas együttlét is kialakulhat. 
  •  Férfiak esetében merevedési problémák léphetnek fel, hiszen a szexuális élet tervezettsége, a programozottan történő együttlétek során pszichés nyomás nehezedik a férfira a teherbe eséssel kapcsolatban, ami megnehezíti a szex örömteli élményének átélését.
  • A férfiak stigmatizálás érzését élhetik át, ráadásul a kezelések számukra is megterhelőek, a kiszolgáltatottság érzését és a férfiasságukat kérdőjelezhetik meg.

A lelki oldalt is kezelni kell a PCOS-nél

Kovács-Berta Renáta külön kiemelte annak fontosságát, hogy a PCOS diagnózisa után nem kizárólag a testi tünetek kezelése a feladat. Legalább olyan fontos a lelki oldal megerősítése is. „A pszichés segítés mindenki számára egyedi, hiszen más mindenki esetében a tünetek súlyossága, más életszakaszban van, mások a prioritások” – mondta a szexuálpszichológus. Vannak azonban olyan területek, melyek mindenkinél egyaránt fontosak lehetnek a lelki megerősítésben.

Rendkívül megterhelő minden hónapban a várakozás gyermekáldásra és a remény a teherbeesésre a PCOS-ben szenvedő nőknek.

Rendkívül megterhelő minden hónapban a várakozás gyermekáldásra és a remény a teherbe esésre a PCOS-ben szenvedő nőknek

  1. A személyes kontroll érzése is hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyén aktívan alakítja az életmódját, menedzselje betegségét. A pszichoedukáció segíthet abban, hogy tisztában legyen a PCOS kezelési lehetőségeivel, a pszichés hatásokkal és támogatás lehetőségeivel.
  2. A mentális támogatás segíthet abban, hogy az érintett elfogadja a betegségét, belső erőforrásait feltárják és mozgósítsák, énerejét növeljék, a nő képesnek érezze magát arra, hogy a diétát és testmozgást beiktassa az életébe, sikerélménye legyen, ez növelheti a saját testtel való elégedettséget. 
  3. A pszichés tanácsadás fókusza a szorongás, stressz enyhítésén is van, ezáltal a nők szociális kompetenciája is erősödhet.
  4. Amennyiben meddőségi kezelésben vesznek részt, a beavatkozásokra való felkészülés, az egészségügyi élmények feldolgozása is része a pszichés támogatásnak.

Hogyan javíthatunk a szexuális életünkön PCOS-sel?

  1. Fontos a nőiesség megélése, mely kihatással van a szexuális élettel való elégedettségre. Hosszabb, elnyújtott előjáték segíthet a hüvelyi nedvesedés fokozásában a kellemetlen mikrosérülések elkerülésében, kiegészítve síkosító géllel.
  2. A partnerrel való nyitott és őszinte kommunikáció elősegíti a bizalom erősítését, az aggodalmak megosztását, ez pedig az intimitást növeli kettőjük között. Érdemes kísérletezni, mi az, ami mindkét fél számára örömteli, a tünetekkel küzdő nő számára pedig komfortos és biztonságot nyújtó, amelyben felszabadultan tudja magát átadni a testi örömöknek.
  3. A párterápia segíthet abban, hogy a partner negatív érzései is megértésre, és elfogadásra találjanak, a fennálló konfliktusokat közösen megoldják, és a szexuális elakadásaikra segítséget találjanak. 
  4. A csoportterápia is hatékony lehet, ahol olyan sorstársakkal találkozhat a nő, akik hasonló tünetekkel, és nehézségekkel küzdenek, ez már jelentősen hozzásegíti a megértést és a betegség elfogadását. 
  5. A különböző stresszcsökkentő technikák, meditáció, relaxáció, autogén tréning gyakorlatok segíthetnek ellazulni, megnyugodni és az öngondoskodás érzetét adhatják.

Várandósság PCOS-sel

Rebekához hasonlóan a most 34 éves Kíra is megtapasztalta, milyen küzdelem a várandósság a PCOS-sel. 28 és 32 éves kora között négyszer vesztette el a magzatát. Most ismét várandós. „Amikor 18 éves voltam, azt mondták, nem lehet gyerekem – mondta Kíra. – Most vagyok az 5. hétben, és tisztában vagyok vele, hogy ismét nagy esély van rá, hogy elveszítsem a babát, ne érjem meg a hatodik hetet a terhességben. De reménykedek azért.”

Már a menstruációs problémák miatt is nehéz természetes úton teherbe esni a PCOS-sel. De sokaknak a mesterséges megtermékenyítés és lombikprogram útján sikerül. Ez történt Laurával is, akinek kislánya négy év meddőségi kezelés után született meg. A testvérének ugyanakkor, aki szintén PCOS-ben szenved, természetes úton is sikerült megfogannia és kihordani a babát. Rebeka úgy döntött, nem teszi ki magát több kudarcnak, és férjével úgy döntöttek, inkább örökbe fogadnak.

Fotó: Unsplash, Getty Images