Életközepi válsággal küzd a Z generáció, és ez a jövőjükre is rossz hatással lehet

2024. április 02.
Ezt egy átlagember normális esetben a harmincas éveinek végén vagy a negyvenes éveinek elején érzi.

Egyre boldogtalanabbak az észak-amerikai és nyugat-európai fiatalok, miközben a Szubszaharai Afrikában és Kelet-Európában éppen ellenkező irányba változik a helyzet. A Z generáció mentálisan sokkal többet küszködik, mint az idősebbek, és már most olyan, mintha életközépi válságban szenvednének – derült ki a Gallup piackutató vállalat globális felméréséből.

A felmérés nem tér ki részletesen arra, hogy mi állhat a jelenség hátterében, de feltehetőleg a közösségi média oldalak használata, az anyagi és egészségügyi egyenlőtlenségek, a lakhatási válság, valamint a háborútól és a klímaváltozástól való félelem is romboló hatással van a fiatalok mentális egészségére. „Ami a közösségi médiában történik, az egyenértékű azzal, mintha gyerekeket ültetnének olyan autókba, amelyek nincsenek ellátva biztonsági funkciókkal, és sebességkorlátozás nélküli utakon vezetnének” – fogalmazott Dr. Vivek Murthy, az Egyesült Államok tisztifőorvosa a Guardiannek. Ráadásul sok fiatal felnőtt a világjárvány közepén kezdte az egyetemet vagy a karrierjét, ezért a növekvő árak mellett az elszigeteltség is negatívan hatott a mentális egészségükre.

Murthy szerint a fiatalok átlagosan napi öt órát töltenek a közösségimédia-oldalakon, egyharmaduk pedig hétköznap sem fekszik le éjfél előtt, és elalvásig is folyamatosan valamelyik okoseszközét nyomkodja. A tisztifőorvos úgy látja, hogy az internethasználat szabályozásában nemcsak a szülőknek, hanem a kormányoknak is komoly felelőssége van. A jelentés eredményét pedig úgy jellemezte, mint egy súlyos problémát jelző red flaget, ugyanis a fiatalok világszerte hasonló problémákkal küszködnek, és csak a nemzetközi fellépések tudnának javítani a Z generáció társadalmi kapcsolatain.

A 60 év felettiek elégedettebbek az életükkel

A 30 év alattiak körében tapasztalható növekvő boldogtalanság miatt az Egyesült Államok kiszorult a 20 legboldogabb nemzet listájáról – derült ki az Oxfordi Egyetem, a Gallup és az ENSZ közös 2024-es kutatásából, a 140 országot vizsgáló World Happiness Reportból. Az USA-ban korábban tizenkét éven keresztül boldogabbak voltak a 15 és 24 év közötti fiatalok, mint a náluk idősebb emberek, 2017-ben viszont megfordult a tendencia, ahogy Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Nyugat-Európában is. A tanulmány egyik szerkesztője és az Oxfordi Egyetem kutatója, Prof. Jan-Emmanuel De Neve szerint a fiatalok jelenleg egy életközépi válsághoz hasonló krízisen mennek keresztül, amit egy átlagember a normális esetben a harmincas éveinek végén vagy a negyvenes éveinek elején érez.

Már nem létezik az egymással való beszélgetés kultúrája, ami gondot jelent, mert a tudomány alátámasztja, hogy semmi sem fontosabb, mint a társadalmi tőke, vagyis a minőségi kapcsolatok és azok az emberek, akikre támaszkodhatunk – tette hozzá a szakértő. Szerinte az eredmények azért is aggasztóak, mert a fiatalok mentális egészsége nagymértékben meghatározza azt, hogy felnőttként milyen emberré válnak, és milyen életminőségben élnek majd idősebb korukban. Ezt már korábbi kutatások is alátámasztották: azok a serdülők és fiatal felnőttek, akik elégedettek az életükkel, idővel lényegesen magasabb jövedelemre, iskolai végzettségre és intelligenciaszintre számíthatnak, valamint jobb fizikai egészségnek örvendenek és kevesebb önértékelési problémával kell megküzdeniük az évek múltán.

A kutatásban egyébként egészen elképesztő eredmények születtek: a 30 év alatti britek (akik közül a közvélemény-kutatóknak többen is azt válaszolták, hogy szerintük rosszabb lesz az életük, mint az idősebbeknek) a 32. helyen álltak a boldogságrangsorban, vagyis Moldova, Koszovó és még El Salvador is megelőzte, ahol a világon az egyik legmagasabb a gyilkossági ráta. Ezzel szemben a 60 év feletti britek bekerültek a világ 20 legboldogabb idősebb generáció közé.

Az Egyesült Államok nyolc helyet zuhant az összesített boldogság-rangsorban, méghozzá a 23. helyre. Ha csak a 30 év alattiakat vesszük figyelembe, akkor a 62. helyen áll, Guatemala, Szaúd-Arábia és Bulgária mögött, viszont a 60 év felettieket tekintve az USA a 10. legboldogabb nemzet a világon. Itt, valamint Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon a boldogság minden korcsoportban csökkent – a nők esetében drasztikusabban, mint a férfiaknál.

A skandinávok a legboldogabbak

A World Happiness Report szerint természetesen idén is Finnország, Dánia és Izland lett az első három legboldogabb ország. Jukka Siukosaari, londoni finn nagykövet szerint a dobogó legfelsőbb fokát hetedik éve birtokló Finnország annak köszönheti a sikerét, hogy sikerült létrehozniuk egy biztonságos környezetet magába foglaló infrastruktúrát, ami a kormányzati intézmények és a polgárok közötti bizalmon, a szabad önkifejezésen és viszonylag egyenlő jövedelmen alapul.

Costa Rica és Kuvait új szereplők a világ 20 legboldogabb nemzete között, míg Németország a tizenhatodik helyről a huszonnegyedikre esett vissza. Egyre nagyobb a boldogság számos afrikai államban, Kambodzsában, Oroszországban és Kínában, a legnagyobb mértékben pedig Szerbiában nőtt a lakosok jóléte. A két legboldogtalanabb ország viszont továbbra is Afganisztán és Libanon maradt.

Fotó: Getty Images