Így segíts, ha depressziós az egyik szeretted

2023. november 22.
A depresszióban szenvedő emberek támogatása hatalmas kihívást jelent, pláne, ha egy családtagunkról vagy barátunkról van szó. Szerencsére viszont nem lehetetlen, csak tisztában kell lennünk azzal, hogy mivel tehetünk igazán jót.
Így segíts, ha depressziós az egyik szeretted

Ismerjük fel a tüneteket

A depresszió tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, de az érintettek jellemzően szoronganak, szomorúak, üresnek és reménytelennek érzik magukat. Előfordulhatnak dühkitörések, ingerlékenység vagy frusztráció, akár apró dolgok miatt is. A depressziós ember általában elveszti az érdeklődését és az örömét a korábban szokásos tevékenységeivel, vagy akár a szexszel kapcsolatban.

Túl keveset vagy túl sokat alszik, fáradt, nincs energiája és a legkisebb feladatok is plusz erőfeszítést igényelnek, lelassul a gondolkodása, a beszéde vagy a mozgása. Túl keveset eszik, vagy éppen ellenkezőleg, esetleg megmagyarázhatatlan fizikai problémái lesznek, például fájni kezd valamije.

Bűntudatot érez, a múltbeli kudarcokra összpontosít, nehezen tud koncentrálni, döntéseket hozni és emlékezni dolgokra. Súlyos esetben előfordulhat, hogy nem akar élni, öngyilkossági gondolatai vannak, esetleg meg is kíséreli kioltani a saját életét.

Kérjetek segítséget

Előfordulhat, hogy a depressziós személyek nem tudják vagy nem ismerik el, hogy depressziósak. Lehet, hogy nincsenek tisztában a betegség tüneteivel, ezért azt gondolhatják, hogy az érzéseik normálisak, esetleg szégyellik magukat. Mindenképpen fontos szakemberhez fordulni, mert a kezeletlen depresszió tovább súlyosbodhat.

Beszélgessetek

Mondd el, mit látsz és hogy miért aggódsz a másikért. Magyarázd el neki, hogy a depresszió egészségi állapot, nem pedig személyes hiba vagy gyengeség, és a megfelelő kezeléssel javítható. Azt is felajánlhatod, hogy segítesz összeállítani a kérdések listáját, amelyeket meg kell beszélni a pszichológussal az első találkozáskor.

Végzetes is lehet

Ahhoz, hogy valóban segíteni tudj, meg kell értened, mekkora kockázata van annak, hogy a depresszióban szenvedő szeretted ki van téve az öngyilkosság kockázatának. Vegyük komolyan az öngyilkossági gondolatokat, és azonnal cselekedjünk.

Mondd el a másiknak, miért aggódsz. Kérdezd meg, hogy gondolkodott-e öngyilkosságon, vagy van-e ilyen terve. Hívd fel a figyelmét arra, hogy az öngyilkossági forródrótot bármikor hívhatja, és ezt te is nyugodtan megteheted, hogy tanácsot kérj. Lépj kapcsolatba az őt kezelő szakemberrel (vagy akár egy másikkal), és tudasd a család többi tagjával és a közeli barátaival, hogy mi történik, de ne felejtsd el meggyőződni arról sem, hogy szeretted biztonságban van: szabadulj meg minden olyan dologtól, ami használható egy esetleges öngyilkossági kísérlethez.

Ha szeretted elzárkózik a társas érintkezéstől, és egyedül akar maradni, szélsőségesen ingadozik a hangulata, foglalkoztatja a halál vagy az erőszak, reménytelennek érzi magát, esetleg sok tudatmódosító szert fogyaszt, megváltozik a napi rutinja, rendbe teszi az ügyeit, elbúcsúzik az emberektől, esetleg hirtelen megváltozik, azok mind az öngyilkosság jelei lehetnek.

Fejezd ki a támogatásod

Ne feledd, hogy a depresszió senkinek nem a hibája. Próbáld arra motiválni a szerettedet, hogy forduljon szakemberhez és segíts neki az ezzel járó feladatokban. Hallgasd meg, amikor szükséges, és figyelj rá nyitott füllel. Ne adj tanácsot, ne mondj véleményt, és legfőképp ne ítélkezz!

Adj pozitív visszacsatolást. A depressziós emberek hibát találhatnak mindenben, amit tesznek. Emlékeztesd őt a pozitív tulajdonságaira, és arra, hogy mennyit jelent neked és másoknak. Nyújts segítséget. Előfordulhat, hogy a szeretted bizonyos feladatokat nem tud jól ellátni, ezért javasolj pár opciót, amit hajlandó lennél helyette elvégezni.

Próbáld csökkenteni a stresszt az életében, amennyire csak lehet. A rendszeres rutin kialakítása segíthet a kontrollban. Ajánld fel, hogy segítesz megtervezni az étkezéseket, a gyógyszereket, a fizikai aktivitást, a szociális támogatást és az alvást.

Ha az illető hívő, akkor ösztönözheted őt, hogy aktívan próbálja gyakorolni a hitét, de akár eljárhat egy gyülekezetbe is. Próbáld arra motiválni, hogy gondoskodjon egy kicsit magáról. Egyen egészségesen, aludjon és mozogjon eleget. Szervezzetek közös programokat, menjetek sétálni, nézzetek filmet együtt.

Forrás: MayoClinic, Fotó: Getty Images