„Hány emberrel feküdtél le?” – Szexista kettős mérce, ami miatt a nők még mindig bűnösnek érzik magukat

2024. március 19.
Még mindig él a társadalomban az a szexista kettős mérce, hogy amíg a nőket elítélik, ha több emberrel feküdtek le, addig egy férfi alfahímnek számít, ha ugyanezt elmondhatja magáról. De releváns még egyáltalán ez a kérdés?

Gyakori téma mostanában a közösségi oldalakon az úgynevezett body count, egy angol kifejezés arra, hogy valaki hány emberrel feküdt le. A válaszadó nemétől függően drasztikusan eltérőek a reakciók, vagyis még mindig létezik az a patriarchális meggyőződésből fakadó kettős mérce, ami szerint a nők szexualitása zavaró tényező.

A legbeszédesebben talán az a példa írja le a jelenséget, hogy míg a nők esetében „elhasználtnak” minősítenek valakit, ha túl sok férfival feküdt le, fordítva éppen dicsőítik és alfahímnek állítják be az illetőt. Ez egy olyan szexista retorika, amit még érvként is használnak a női test feletti nagyobb kontrollt követelő antifeminista mozgalmak mellett.

Vadász férfi, könnyű nőcske

A témakör, hogy ki kivel vagy hány emberrel feküdt le, mindennapos témának számítanak egy baráti társaságban. De egyre általánosabb az első randikon is, hiszen a fiatalabb generációk már könnyebben beszélnek az intimitásról. Ezt erősíti meg Amal Tahir romantikus kapcsolatokra és szexpozitivitásra szakosodott coach is, aki szintén azt tapasztalta, hogy ez a kérdés gyakran felmerül a találkozókon.

@spilllthevodka Comment how many shots you’d have to do😬😬 #foryou #smallbusiness #spillthevodka #drinkingcardgame #bodycount #miles ♬ original sound - .

„Kritizáltak már azért, amiért elvesztettem a fonalat, miközben azt számoltam, hogy hány férfival feküdtem le” – számolt be Éva a tapasztalatairól. A 30 éves nő szerint ezek az emberek gyakran nem számolnak azzal, hogy – amellett, hogy egy nő úgy és azzal él szexuális életet, akivel akar – korunk randizási szokásai sem éppen kedveznek a tartós kapcsolatoknak. „Többször előfordult, hogy kitartottam volna egy férfi mellett, aki lelépett, ugyanakkor nekem is jogom van ahhoz, hogy ne akarjak valakivel együtt maradni, ha nem érzem vele jól magam.”

Mindezt egyébként már az általános iskolában a fejünkbe verik. „Mindig inkább fiúkkal barátkoztam, az első barátom pedig az általános iskola felső tagozatában volt” – meséli a most 28 éves Ditta. „Persze ekkor még nem volt igazi kapcsolatom, az, hogy jártam valakivel, 13-14 évesen kimerült abban, hogy megfogjuk egymás kezét vagy puszit adunk egymás szájára. Egy-egy ilyen fiú volt a hetedik, majd a nyolcadik osztály végén.

Ditta osztályfőnöke azonban már ekkor arra figyelmeztette a lányt, hogy az a kulcs, ami minden lakatot kinyit, egy nagyon jó kulcs, viszont az a lakat, amit minden kulcs kinyit, elég rossz. Ditta szerint a tanárnő ezt nem a lehető legjobb, megelőző szándékkal tette, a mondat hatása azonban még több mint tíz évvel is érezhető. Ezek a mondatok elültetik a magvait annak a társadalmi felfogásnak, hogy egy szexuálisan aktív, felnőtt fiatal nő burkolt rosszallást vált ki másokból, miközben a férfiaknál ugyanez elfogadott. A vérükben van, ilyenek a férfiak – gondolják sokan.

Berögzült meggyőződés

Sokan már egyetlen egyéjszakás kaland hallatán is felhúzzák a szemöldöküket. A szüzességet a tisztasággal társítják a nőkben, ha pedig valakinek annyi tapasztalata van, mint egy férfinak, akkor úgy gondolnak rá, mintha elvesztette volna a varázsát. Amal Tahir úgy fogalmaz, hogy míg a férfiak nem szégyellik megosztani a body countjukat – sőt még gyakran el is túlozzák –, addig a nők nem merik kimondani, mert tudják, hogy elítélhetik őket, és akár egy randevún is hátrányba kerülhetnek. A szakértő szerint ezek a reakciók a női test feletti kontroll társadalmi igényét illusztrálják.

Egy 2007-es francia tanulmány (azóta nem készült hasonló) szerint a nők 73%-a és a férfiak 59%-a ért egyet a következő mondattal: „természetüknél fogva a férfiaknak nagyobb a szexuális igényük, mint a nőknek”. Egy másik, 2016-ban végzett és az American Psychological Association folyóiratban megjelent kutatás azonban azt mutatta, hogy a férfiak nem észlelték a női vágy jeleit, ezért alábecsülték azt. Többet akartak, mint gondolták volna, de szerintük nem mutatták ki elég egyértelműen ahhoz, hogy érzékeljék.

A szexuális nevelés hiányának tökéletes példája

Vannak persze kivételek is. „Számomra ez nem fontos, legalábbis spontán módon nem fogok ezen gondolkodni. Ami érdekel, az a jelen, nem fogok a múltban ​​kutakodni” – mondja Baptiste, egy 26 éves francia újságíró, aki szerint ez a viselkedés leginkább egy olyan tinédzseréhez hasonlít, aki nem érzi jól magát a bőrében.

Ilyen emberek azonban széles körben jelen vannak a közösségi hálózatokon, ahol elterjedt a megbélyegzés. Különösen az X-en, ahol rendszeresen tesznek közzé olyan bejegyzéseket, amelyekben arról magyaráznak, hogy minél többet szexel egy nő különböző férfiakkal, annál jobban „deformálódik” a hüvelye.

Ezek a bejegyzések természetesen mindenekelőtt a szexuális nevelés – és a női anatómia ismeretének – hiányát illusztrálják, hiszen mindez csak mítosz. „Nincs bizonyíték arra, hogy a szexuális kapcsolatok idővel a hüvely meglazulását okoznák. A hüvely átmenetileg nyitottabb a nemi aktus előtt, közben és után. Kicsit olyan, mint amikor a száj ásításra vagy evésre nyílik, majd visszatér a megszokott formájába” – foglalja össze a Medical News Today.

Az antifeminista mozgalmak kedvenc érve

A probléma az, hogy ezek a mítoszok és más nőgyűlölő reakciók, amelyek a nők body countjához kapcsolódnak, a szélsőjobboldali diskurzus javát szolgálják, amelynek célja a nők teste feletti kontroll.

Az Egyesült Államokban is azt a retorikát használják a feminista mozgalmak kritikusai, hogy a nők nem élvezhetik ugyanazokat a szabadságjogokat, mint a férfiak, valamint azt állítják, hogy azok a nők, akik több partnerrel szexelnek, kevesebbet érnek, mint azok, akik nem – fogalmazott Callum Hood kutató a Dazed magazinnak.

Egy 2023. május 12-én közzétett TikTok-videóban Thaïs d’Escufon (az Identitárius Mozgalom korábbi szóvivője – páneurópai szélsőjobboldali politikai ideológia) azt állította, hogy minél több tapasztalattal rendelkezik egy nő, annál kevesebb oxitocin termelődik a szervezetében, és annál kevésbé valószínű, hogy tartósan kötődik egy férfihoz, amivel a nők azt kockáztatják, hogy életük végéig egyedül maradnak.

Marcel Hibert, a Strasbourgi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának szerves kémia professzora is bebizonyította egy cikkben, hogy ez az elmélet alaptalan: „Az oxitocin termelése nem a nők számára van fenntartva… ez fantázián alapul, nem pedig tudományos adatokon.”

Párkapcsolatban más

Az, hogy távol a nyilvánosságtól, a magánéletünkben beszélünk-e arról, hogy hány emberrel feküdtünk le, már egyéni preferencia kérdése. Van, aki úgy dönt, hogy inkább kerüli a témát, míg más fontosnak tartja, hogy beszéljen róla a párjával. Akárhogyan is döntünk, nagyon fontos, hogy ne hasonlítgassuk magunkat a másik volt partnereihez.

Amal Tahir szerint, amennyiben túl gyorsan merül fel ez a kérdés a kapcsolatban, azt akár intő jelnek is tekinthetjük: „Nem jó ötlet ilyen típusú emberekkel kapcsolatba lépni, mert nem nyersz belőle. Megkérdezni valakit, hogy mit szeret a szexben, az fontos, de arról kérdezni, hogy hány emberrel feküdt le, mit árul el konkrétan? Lehet, hogy több száz emberrel feküdtél le, mégsem tanultál semmit a szexualitásról.”

A coach szerint abban az esetben, ha bármiféle ítélkezés nélkül felmerül a kérdés, akkor akár hasznos lehet a párbeszéd. Ellenkező esetben a bimbózó románc valószínűleg nem fog sokáig tartani, hiszen soha nem merjük majd önmagunkat adni anélkül, hogy rejtegetnünk kelljen dolgokat, vagy mindig önigazolást kell keresnünk.

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Getty Images