Pornó szexipar nők

Nőügyek: a szexipar felemészti a nőket, és etikus pornó sem létezik

2024. március 27.
Mi az a gender, és miért vált mára szitokszóvá? Miért kiáltanak szexizmust a feministák minden egyes alkalommal, ha meglátnak egy pucér női fenékkel díszített sörreklámot? És ha már itt tartunk. Miért van egyáltalán még mindig szükség feminizmusra? Elvégre a jogegyenlőség már megvalósult... Ezeknek semmi nem elég? Ha gondolkoztál már ezeken a kérdéseken, de eddig még nem tudtad, hol találhatnál rájuk választ, akkor ne keress tovább. Nőügyek című sorozatunkban mindent elmagyarázunk, ami velünk, nőkkel kapcsolatos.

Az utóbbi években társadalmi szinten is egyre többet kezdtünk beszélni a pornófogyasztás negatív hatásairól. Ma már tudományosan is bizonyított, hogy a pornó függőséget okoz, és nagymértékben torzítja a használók szexualitáshoz való viszonyát – kutatások szerint a pornót néző férfiak nagyobb valószínűséggel tárgyiasítják és dehumanizálják a nőket, illetve követnek el erőszakos szexuális cselekményeket ellenük.

A másik oldalról, arról, hogy a pornóipar szereplői – különösen a nők – milyen bánásmódban részesülnek, sokkal kevesebb szó esik. A szexipart sokan még mindig valamiféle fancy és glamouros világnak tartják, miközben a pornózásra könnyű és gyors pénzkereseti lehetőségként tekintenek. Ezekről a tévhitekről, valamint a pornó sötét valóságáról beszélgettünk Nőügyek sorozatunk újabb részében, Petrás Boglárkával, a PATENT Egyesült szakértőjével. 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Patent Egyesület (@patentegyesulet) által megosztott bejegyzés

 

A pornó, mint a nők felszabadítója?

Miközben a pornót fogyasztó férfiak mentális egészségével a tudományos élet és a társadalom is egyre többet foglalkozik, a pornószínésznők fizikai és mentális problémái mintha kevésbé érdekelnék az embereket. A pornóban használt nőkről rengeteg tévhit él a mai napig a köztudatban: sokan gondolják például, hogy a pornó egy könnyű pénzkereseti lehetőség a nők számára, amiből nemcsak, hogy gyorsan meg tudnak gazdagodni, de közben még élvezik is a munkájukat. A valóság az elképzeléssel szemben kifejezetten tragikus:

kutatások szerint a nőknél, akiket a prostitúcióban és pornóban használnak, nagyobb mértékben alakul ki poszttraumás stressz szindróma, mint a háborús veteránoknál.

Egyes felmérések szerint pedig a pornószínészek között hatszor akkora az öngyilkosságok aránya, mint az átlag népesség esetében. (Csak a Daily Mail öt pornószínésznő haláláról számolt be az elmúlt négy hónapban. Mindannyian különféle fertőzésekkel, drogproblémákkal, étkezési zavarokkal és öngyilkossági gondolatokkal küzdöttek.)

Ahogy Petrás Boglárka magyarázza, egyrészt maga a szexipar igyekszik a fent említett tévhiteket fenntartani, hogy a mesés meggazdagodás ígéretével be tudják rántani a fiatal lányokat. De a pornóipar évtizedes destruktív marketingkampánya az elmúlt években egy meglepő helyről is támogatást kapott: a liberális feminizmus is elkezdett úgy beszélni a szexiparról, mintha az a női emancipáció egy eszköze lenne, és a nők szexuális felszabadításáról szólna. 

„Vannak ezek a szlogenek, amiket a szexszel kapcsolatban is szeretnek ismételgetni – az én testem, az én döntésem, azt csinálok, amit akarok. Úgy keretezik a pornót, mintha az egy empowering, felszabadító dolog lenne, úgy csinálnak, mintha a pornóban a nők rendelkezhetnének a testük és a saját szexualitásuk felett” – mondja Boglárka, és gyorsan hozzáteszi, a valóság ennél sokkal sötétebb. A pornóban – pont úgy, mint a prostitúcióban – a nők tulajdonképpen a saját testük feletti kontrollt adják el.

Abban a pillanatban, hogy ezt a kontrollt a férfiak megvásárolják, a nők nem rendelkeznek többé a testük felett, helyette azt kell csinálniuk, amit a férfiak elvárnak tőlük.

A pornó valósága

Legyen szó akár prostitúcióról, akár pornóról, Petrás Boglárka elmondása szerint a szexiparban teljesen hétköznapi dolognak számít, hogy a nőknek olyan dolgokat kell átélniük, amikbe előzetesen nem egyeztek bele. Ha a szereplőkkel alá is íratnak egy szerződést arról, hogy mi fog történni velük a forgatás során, valójában semmi nem garantálja, hogy a készítők betartják a szavukat.

„Onnantól kezdve, hogy aláírták, nem tudnak nemet mondani. Senkit nem érdekel, hogyha rosszul érzik magukat, hogyha fájdalmat okoznak nekik, ha rosszul vannak, már nem lehet visszatáncolni. Kutatások szerint azok a nők, akiket a pornóban és a prostitúcióban használnak, nagyobb mértékben szenvednek poszttraumás stressz zavartól, mint a háborús veteránok.”

A rendkívül gyakori PTSD mellett, a drog- és az alkoholfüggőség is általánosan jellemző a szexiparban dolgozó nőkre. Legtöbbjük csak tudatmódosító szerekkel képes mentálisan elviselni, hogy a férfiak tárgyként használják a testüket naponta, hosszú órákon keresztül. Ráadásul ezeknek a nőknek azzal a tudattal is meg kell küzdeniük, hogy a róluk készült felvételek gyakorlatilag örökké hozzáférhetők maradnak.

„A felvételeket nem lehet eltüntetni, újra és újra nézik őket a férfiak és élvezkednek a bántalmazásaikon. A világon milliók. Ezzel a gondolattal borzalmas lehet együtt élni” – mondja Petrás Boglárka.

Kutatások egyébként már azt is kimutatták, hogy a férfiak milyen véleménnyel vannak azokról a borzalmakról, amiket a nőknek a szexiparban át kell élniük. A megkérdezett férfiak egynegyede nevetségesnek tartotta a gondolatot, hogy a prostitúcióban és pornóban használt nőket meg lehet erőszakolni. Tehát ezek a férfiak azt gondolják, hogy onnantól kezdve, hogy egy nő úgy döntött, részt vesz a szexiparban, teljes mértékkel az ő felelőssége, mi történik vele. „Sokan gondolják úgy, hogy a pornóban vagy prostitúcióban nem létezik erőszak, pedig ez egyáltalán nem igaz. Gyakorlatilag nincsen olyan pornóműfaj, aminek az esszenciája ne a nők leuralása és a nők fölötti, durvábbnál durvább, gusztustalan erőszak lenne” – magyarázza Boglárka, és kiemeli azt a tendenciát is, ami az elmúlt évtizedekben a pornóiparban végbement. Az elmúlt 20-30 évben a pornófilmek egyre extrémebbé váltak: ami annak idején hardcore-nak számított, ma már a mainstream pornó része. Ez pedig azzal is együtt járt, hogy mára végképp elszabadult a nők elleni erőszak ebben az iparban is.  

Pornó és a nők – mennyire saját döntés?

A nők által a szexiparban átélt borzalmakra az emberek egy része tehát egyszerűen csak legyint, mondván, hogy a nők a saját döntésükből vesznek részt benne. Petrás Boglárka szerint azonban rendkívül félrevezető ebben az esetben saját vagy egyéni döntésről beszélni. Mint mondja, ugyan nem mindig egyértelmű a kényszer, ami belesodorja a nőket a szexiparba – tehát a kényszer nem feltétlenül azt jelenti, hogy fegyvert fognak a fejükhöz – de sok esetben nincs más lehetőségük a boldogulásra.

Magyarán rengeteg lány és nő a különféle gazdasági kényszerek miatt sodródik a pornóba. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy az egész társadalmunk és kultúránk át van itatva a pornóval.

A kultúra, amiben élünk, már születésüktől fogva arra kondicionálja a lányokat, hogy a testükre kvázi tárgyként tekintsenek, amit a férfiak a kedvükre használhatnak.

 „A média rendkívül káros üzeneteket közvetít a lányoknak a saját értékükről, és arról, hogy mire jók. A lányok úgy érezhetik, hogy két lehetőség van a fiúkkal való viszonyaikban: vagy dughatók lesznek, vagy láthatatlanok. Amikor azt látjuk, hogy a fiatal lányok egyre nagyobb számban kerülnek bele a szexiparba – legyen szó az olyan, a közbeszédben sokszor ártatlannak gondolt felületekről, mint például az OnlyFans –, az részben annak az eredménye, hogy a hiperszexualizált média beleszocializálja a lányokat ebbe a szerepbe. Ezt a szemléletmódot szívják magukba születésükről kezdve. Gail Dines feminista kutató szerint a média tulajdonképpen elvégzi a munkát a stricik helyett.”

De a pornóval átitatott kultúránk nem csak a nők lehetőségeire és a saját magukról alkotott képükre van hatással – azt is befolyásolja, hogy a fiúk és később a férfiak hogyan fognak tekinteni a nőkre. „Ők is abban nőnek fel, hogy folyamatosan ömlik rájuk ez a hiperszexualizált, nőket tárgyiasító, nőket leuraló, nőkkel szemben erőszakos látásmód” – teszi hozzá.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Patent Egyesület (@patentegyesulet) által megosztott bejegyzés

 

Mi a helyzet a feminista vagy etikus pornóval?

Az elmúlt években egyre többször lehetett hallani érveket az etikus/feminista pornó mellett, amelyeknek készítői azt hangoztatják, hogy a mainstream és erőszakos pornófilmekkel szemben ők kölcsönös beleegyezésen alapuló aktusok vesznek fel, és a színészeikkel is tisztelettel bánnak. Petrás Boglárka  – és a szexiparral kritikus feminista álláspont szerint – azonban,

bárhogy is próbálja brandingelni a szexipar, etikus pornó egyszerűen nem létezik.

Mint mondja, egyrészt a nagy és ünnepelt feminista pornóproducerekről is rendszeresen jelennek meg cikkek, amelyekben leleplezik, hogy valójában ők is ugyanúgy erőszakot alkalmaznak a forgatások során, és ugyanúgy kizsákmányolják a filmjeik szereplőit.

Az alapvető problémát azonban a pornó lényege adja, ami már önmagában nem lehet sem etikus, sem feminista. A pornó a nők testére és a szexre is árucikként tekint, ami Petrás Boglárka szerint elfoghatatlan.

„A feminista pornóoldalak etikusnak adják el magukat, mondván, hogy a filmjeik ízlésesebbek, nem olyan közönségesek, és nincs bennük olyan nyers erőszak, mint a mainstream pornóban. De gyakorlatilag ugyanúgy a nők szexualitásának, a nők testének kizsákmányolásából gazdagodnak meg azok az emberek, akik ezeket a filmeket készítik” – magyarázza Boglárka, majd hozzáteszi:

„nem lehet feministára hangolni egy olyan ipart vagy tevékenységet, ami a nők adásvételén alapszik.”

Fotó: Getty Images