Őszintén a narancsbőrről – így tehetsz ténylegesen ellene

2018. augusztus 01.
Vékony, fiatal, mégis narancsbőrös? Sajnos lehetséges, hiszen a narancsbőr senkit nem kímél. Lássuk, mihez kezdhetünk vele.

bruce mars – Unsplash

Lehetsz fiatal, vékony, sportos, táplálkozhatsz egészségesen, akkor is fenyeget a narancsbőr. Ezeken a tényezőkön kívül ugyanis más oka is lehet annak, hogy kialakul a cellulit, így ha ezekre a tényezőkre odafigyelünk, sajnos továbbra sem garantálja semmi, hogy eredményesen lépünk fel a narancsbőr ellen!

Mi okozza?

Volt idő, hogy mindenki azt hitte, attól lesznek a nők narancsbőrösek, hogy egészségtelenül esznek, túlsúlyossá válnak, és nem mozognak. Sokan még mindig azt állítják, hogy ez így is van, azonban ez nem igaz! Számos tényező befolyásolja a narancsbőr kialakulását és súlyosbodását, melyekről vagy tehetünk és tudjuk befolyásolni, vagy nem.

Ezen a téren tehetsz ellene

Az életmód hatása a narancsbőrre

Próbálsz egészségesen élni? Igyekszel odafigyelni a tápértékekre, és kerülöd a gyorskaját? Jó úton jársz, azonban vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem lehet elkerülni. Előfordul, hogy sokáig fent vagy, néha éjszaka is rájársz a hűtőre, vagy néha nassolsz a tévé előtt?

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha ráadásul ülőmunkát végzel, vagy folyamatosan stresszelsz, és nem alszol rendesen. A dohányzás, alkohol pedig még inkább ronthat a helyzeten. Ezek sajnos mind olyan tényezők, melyek súlyosbíthatják a narancsbőr kialakulását.
[Az ülőmunka, a stressz, a kialvatlanság súlyosbíthatja a narancsbőr kialakulását!]

Az ülőmunka, a stressz, a kialvatlanság súlyosbíthatja a narancsbőr kialakulását!

Felhalmozódott mesterséges anyagok

Még ha odafigyelsz az étkezésedre, egészségtudatosan táplálkozol, sajnos akkor is elmondható, hogy rengeteg méreganyag juthat a szervezetedbe, melyek csak nagyon lassan ürülnek ki belőlünk. Továbbá a zsírsejtjeink nem csak attól növekednek, ha túl sokat eszünk, hanem attól is, hogy a feldolgozhatatlan méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, amik hozzájárulnak a narancsbőr kialakulásához.

Számtalan gyógyszer is hozzájárulhat ehhez, például a nők többségét érintő hormonális fogamzásgátlók, melyek megkötik a szervezetben a vizet és raktározzák a zsírt, vagy az antibiotikumok, amik tönkreteszik a bélflórát.

És ez még nem minden. A nők nagyobb mértékben használnak kozmetikumokat, mint a férfiak, így az ezekben található méreganyagok szervezetbe jutása is a nőket sújthatja nagyobb mértékben.

A sport hatása a narancsbőrre

Rendszeres jóga, reggeli kocogás, és még a guggolásokat is lelkiismeretesen csinálod? Jól teszed, az egészséged érdekében ugyanis fontos a rendszeres mozgás. A narancsbőr ellen azonban csak egy olyan tényező, mellyel csökkentheted a narancsbőr súlyosbodásának veszélyeit, de ettől függetlenül ugyanúgy veszélyeztethet a narancsbőr problémája. Hiába tudod rendszeres mozgással csökkenteni a zsírsejtjeidet, de ha a bőrödben laza a kötőszöveti réteg, arra rendszeres mozgással sem igazán tudsz hatni. Mozogj rendszeresen, hiszen a narancsbőr kialakulásának egyik jelentős tényezője a mozgáshiány.

És amiről nem tehetsz…

Tény, hogy nőnek születtél!

A nők bőrének kötőszöveti szerkezete alapvetően más felépítésű, mint a férfiaké. A nők esetében ez sokkal lazább, könnyebben nyúlik (gondoljunk akár a terhességre), és sajnos könnyebben veszít is tartásából. Emiatt a bőrben található kis zsírsejtek könnyen áttüremkedhetnek rajta, még akkor is, ha alapvetően vékony az alkatunk. És már ki is alakult a narancsbőr. A nők bőrében található kollagénrostok hosszanti irányúak, a férfiak bőrében pedig hálós szerkezetűek, mely jobb tartást biztosít a nőkével szemben.

A narancsbőr örökletes is lehet

A cellulit kialakulását öröklött tulajdonságok is befolyásolják, arról azonban valljuk be, nem igazán tehetünk, ha laza kötőszövetet öröklünk felmenőinktől. Ha körbenézünk családi körben, pontosan fel tudjuk mérni, mi vár ránk! Ha a narancsbőr a családban jelentős problémát okoz a női családtagoknak, sajnos nagyon kicsi az esélye, hogy bennünket el fog kerülni a probléma.

Mit tehetünk?

Ezek után érdemes átgondolni, hogy min tudunk és min érdemes változtatni a jelenlegi életünkben, hogy ne okozzunk magunknak még láthatóbb, még feltűnőbb narancsbőrt. De mit tehetünk az ellen, amit nem tudunk befolyásolni?

Az olyan módszerek, mint krémek, gélek csak a narancsbőr kezdeti stádiumában hatásosak, ugyanis csak helyi keringésfokozó hatásuk van. Ezekkel általában az a probléma, hogy nem jutnak a bőr alsóbb rétegeibe, valamint a helyi keringésfokozás nem elégséges a már kialakult narancsbőr megszüntetéséhez, a bőr megnyúlt kötőszöveteinek a megerősítése is fontos, hogy eredményesen léphessünk fel a cellulit ellen.

Manapság azonban vannak olyan kombinált kozmetikai kezelések, melyek nemcsak a zsírsejtek méretét csökkentik, de a bőrt is feszesítik. Általában az alkalmazott technológia ultrahang és rádiófrekvencia együttesen. További jó hír, hogy ehhez már kozmetikushoz sem kell menni, léteznek otthoni gépek is, melyek ugyanezzel a technológiával működnek.

Forrás: Vitaminsziget