Miért és mikor alakulnak ki ráncaink?

2018. október 23.
Tudjuk, hogy a ráncok a kor velejárói, de sokszor nehéz beletörődni megjelenésükbe. „Ismerd az ellenséged!” – tartja a kínai mondás, éppen ezért utánanéztünk, hogy mit kell tudni a ráncokról!

Fotó: Tiago Muraro – Unsplash

A ráncosodás okai

A ráncok kialakulása tulajdonképpen belső és külső okokra is visszavezethető. Az évek múlásával a bőr regenerációs folyamata lelassul: a bőrben (pontosabban az irhában) lévő elasztin nevű fehérjerostok egyre inkább leépülnek, a bőr kevesebb faggyút termel, illetve folyamatosan csökken a hyaluronsav és a kollagéntermelődése, valamint megváltozik a kötőszövet állaga is. Ennek következtében a bőr egyre kevesebb vizet képes megtartani, szárazabb lesz, veszít rugalmasságából, feszességéből, majd ráncok, elszíneződések jelennek meg rajta.

A ráncosodás másik oka az ismétlődő izom-összehúzódások szokássá válása – gondoljunk csak a mosolygásra vagy a homlokráncolásra. Amikor az arcizom összehúzódását a felette lévő bőr már nem tudja követni, akkor sajnos ráncok alakulnak ki.

Külső, környezeti tényezők is súlyosbítják a ráncosodás mértékét. Túlzott napozás, szoláriumozás, dohányzás, stressz, légszennyezés, stb.. Ezek mind szabadgyökök képződéséhez vezetnek a bőrben és sejtkárosodást okoznak. Míg a légszennyezést és a stresszt nehéz elkerülni, addig a dohányzás, az egészséges étkezés, az elegendő vízfogyasztás csak rajtunk múlik. Ha odafigyelünk életvitelünkre, akkor feltehetően később jelennek meg a nem kívánt ráncok.

Sajnos az állandó stressz, illetve a kevés alvás is jelentősen hozzájárul a ráncok kialakulásához. Az állandó alváshiánytól a bőrünk nyúzott, a szemünk pedig karikás lesz. A bőrünk igényli a napi min. 8 óra alvást, amely hozzájárul a bőr rugalmasságához.

A ráncosodás üteme

Az életkor előrehaladtával folyamatosan öregszünk, ez pedig a bőrünkön jócskán megmutatkozik.

20-as évek: ebben a korban a bőr többnyire feszes, üde, puha és selymes, de 25 éves körül már elkezdődik a bőr természetes öregedési folyamata.

30-as évek: csökken a bőr nedvességtartalma és vízmegkötő képessége, s egyre kevesebb kollagén, elasztin és faggyú termelődik. Ennek eredménye, hogy a bőr kezdi elveszíteni a rugalmasságát, egyre szárazabbá és fénytelenebbé válik.

40-es évek: tovább csökken a bőr zsírtartalma és kollagén termelése, így egyre inkább hajlamos lesz a kiszáradásra és a ráncosodásra.

50-es évek: a bőr vékonyodni kezd, romlik a védekezőképessége, ezért petyhüdtség, bőrszárazság tapasztalható. Ezen kívül egyre mélyebb ráncok, pigmentfoltok jelennek meg a bőrön.

60-as évek: az összes fenti tünet fennáll, sőt, tovább romlik: a ráncok már mélyek, a sejtek víztartalma nagymértékben apad, a faggyúmirigyek elégtelenül működnek, stb.

Természetesen életviteltől függően a bőr gyorsabban öregedhet, így azonos korú emberek között előfordulhatnak eltérések. Azonban a ráncok előbb, vagy utóbb, de mindenképpen feltűnnek, viszont ha odafigyelünk bőrünkre és életmódunkra, akkor késleltethetjük megjelenésüket, vagy éppen enyhíthetjük a ráncosodás ütemét.

Forrás: www.vitaminsziget.com