Káros a bőrnek, ha sminkben sportolunk?

2019. január 25.
Legyen szó egy kis korrektorról vagy teljes sminkről, megoszlanak a vélemények, hogy mennyire egészséges sminkben sportolni. Összeszedtük a legfőbb érveket, amiket érdemes mérlegelni mielőtt felkenünk magunkra egy-két terméket az edzés előtt. 

Pattanásokat okozhat

A testmozgás által okozott verejték és a megnövekedett hőmérséklet nyitott pórusokhoz vezethet, a smink részecskéi pedig könnyedén eltömíthetik a tág pórusú bőrt. De nem csak a verejték okozhat problémát. A lábakkal, a kezekkel és a padlóval edzés közben közvetlenül és sokszor érintkezünk, csak úgy, mint a jóga szőnyeggel, a kerékpár kormányával és a súlyokkal is.

Ha sminket viselünk, akkor az ezeken az eszközökön megtapadó baktériumok az arcunkra kent szerekhez „ragaszkodni” tudnak. Különösen azért jelenthet ez gondot, mert sokkal többször érintjük meg az arcunkat akkor, amikor izzadunk, mindez pedig extra veszélyfaktort rejteget, pláne, ha problémás a bőrünk. Egy elkapart pattanást elfertőzni messze nem éri meg, csak hogy a tükörben viszontlátott, izzadó önmagunk lealapozott verzióban tekintsen vissza ránk.

Jó hír

A test természetes reakciója az izzadás és a hőtermelés. Ha sminkben edzünk, akkor rövidtávon gondot okozhat ugyan, de nincs bizonyítékunk arra, hogy ez gyorsítaná a bőr öregedését. Azonban, ha szabadtéren edzünk, akkor elengedhetetlen a fényvédő krém használata! Hiszen a leégés viszont bizonyítottan meggyorsíthatja az öregedés folyamatát.

Mi a helyzet az edzés utáni sminkkel?

Az edzőberendezéshez hasonlóan a sminkecsetek is szennyeződéseket és baktériumokat tartalmaznak, és a testmozgásból származó hő következtében az említett baktériumok elszaporodhatnak. Ezért is nagyon fontos, hogy havonta legalább egyszer tisztítsuk meg a sminkkészletünket!

Edzés előtt és után válasszuk a gyengéd bőrtisztítást (habzó vagy glikolsav tartalmú szerekkel), melyek hatékonyan eltávolítják a sminket és a faggyút, így könnyedén megelőzhetjük velük a bőrgyulladást.