Elég gyakran tisztítod meg a kulacsodat?

2019. január 21.
Mindenképpen hozzá kell adnunk az újévi fogadalmainkhoz azt is, hogy gyakrabban el kellene mosnunk a tartós vizes palackjainkat és az edzőtermi shakereket. Mutatjuk, miért!

Egy 2018-as brazil tanulmány szerint az edzőterembe levitt palackjainkon sokkal több a baktérium, mint a többin. A kutatás során azokat a shakereket vizsgálták, melyekben a smoothie-kat és a proteinitalokat szokás összekeverni, és az eredmény sokkoló volt: a kulacsok 38%-án megtalálható volt az úgynevezett Staphylococcus aureus baktérium, ami például E. coli fertőzést okozhat.

Az említett baktériumfajta egyébként az egészséges emberek szervezetében is megtalálható, a probléma ott kezdődik, amikor a palackjainkon burjánzanak el ezek a baktériumok…

A megoldás egyrészről az lehet, ha acél, fém vagy üveg palackot választunk a baktériumbarát műanyag helyett. De ha ragaszkodunk a műanyag változathoz, akkor egyszerűen elkerülhetetlen, hogy minél gyakrabban rakjuk be a mosogatógépbe a shakerünket, vagy meleg, mosószeres vízzel töltsük meg a palackot és rázzuk össze alaposan, majd dörzsöljük végig a kupakrészt és a peremet is.

A kutatók szerint a szennyeződések nem az iváskor, hanem a palackok hordozásakor kerülnek inkább a shakerekre, ezért fontos, hogy a mosdóhasználat és edzőterem-használat előtt és után is mossuk meg, esetleg fertőtlenítsük a kezünket.

Fotó: Profimédia – Red Dot