Vágj a sportba sétálással

2019. január 04.
Valószínűleg sokak újévi fogadalmai között ott van a több sportolás, az egészséges életmód vagy egyszerűen a fogyás. Ha csak most vágnánk bele a sportos életmódba, nem kell rögtön az edzőteremben kezdenünk, az is elég lehet, ha ráállunk a rendszeres sétálásra.
Fotó: Unsplash.com

Szép dolog az életmódváltás, de több szempontból is rosszul tesszük, ha kőkemény edzőtermi alkalmakkal próbáljuk elkezdeni. Elsősorban azért, mert túlterhelhetjük testünket és akár komoly sérüléseket is okozhatunk magunknak, másrészt pedig azért, mert így a kezdeti lelkesedést hamar letöri a kudarc és az izzasztó edzés nehézsége.

Napi 30 perc intenzív séta heti háromszor máris meghozhatja az első eredményeket, főleg ha sikerül kellőképpen felpörgetni a szívet egy alacsonyabb intenzitású, de azért a szokottnál gyorsabb tempóba. Ezt nagyjából úgy lehet belőni, hogy séta mellett még kényelmesen tudunk beszélgetni, de azért nem komótosan andalgunk – a futópadon ez kábé 5,5-6 km/h-s tempót jelent.

Ha már simán megy a sétálás, próbáljunk kicsit fokozni az intenzitáson: például tegyünk bele 1-2 perc könnyű kocogást, majd onnan váltsunk vissza a sétára. Persze azt se feledjük, hogy a mozgás – pláne a séta – önmagában még nem elég ahhoz, hogy látványos fogyást érjünk el, ha közben nincs egészséges, kiegyensúlyozott étrendünk.