Így előzd meg profi módon a tavaszi hajhullást

2019. március 05.
A szépség, a vonzó megjelenés egyik jelképe a dús, ragyogóan egészséges haj. Saját tapasztalatból tudhatjuk, mennyire lélekromboló érzés, ha hajkoronánk fénytelen, töredezett lesz és csomókban hullik. Varga Erika kozmetikus szépségbloggerünk osztja meg most veletek hajerősítő tippjei legjavát.

Hajhullás és hajhullás között óriási különbség van. Az évszakok változásával megjelenő változat nem jelent problémát. A természetben is végbemegy sok-sok átalakulási folyamat: ősszel lehullik a falevél, ami egész nyáron ragyogóan pompázott és teret enged a tavaszi megújulásnak. Így van ez velünk is. De mikor válik kórossá a hajhullás?

Átlagosan 100-150 hajszálad hullik ki naponta. Ha huzamosabb ideig ennél jóval többet veszítesz, akkor már kóros hajhullásról beszélünk, ennek kísérő tünete lehet a hajszárazság és töredezettség is. Abban minden szakember egyetért, hogy ez soha nem különálló probléma, hanem tünet. Ilyenkor gondolni kell a test belsejében kialakult problémára, de lehet, hogy a fejbőröd lázadt fel a samponodban található kemikáliák ellen, és normál működési állapotának felborulásával jelzi, hogy változtatnod kell.

Okok és megoldások

Ha a szerencsésebbek közé tartozol, csak a fejbőrödön felhalmozódó szennyeződés ludas a dologban, ami a városi lét velejárója. A hajhagyma gyorsan osztódó sejtjei különösen érzékenyek a szervezetedbe vagy fejbőrödre kerülő mérgekre. Ezen könnyen segíthetsz: tanulj meg helyesen hajat mosni.

A tökéletes hajmosás

Fontos, hogy a sampont, mielőtt felkened, vízzel hígítsd, fele-fele arányban. Az első mosás a felületi szennyeződéseket oldja csak le, így öblítés után következik az igazi munka. Ezt nagyon alaposan, akár 5-10 percig is végezd, pláne, ha hosszú a hajad. Dörzsöld, masszírozd, de körömmel ne vakard. Végül bő vízzel öblítsd le. Szánj rá időt, érezni fogod a különbséget. A fejbőröd vérkeringése felélénkül és képes lesz tápanyagokat szállítani a hajhagymákhoz. Keress olyan sampont, amely nem tartalmaz parabéneket, ammonium-lauril-szulfátot, mesterséges parfümöt.

Belső gondok

A belső okok sokrétűek lehetnek, fontos megtalálni közöttük a valódit. A stressz, a vitaminhiány, a vashiány vagy az eltúlzott fogyókúra egyaránt a listavezető problémák közé tartozik. Ha gyors változást szeretnél a kísérletezgetés helyett, menj el vérvételre vagy keress fel egy terapeutát, aki alternatív megoldást kínál. Figyelj a rendszeres és vitamindús táplálkozásra, és a nyomelemek pótlása se maradjon el. A bélben található mikrobiom az immunrendszer védőpajzsa. Ha ételallergia miatt kialakult tápanyag felszívódási zavar, nehézfém terheltség, paraziták vagy kezeletlen lelki probléma gyengíti, azt a hajad is megsínyli. Értékes hajszépítők a folsav, a biotin, a B12, A-, C-, D- vitaminok, a vas, a cink, a réz és a kalcium.

Egyre több nőt érintő kiváltó ok a hormonális eltolódás, az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulása. De gyakori a tesztoszteron túltengésből eredő androgén típusú hajhullás is. A fogamzásgátló tabletta elhagyása és pajzsmirigy működési probléma is lehet kiváltó ok. Fontos megemlíteni a gyulladásos gócokat is, ezek foltos hajhullást okozhatnak. Nőgyógyászati, urológiai, fogászati, fül- orr gégészeti vizsgálat és hasi ultrahang egyaránt szükséges lehet az okok feltárásához. A hajszálak a probléma megjelenése után csak két hónappal kezdenek kórosan hullani, így a folyamat megállítása és visszafordítása is türelmet, kitartást és odafigyelést igényel. De hidd el megéri, a hajad hálás lesz a törődésért.

Szerző: Varga Erika, kozmetikus, természetgyógyász 
Fotó: Profimédia – Red Dot