A hajszínezők és hajfestékek ábécéje

2019. március 12.
Kékeslilában úszó unikornisok, metálfényű hableányok és persze a szivárvány színei diktálják a hajszínezési trendeket. Használhatunk krétát, spray-t vagy önthetjük a festéket tubusból, a lényeg, hogy bátran tobzódjunk a színekben.

Korábban a hajfestés komoly elköteleződést jelentett, arról nem is beszélve, hogy egy rosszul megválasztott festék nemcsak a stílusunkat, de akár a hajunk egészségét is tönkretehette. A mai hajszínező újdonságok nemcsak azért szuperek, mert jóval kíméletesebbek, hanem azért is, mert sokkal bátrabban kísérletezhetünk akár vagány, extrém színekkel is.

A modern hajszínezési innovációk között egy tucat különböző formulát és technikát találunk a tubusból kinyomható metálszínektől az egyszerűen használható krétákig. Az alapvető különbségek között elsősorban a tartósságra érdemes figyelnünk, ugyanis néhány fesztiválszezonra álmodott hajszínező már 1-2 mosással eltűnik a hajból, míg más festékekkel akár hosszantartó is lehet a bársonyos kék vagy vibráló lila frizuránk.

Mint az oviban – kimosható hajszínezők

Rég lehetett már, mikor legutóbb zsírkréta és festékesflakon akadt a kezeink közé, de az új hajtrendek lehetőséget adnak rá, hogy újra kedvünkre tapicskoljunk a színekben. A hajkrétákkal például mindenki bátran kísérletezhet és szórakozhat, ugyanis ezeket tényleg pofonegyszerű használni, ráadásul többnyire néhány hajmosással kijönnek a hajból.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Epic Art Supplies (@epicartsupplies) által megosztott bejegyzés, Márc 4., 2019, időpont: 8:06 (PST időzóna szerint)

A L’Oréal Professionnel HairChalkot úgy hirdetik, mint a „haj körömlakkját”, és tényleg pont olyan gyorsan és egyszerűen színezhetünk vele. A szalonszolgáltatást kérhetjük a hajvégekre az ombre hatás érdekében vagy feldobhatjuk frizuránkat egy-egy színes csíkkal is. Mivel ez a színező ultravékony filmréteget képez a hajon, egy-két samponos hajmosás után már el is tűnik, így tökéletes lehet fesztiválokra, bulikra is.

A brit Crazy Color kimondottan öreg motorosnak számít az extrém hajszínezés terén: a cég még 1977-ben a punkrock-korszak robbanásakor startolt, de csak mostanában lettek újra igazán keresettek a termékeik. A színek nagyjából 4–6 hajmosásig tartanak ki, de a márka különleges Vibrant Shampoo samponjaival kitolhatjuk kicsit a tartósságot. A Crazy Color festékeit otthon is egyszerűen használhatjuk, a színezőket ráadásul hazai fodrász-nagykereskedésekben is megtalálhatjuk, vagy egyszerűen megrendelhetjük például a fodraszkellek.hu oldalról.

Hasonló ideiglenes megoldást nyújthatnak a L’Oréal Colorista Paris család Colorista spray és Colorista washout termékei, melyek az összes coloristás termékhez hasonlóan egyszerű, otthoni használatra lettek tervezve. Előbbi úgy működik, mint egy festékszóró: egyszerűen felfújjuk a hajunkra a hat szín egyikét, és már meg is van az extravagáns frizura, de akár itt is kombinálhatjuk a színeket. A Colorista Spray-t pedig még a kevésbé bevállalósak is nyugodt szívvel kipróbálhatják, ezt ugyanis már egyetlen mosással eltávolíthatjuk a hajról. Egy fokkal tartósabb a Colorista Washout, ez 3–15 hajmosással kopik ki, attól függően, hogy élénk színt vagy valamilyen fáradtabb pasztellt választottunk. Ha igazán látványos eredményre vágyunk, érdemes színezés előtt kicsit világosítani a hajat.

Unikornisok és hableányok

Az elmúlt egy-két évben az unikornisok és hableányok megosztva uralták az Instagramos trendeket, és itt ugyanúgy gondolunk desszertekre és habos lattékra, mint lakberendezési megoldásokra vagy akár a hajszínezési stílusokra. Mivel a közösségi média mára abszolút trenddiktátorrá vált, jó ötlet lehet a Pinteresten vagy az Instagramon nézelődni, ha hajszínezési inspirációkat keresünk, hiszen az ezüst hajtól a batikolt frizuráig mindent megtalálunk ezeken az oldalakon. Az unikornisok színvilágát a kékeslilás árnyalatok kombinálásával érhetjük el, míg a sellőfarokra emlékeztető frizurához valamilyen metálos zöldet kell választanunk.

Menő a pasztellrózsaszín vagy rózsaarany a hajon, amit felvihetünk a teljes hosszra, vagy színezhetünk diszkrétebben, csak egyetlen vastagabb sávban.

Az ezüst hajjal inkább szőkéknek érdemes próbálkozniuk, ugyanis a selymes, szürkés színt csak a haj világosítása után lehet elérni. A világos hajúak viszont bátran próbálják ki – ez a jeges szőkébe hajló csillogó szürke az egyik legvagányabb frizuratrend idén!

Ha kacérkodnál az új trendekkel, de még tanácstalan vagy, kövess be néhány instás fodrászgurut: Nina Kairouz (@neeenaboo) Hollywood hajfestője, aki Cara Delevingne-nak is csinált már ezüstös frizurát, Leanne Lim Walker (@leannelimwalker) pedig kimondottan a fiatalos, színes hajtrendek vonalán erős –már egy ideje vagány, kékeslila ombre hajat visel. Sophie Hannah Richardson (@sophiehannahrichardson) a csillámpónik és szivárványok megszállottja, szóval szinte minden héten új színes frizurával jelentkezik, YouTube-csatornáján pedig festési és frizurakészítési tutorialokat is bemutat, ráadásul rengeteg hasznos tippje van a rövidebb hajhoz is.

Így csináld!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fashion Mood | Inspiration (@fashions.mood) által megosztott bejegyzés, Márc 8., 2019, időpont: 6:09 (PST időzóna szerint)

 

Unikornis haj: A hajat válasszuk tincsekre, használjunk kék, lila, rózsaszín, esetleg kékeszöld színeket. Felvihetjük az egész hajra, vagy csak a frizura egy részére, de utóbbi főleg az eleve világosszőke hajon mutat jól. Az unikornis haj lényege, hogy a színek bársonyos pasztellárnyalatokban jelennek meg, szóval csak rövid ideig hagyjuk hatni a kiválasztott színezőket.

Batikolt haj: A batikolt haj hasonlóan készül, mint a batikolt textilek: a lényeg, hogy a hajat válasszuk tincsekre, majd ezekre (hossztól függően) kötözzünk néhány hajgumit, hogy így osszuk 2-3 sávra a haj teljes hosszát. A hajgumikat vonjuk be egy kis anyagdarabbal, hogy biztosan ne kerüljön alá festék, a gumik közti részeket pedig színezzük a kedvünk szerint, látványos színsávokat képezve a hajon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

‘Muse boutique by p.♛ (@musebyp) által megosztott bejegyzés, Ápr 26., 2013, időpont: 8:10 (PDT időzóna szerint)

Színes dip-dye: Ez a legegyszerűbb és legvisszafogottabb stílus: a lényege annyi, hogy az ombre technikához hasonlóan csak a hajvégeket színezzük be, de itt már használhatunk extrém színeket is, például élénknarancsot vagy akár metálkéket is.

Szivárvány a hajon – tartós megoldások

Ha kicsit bevállalósabbak vagyunk, és nem csak egy-egy buli erejéig vágyunk színes hajra, választhatunk tartós megoldásokat is, amelyekkel akár több hétig is megmaradhat szivárványszínű frizuránk.

A Redken tápláló, ammóniamentes színező krémfestékének egyik legnagyobb előnye, hogy kíméletesen változtatható a haj színe, akár a határok feszegetése mellett is. A City Beats névre keresztelt széria hét színben érkezik a harsány magentától (Midtown Magenta) a lágyabb türkizig (Times Square Teal), így pasztellszínek és vagány, élénk árnyalatok között is válogathatunk, de az sem baj, ha nem találjuk az igazit a színek között, fodrászunkkal ugyanis bármilyen más árnyalatot kikevertethetünk. Ez a festési módszer közepesen hosszantartó eredményt biztosít: nagyjából 12 hajmosásig marad meg a felvitt szín.
Szintén tartósabb megoldást kínálnak a L’Oréal Colorista Paint festékei, amelyek között olyan modern és menő árnyalatokat is megtalálhatunk, mint a metál, a rózsaarany vagy a füstös tónusok.

Külön jó hír, hogy a természetes megoldások híveinek is van lehetőségük hajszínekkel kísérletezni: a Davines Finest Pigments családjának termékei 98%-ban természetes összetevőket tartalmaznak, például gyömbért, sáfrányt és kukuidiót. Bár az összetevők listájának böngészése közben inkább egy fine dining étteremben érezzük magunkat, ez a natúr, kíméletes megoldás 10 hajmosásig tökéletes hajszínt biztosíthat. A davines.hu oldal webshopjából egyszerűen megrendelhetjük a festéket, de ha van időnk elmenni egy Davines szalonba, még ingyenes szaktanácsadást is kapunk mellé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gemma Skye Woods -RedkenArtist (@gemmaskyehair) által megosztott bejegyzés, Okt 4., 2018, időpont: 12:41 (PDT időzóna szerint)

 

A természetes vonalon kipróbálhatjuk még a szalonokban elérhető Kevin Murphy COLOR.ME termékeket is, amelyek alapvetően méz alapúak, ammónia- és PPD-mentesek, hidratáló sheavajat és gránátalmát tartalmaznak, ráadásul környezetbarátok is. A gazdag, hosszantartó színek szépen illeszkednek a haj eredeti színéhez, harmonikus árnyalatot és fényes hajat ígérnek.

Fotók: Instagram, Profimédia- Red Dot