Profi tippek narancsbőr ellen

2019. április 30.
Varga Erika holisztikus bőrterapeuta szépségszakértőnk ezúttal a tavaszra, és a közelgő bikini-szezonra való tekintettel egy kifejezetten égető esztétikai problémát boncolgat. A narancsbőr okai mellett azt is elárulja, hogyan tehetünk ellene tényleg hathatósan!


Nektek mi jut eszetekbe a narancsról? Ne féljünk kimondani, hogy télen egy lédús és finom gyümölcs, de a tavasz beköszöntével a legtöbb nő a mindennapjait megkeserítő és a boldog bikinis fotókat fenyegető narancsbőrre gondol. Itt a jó idő, ami előcsalogatja a szekrény mélyéről a lenge és rövid ruhákat, és kétségbeesve kapunk a fejünkhöz, mert combunk és fenekünk esetleg nagy hasonlóságot mutat egy jól megtermett karfiollal.

Téged is fenyeget a bikinipánik?

A cellulit leginkább a fenéken és a combokon alakul ki, de sokszor a felkaron és a hason is teret követel magának. Az elváltozást a bőr alatti zsírsejtek bőrön megjelenő és látható kitüremkedései okozzák. A zsírszövet között található rostok a bőrt a mélyebb rétegek, az izomzat felé húzzák, ettől a bőr hepehupás lesz.

A cellulit okai

Mint a legtöbb bőrelváltozás esetében, a főgonosz itt is elsősorban a táplálkozás. Nem biztos, hogy annak helytelen módja, mert sokszor önhibánkon kívül is áldozattá válunk. Az élelmiszerekkel szervezetünkbe kerülő toxicitást nehéz elkerülni, így a máj és az emésztőrendszer túlterhelődhet. Testünk természetes működése, hogy képes megszabadulni a mérgektől, amelyek vízben oldott és zsírban oldott anyagok lehetnek. Zsírban oldódó terhelők a peszticidek, tartósítószerek, adalékanyagok, nehézfémek, műanyagok és xenoösztrogének is. Ezeknek először vízben oldottá kell válniuk, hogy a vesék és a vér által kiürülhessenek. Ha ez az átalakulás nem tud megtörténni, mert már túltelített vagy nagyon stresszes a szervezet, akkor ezek az anyagok a zsírsejteket használják raktáráruházként, és ennek kiürítéséhez már irányított belső tisztításra is szükségünk lehet.

Irány mozogni!

A mozgásszegény életmódon azonban csak mi magunk változtathatunk. A salakanyagok kizárólag a nyirokrendszeren keresztül tudnak távozni a szervezetből, vagyis sajnos hátrányos helyzetűként nincs saját irányítója, pumpája, ráadásul „a forgalommal szemben halad”, így csak az izmok által mozoghat.Vagyis ha nem eddzük az izmainkat, akkor tunya lesz a nyirokrendszerünk is.

Következzen néhány tipp, amivel segítheted a megelőzést.

  • Alakítsd ki a számodra leginkább megfelelő étrendet. De legyen akár fehérje, akár szénhidrát alapú au étrended, kerüld a finomított szénhidrátokat!
  • Folytass inkább zöldségre, gyümölcsre és fehér húsokra alapozó étkezést.
  • Ha elkerülhetetlen már a kezelés, akkor igyekezz olyan terápiát választani, amiben te is aktívan részt veszel, – például életmód-változtatással –  és ami nem terheli túl az amúgy is sérült kötőszöveteidet.
  • Keress magadnak egy mozgást, ami jólesik, végezd hetente legalább háromszor. Ez nemcsak az izmaidnak, hanem az agyadnak és lelkednek is kiváló stresszmentesítő lesz. Ha fejben rendben vagy, akkor sokkal hatékonyabban ürülnek ki a zsírsejtek is. Ezen a téren is fontos tanulság, hogy minden mindennel összefügg, ahogyan az is, hogy mindig jobb megelőzni, mint kezelni…

Hatékony, a test természetes folyamatait támogató kezelést ITT találsz.

Fotó: Unsplash
Szerző: Varga Erika holisztikus bőrterapeuta