Szőkeség egyetlen nap alatt?

2019. május 21.
Szőkévé válni néha komoly kihívás, de nem lehetetlen. Fodrászszakértőnk és bloggerünk, Szóláth Norbi részletesen mesél a szőkítés útvesztőjéről.

A hajvilágosítás nagyon összetett kihívás. Főleg, ha azt szeretnénk, hogy a minősége is megmaradjon. Aki elhatározza magát, annak nagyon kitartónak kell lennie, nem egy alkalmas feladat, ez egy projekt, amin a fodrász és a vendég egy ideig együtt dolgozik, a megfelelően megbeszélt és kitalált lépések mentén. Legyünk türelmesek és ne siettessük azt, amit nem lehet. A fodrásznak nagyon sok mindenre kell odafigyelnie ilyenkor: milyen a haj állapota? Milyen szőke szeretne lenni a vendég? Volt-e már festve valaha? Volt már szőkítve a haj? Festett vagy natúr hajóról van szó? Esetleg már volt szőke, majd visszafestették barnára és most épp újra ki szeretne szőkülni? Mennyire roncsolt a haj állapota? Mennyi vörös és sárga pigment van a hajban? És még hosszan sorolhatnám a tényezőket, amiket figyelembe kell vennünk ilyenkor.

Jó, ha van kiindulási kép. Ilyenkor elkerülhető az a szituáció, hogy “láttam egy olyan szőke hajszínt ami olyan volt…” Majd az elhangzottak alapján a fodrász és a vendég fejében más kép jelenik meg, ez pedig előrevetíti a biztos katasztrófa képét a végeredmény tekinteteben.

Sötéttől a világosig

Ahogy már fentebb említettem, ez egy projekt amin lépésről lépésre kell a fodrásznak és a vendégnek együtt végighaladnia, és vannak olyan állomások menet közben amiket nem lehet kikerülni. A haj kivilágosítása univerzális menetrend szerint történik, nem pénz-, nem lokáció- és nem fodrászfüggő. A világ bármely pontján ugyanúgy működik az olcsó és a drága fodrásznál is. Természetesen minőségbeli és kivitelezési különbségek igencsak előfordulhatnak, de a menete mindig ugyanaz. Itt vannak a kedvenc képeim, amiket azoknak a vendégeknek szoktam megmutatni, akik szeretnének sötét hajból világosat elérni.

Khloe Kardasian fodrászat, Tracey Cunninghamet személyesen is ismerem. Az a megtiszteltetés ért hogy tanulhattam tőle és részt vehettem az egyik masterclassán Los Angelesben, a Beverly Hills-i szalonjában (Traceynel egyébként 800-1200 dollár között mozog egy alkalom ára). De mit is látunk a képen? Ahogy már említettem, hajat nehéz világosítani, főleg ha már festve van. Nem a fodrász határozza meg a világosítás mértékét, hanem az, hogy milyen a kiindulási alap. Általában az első pár alkalommal csak és kizárólag meleg árnyalatokat vagy hívhatjuk vöröses, rezes árnyalatoknak, lehet elérni. Aztán innen tovább haladva egyre világosabbak leszünk, majd a szín átvált vöröses rézből, rezes aranyba, majd tiszta arany árnyalatba (ez az amit mindenki sárgának hív). Innen még tovább szőkülve lehet a legvégén elérni a kívánt hamvasszőke szint. Tehát ahogy mindig szoktam mondani, a fodrászoknak nincsen varázspálcája, legyünk mi is türelmesek, ahogy Khloe is az volt, hogy elérje a kívánt színt.

Hajminőség

A legfontosabb, amire oda kell figyelni az egész műveletben, hogy a haj ilyen mértékű világosítása csak és kizárólag szőkítővel valósítható meg. A szőkítőszer nagyon igénybe veszi a hajat, főleg a sokadik alkalommal. Ezeknek az anyagoknak a használatát csak hajkötés erősítő anyagokkal lehet kompenzálni. Mindig kérjük a fodrászunktól, hogy használja a szőkítőbe keverve. Mi pedig használjuk őket otthon két hajszínező alkalom között. Trecey kedvenc márkája az Olaplex, amivel az összes hollywoodi sztár és celeb haját csillogóan egészségesen tartja. Én is ezt használom a vendégeimen, mert ez a világ legjobb minőségű hajkötés-sokszorozó terméke. Chris Appleton, Kim Kardashian, ‪Jennifer Lopez‬, Katy Perry fodrásza is ezzel tartja kedvenc sztárjaink haját egészségesen.

Szöveg: Szóláth Norbi, StyleBar
Fotó: Unsplash