Tények és tévhitek az arcápoló olajokról

2019. június 11.
Az arcolajok rakétaként lőttek ki pár éve, és úgy tűnik, mi fogyasztók nem tudunk betelni velük. A kínálat óriási, és az olajokkal való arcápolás lehetősége is szinte határtalan. Szépségbloggerünk, Varga Erika holisztikus bőrterapeuta mesél róluk bővebben.

Minden szépségterapeutának van egy stílusa, egyedi „kézjegye”. Nálam ez egy saját fejlesztésű arcmasszázs, amihez kevertünk egy holisztikus arcápoló elixírt. Miért pont az olajokra esett a választásom? Azért, mert a növényi olajok biokémia felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, és mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat tartalmaznak. Meggátolják a sejtek vízvesztését anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést és leszoktatnák a bőrt saját zsíranyagainak megtermeléséről. Főszerepben mindig az arcunk van, amit én csak és kizárólag természetes olajokkal, hidrogénben gazdag vízzel és virágvizekkel ápolok. Tudom, furcsán hangzik, de nem használok nappali és éjszakai krémeket. Ha elkezded bevonni a természetes olajokat a napi rutinodba, a bőröd előbb-utóbb meghálálja. Persze meg kell találnod azt, ami neked a legjobb, amit a te bőröd leginkább szeret. Kivételes lehetőség, hogy az olajozást nem kell csak az arcodra korlátozni, kenheted velük a kezedet, a hajadat és a testedet is.

A bőrápoló olajok előnyei

+ Erős antioxidánsok és vitaminok természetes forrásai
+ Az egészséges sejtfunkciót elősegítő zsírsavakat juttatnak a bőrbe, rugalmasságot és hidratáltságot biztosítva
+ Azonnal segítik a hidratációt, miközben rögzítik a nedvességet
+ Néhányuk erős gyulladás gátló és tápláló tulajdonságokkal is rendelkezik
+ Kiegyensúlyozzák a bőr olajtermelését

Mire használhatod az olajokat a bőrápoló rutinodban?

Tisztítószerként

A nap végére, kétféle szennyeződés marad az arcodon.

– olaj alapú: fényvédőből, vízálló sminkből és a természetes faggyúból ered
– víz alapú: a verejtékből és a szennyeződésekből ered

A legtöbb tisztítószer pedig a vagy-vagy típusba tartozik, vagy olaj alapú vagy vízalapú. A micellás vizek már az áthidaló megoldást nyújtanak, ha viszont ragaszkodsz a naturális megoldáshoz, akkor elárulom, hogy én, hogy csinálom.

Saját módszer

Egy kevés makadámia dióolajjal átmasszírozom az arcomat, majd egy meleg vizes mikroszálas kendővel alaposan letörlöm. Tökéletesen összegyűjti a szennyeződéseket, látni fogod, hogy mennyi „nemodavalóság” tud megtapadni a bőrödön. Ezután kiváló minőségű (erre háklis vagyok) rózsavízzel szintén áttörlöm, egyben hidratálom is.

Szérumként

Ha nem akarsz kísérletezni a különböző boltban kapható szérumokkal, de még is pluszra vágysz, akkor használj bátran olajokat. A hidegen sajtolt olajokból készült esszenciák rengeteg enzimet és vitamint tartalmaznak, remekül megállják a helyüket, mint bőrfiatalítók.

Hidratálóként

Itt nincsenek szabályok, tudni fogod, hogy mikor elég csak az olaj és mikor kell még esetleg valamilyen krémet is bevetned annak érdekében, hogy ne károsodjon bőröd barrier rétege.

Pontkezelőként

Ha megjelenik egy makacs és fájdalmas dudor az arcodon, akkor sincs okod pánikra. Egy fülpiszkáló végére cseppents teafa olajat, és csak a fájdalmas helyet, de csak is azt, kend be vele. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásával azonnal segítségedre lesz.

Alapozóként

Az olajok smink alá is kiválóak, mert sima alapot biztosítanak.

Testhidratálóként

Enyhén nedves bőrre kell felkenni, mert legjobban vizes közegben fejtik ki a hatásukat. Jobban jársz vele, mint egy testápolóval, mert önmagukban is elállnak, így nem kell tartósítószer hozzájuk. Kompromisszumok nélkül teheted ragyogóvá a bőrödet.

Hajkezelésre

Segítik a hajszálak nedvességtartalmának megőrzését, ezért kevésbé lesz hajlamos a töredezésre.

Mennyi az annyi?

3-5 csepp olaj bőven elég az egész arcod, nyakad és dekoltázsod ápolására, mert azokat sem kell kifelejteni. Hiába tökéletes a bőröd az arcodon, ha a nyakad és dekoltázsod kiábrándító képet mutat. Ha jól felszívódik az olaj, az remek, ha kiül az arcodra, akkor csökkentsd a mennyiséget, mert túlzásba estél. Ilyenkor töröld le egy nedves, akár virágvizes vattakoronggal.

Mi van, ha zsíros a bőröd?

Az egyik téves mítosz, hogy ne használj olajat zsíros bőrre. Elsőre ez logikusnak tűnik, de……. A bőrön megjelenő olajos anyagot faggyúnak nevezzük, amit a faggyúmirigyek termelnek, és fontos szerepe van: vízálló védőrétegként működik, ami megtartja a nedvességet és véd a bakteriális fertőzésektől. Ha ez sérül, akkor kialakulnak a zavaró pattanások. A test mindig egyensúlyra törekszik. A legtöbb akne ellenes terméknek alkoholos összetevője van, ami károsítja az olajos bőrt, kiszárítja. Kompenzációként a bőr még több olajat termel, hogy védje magát, és hajlamosabbá válik a fertőzésekre. Ezzel beindul az ördögi kör. Egy jól összeállított olaj kiváló a problémás bőr ápolására, gyógyítására, mert baktériumellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonsága van, de még sem vonja el a vizet. Zsíros bőrödre jojoba, csipkebogyó vagy kamilla olajat használj, nem fogod megbánni.

Jó és kevésbé jó

Vannak olyan olajok, amikkel óvatosan kell bánni, mert elnehezítenek: kókusz, búzacsíra, pálma olaj és szója olaj.

Jó, nem comedogén olajak: argán, avokádó, jojoba, sárgabarackmag és csipkebogyó olaj.

Fontos! Az olaj és a víz kölcsönösen segítik egymás felszívódását. Hidegen sajtolt olajat használj, mert finomítással az enzimek teljesen eltűnnek, a vitaminok elvesznek. Először több, majd egyre kevesebbre van szüksége őrödnek, hogy tökéletes eredményt érj el. Mivel tökéletes és nyom nélküli a felszívódásuk, ha 15 perc után még a bőrödön van, akkor csökkentsd a felhasznált mennyiséget.

Fotó: Profimédia – Red Dot