Botox vagy természetes bőrfiatalítás?

2019. június 25.
Ki erre, ki arra esküszik. Egy biztos, ha zavarnak a ráncaink, előbb-utóbb szeretnénk valamilyen megoldást találni a problémádra. Óriási a kínálat az arcfiatalító piacon, és sokszor úgy döntünk egy-egy eljárás mellett, hogy nem vagyunk pontosan tisztában a bőrünk állapotával, helyzetével. Szépségbloggerünk, Varga Erika holisztikus bőrterapeuta mesél erről a területről bővebben.

Volt ránc, nincs ránc?

Ha ilyen egyszerű lenne, akkor szinte csak sima bőrű emberek járkálnának az utcán, boldog mosollyal az arcukon. Vagy egy-egy nem körültekintően, vagy nem megfelelő szakmai háttérrel beadott botox-injekció miatt mosoly nélkül, merev izmokkal? A botox kezelésről megoszlanak a vélemények, nem véletlenül. Ha ezt a megoldást választjuk ráncaink eltüntetésere, akkor lényegében Botulinum toxint injekcióznak az izmainkba, más néven idegmérget. Ez a fehérje az arcunkba fecskendezve megszünteti az ideg-izom ingerület átvitelt (bár meggátolja a ráncok kialakulásáért felelős izomösszehúzódásokat, magukat a ráncokat nem szünteti meg a valóságban). Vagyis, hiába adja ki az agyunk a parancsot a mozgásra, az a valóságban nem jön létre, mert az izom ezt nem érzékeli. Ugyanakkor tudományosan igazolt, hogy a botox nem marad egy helyben, azaz képes elterjedni a testben. Így nem csak ott okoz izomvesztést, ahol közvetlenül bekerül, hanem más, távolabbi területen is.

A „csúcshatását” 1 hét után éri el, de a mintegy 4 hétig (egyes vélemények szerint 3-6 hónapig) fennmaradó állapot csak átmeneti, mert utána az izomműködés teljes mértékben visszaáll. És kezdődhet elölről a körforgás. Hiszen az izom, mialatt a többiek aktívan mozognak, csak lustálkodik, így miután újra önállóan kellene működnie, kissé lemarad erőnlétben a többiektől. Van még egy megfontolandó askpektusa a botoxnak, amiről nem esik szó. A bénultság idején, az érintett szövetek nem képesek hatóanyagot felvenni, mert lelassul a bőr felszívó ereje is. Vagyis hiába a csoda krém, a szuper intelligens peptid, észre sem veszi. Mire elmúlik a botox hatása, rosszabb állapotba kerülhet a bőröd, mint amiben kezelés előtt volt.

Ráncok, amiket kezelhetsz, másokat megelőzhetsz

Tükörbe nézve látod, hogy az arcodon elmélyülő vonások nem egyformák.

# Finom ráncok

Többnyire egymással párhuzamosan futnak. Kialakulásuk a bőr rugalmasságának elvesztéséből következik, ami a kollagén hiányára utal. Kiválóan reagálnak jó minőségű arckrém használatára, és kifejezetten hálásak, ha extra kollagént juttatsz a szervezetedbe. Találsz állati kivonatból készült sertés, marha és hal kollagént is. Szerintem az utóbbi a leghatékonyabb.

# Tartós rugalmas ráncok

Elsősorban a napfénynek kitett területeken alakulnak ki, jobban látható állandó ráncok. Felső ajkakon, orcákon, dekoltázson jelenhetnek meg. Megelőzés szempontjából fontos a napvédelem. Hyaluronsavas kezelések jól karbantartják őket. Itt fontos megemlíteni, hogy olyan kezelést válassz, ami kiterjed a nyak és dekoltázs bőrének fiatalítására is, mert nincs annál nagyobb, kellemetlenebb esztétikai kontraszt, mint ha egy ápolt arc mellé bevillan egy túlkoros dekoltázs.

# Dinamikus arckifejező ráncok

Nevetőráncok, vagy szarkalábak, melyek valamilyen érzelmeket követő arckifejezés hatására alakulnak ki. Idővel egyre több lesz belőlük, és erősen mélyárok képet mutatnak. Megelőzésre használj UV szűrős, széles napszemüveget, és fényvédő krémeket. A mélyre ható, minőségi hidratálás kitolhatja a megjelenésüket, ha már feltűntek, egymásra épülő kezelésekkel sokat finomíthatsz a mélységükön.

# Gravitációs megereszkedés

A bőrfeszesítő kollagén mennyisége az idő előre haladásával természetes módon csökken, a gravitáció hatására pedig a túlsúlyból adódóan, a bőr megereszkedik. Azt gondolnánk, hogy ez a teltebb arcú nőket érinti inkább, de nem így van. A vékonyabb arcúaknál sokkal intenzívebben jelentkező probléma. Megoldásként kollagén szintézist elindító, és a bőr feszességét fokozó eljárások jöhetnek szóba. A bőröd képes önmagát megújítani, javaslom, hogy olyan természetes működést támogató megoldásokat keress, ahol nem szenvedsz előre nem látható sérüléseket, amik csak tovább fokozzák az amúgy is fennálló problémádat.

Minden kiül az arcodra?

Ha gyakran vagy feszült, ideges, vagy sokat szomorkodsz, akkor ez meglátszik az arcodon is, és nyomot hagy a bőrödön. Ilyenkor a mimikai izmok letapadnak a csontokra és sorvadni kezdenek. Mivel halmozódnak a problémák, létrejönnek a homlok-, szemöldök- és nevető ráncok. A megoldás nem az, hogy múmiaként kezdesz járkálni, és felveszed a „fapofát”. Elsőként lélegezz egy nagyot, és határozottan kezdj bele az új életed kialakításába. Keress másik munkát, búcsúzz el a „lehúzó” kapcsolatoktól, menj el sportolni, alakítsd ki a neked legjobb étkezést. Hidd el, megérdemled a boldogságot, a bőséget és a feltétel nélküli szeretetet. A legújabb kutatások remek megoldást kínálnak az agyban található, és a mindennapjaink korlátozó gondolkodását meghatározó, pszichociszták feloldására. Ezzel egy időben keress, egy szimpatikus manuál terapeutát, aki biztos tudásával és varázskezeivel új életre kelti arcod izmait és feléleszti bőröd ragyogását. Ez a legbiztosabb megoldás, hogy hosszan megőrizd szépségedet és egészségedet.