A tudatos napozás 5 szabálya

2019. július 04.
A napfény hív és csábít. A tudatosságot mellőző napozás eredménye azonban koránt sem ilyen csábító: korai bőröregedés, ráncok, bőrszárazság, érzékenység, a bőrfelület leégése, túlnapoztatása. Öt profi tipp következik, hogy biztonságban tudd a bőröd nyáron.

A tudatosságot nélkülöző napozás ártalmai

Nagy energiájú szabadgyökök keletkezhetnek a sejtekben a napozás során, melyek óriási terhelést rónak a szervezetre. A nagy energiájú szabadgyökök képződése ellen a szervezet erős védekező reakcióval felel. A túl erős szabadgyökképződés akár kromoszómatörést is okozhat a sejtekben, vagy a károsíthatja a sejtmembránokat, illetve lefoglalja a szervezet szabadgyök kapacitását, terheli szervezetünk védekező rendszerét.

Sejtszinten is biztonságos napozás

A napozás során a legfontosabb kihívás, hogy képesek legyünk a hozzáférhető, szabad antioxidáns szintet folyamatosan fenntartani a szervezetben. Ez két úton lehetséges. Belső – antioxidáns – és külső – fizikai – fényvédelemmel és tápanyagfeltöltéssel.

Fizikai védelem 100 nanométer felett

A fizikai fényvédelem lényege, hogy az ásványi pigmentecskék, mint kis tükrök, visszaverik a napsugarakat. E parányi részecskék biztonságos mérete 100 nanométer feletti, így minimalizáljuk a kockázatot, ami a fényvédelemmel jár. Toxikológikai vizsgálatok nyomán irányadónak tekintjük, hogy a 100 nanométer alatti szemcsék nem alkalmazhatók bio kozmetikumokban. A nano méretű, ezen határértéknél kisebb szemcséket tartalmazó kozmetikumokra rá kell írni pl. ha (NANO) Titanium Dioxid-ot tartalmaznak. Ilyen apró szemcséknél megnőhet a beoldódás kockázata (pl. 30nm alatt.)

Természetes védelem bőrünknek

Napozáshoz kis mértékben szokott bőrre ajánlott, erős fényvédő hatású fényvédő krém, mely testre és arcra is használható az arcápoló fölé. A fény okozta ártalmaktól és a mélyrétegi bőröregedési folyamatoktól védő antioxidánsokat tartalmaz. A Biola kakaóvaj-turmeric fényvédő krém például babák számára is biztonságos, teljes védelmet nyújt, ám ne feledkezzünk meg a kis kalapokról, és könnyű ruházatról sem. A déli órákban azonban ne tegyük ki magunkat napfénynek.

Napfényfürdő után antioxidáns fürdő

A napfénynek nehezen állunk ellen, testünk-lelkünk vágyik a fényre, a melegre. A hormonrendszerünk, az idegrendszerünk számára kellemes, frissítő élmény a napozás, szinte új életre kelünk általa. A szép bőr érdekében bőrünk védelméről fizikailag kell gondoskodnunk, ha biztosra szeretnénk menni. Napozás után a legfontosabb teendő a szervezet antioxidáns készletéről gondoskodni, olyan kivonatokkal táplálni kívül és belül is, mely segítségével a bőr hamarabb megnyugszik, és regenerálódik.

Fotó: Unsplash