Így lehet gyengéd a bőrápolási rutinod

2019. augusztus 23.
Szeretnéd, ha a bőröd az arcápolóidtól nemcsak szebb lenne, de ellenállóbbá is válna? Válassz olyan készítményeket, amelyek megóvják és fenntartják a bőröd egészségét.

A bőr gyengéd ápolására szolgáló dermokozmetikumok egyesítik a kozmetikai és a bőrgyógyászati termékek tulajdonságait: nemcsak ápolnak, de megőrzik a bőr egészségét, javítják a minőségét. Ezen kívül védik a bőrt a külső káros hatások ellen.
De miért fontos a gyengéd bőrápolás? Manapság egyre többen panaszkodnak a kipirosodó, viszkető, gyulladt bőrre – a bőrgyógyászok világszerte az érzékeny bőrű emberek számának növekedéséről számolnak be. A kutatások szerint a magyar nők 60%-nak napi szinten problémát okoz a bőrérzékenység.

Valójában az érzékeny bőr nem különálló bőrtípus, hanem egy időszakos vagy tartós állapot, amely bármilyen bőrtípusnál kialakulhat. Az érzékenység valamilyen tényezőre való túlzott reakciót jelent, melynek eredménye bőrpír, ekcéma, gyulladás vagy allergia. A száraz bőr hamarabb válhat érzékennyé vagy túlérzékennyé, mint a normál, a zsíros vagy a vegyes bőrtípus.

Az érzékeny bőrállapot meggyengült védekezőképességgel és alacsonyabb toleranciaküszöbbel jár – ez a két tényező pedig egymást erősíti. A bőr irritációját külső és belső hatások okozhatják, mint például az éghajlati vagy az időjárási viszonyok megváltozása, a diéta, az intenzív érzelmek, hormonok, az illatanyagok és bizonyos tisztálkodószerek.

Ha a bőrünk hajlamos az irritációra vagy csak szeretnénk megelőzni a bőrérzékenységet, egy esetleges bőrgyulladás vagy allergia kialakulását, válasszunk bőrápolási rituálénkhoz gyengéd bőrápolókat.

Tudomány és kutatás

Az elismert dermokozmetikai márkák kutatói és fejlesztői nem elszigetelt laboratóriumokban dolgoznak, hanem orvosokkal, bőrgyógyászokkal, klinikákkal és egyetemekkel működnek együtt. Így a bőr működésének mély ismeretében, a legújabb bőrgyógyászati és orvosi eredményekkel lépést tartva tudják beépíteni a tudomány legújabb vívmányait a bőrápolók fejlesztésébe. A bőrgyógyászokkal való konzultáció segítségével a fejlesztők folyamatos visszacsatolást kapnak a termékekről a használóiktól.

Minden termék egy-egy, a bőr adott problémáját intenzíven kezelő kulcsösszetevőre épül, melyek megtalálása hosszas kutatómunka eredménye. Ezek a hatóanyagok gyakran a szervezetben természetesen is előforduló vegyületek, ilyen például a hialuronsav vagy az urea.

Hatékonyság és biztonság

A dermokozmetikumok fejlesztésénél a legfontosabb elvárás, hogy a hatékonyság mellett a termékeket magas szintű tolerálhatóság jellemezze, azaz a folthalványító vagy ránctalanító összetevőjét még az érzékeny bőr is elbírja. Ennek érdekében a dermokozmetikumok más kozmetikai készítményeknél szigorúbb és hosszadalmasabb tesztelési folyamatokon mennek keresztül. Az átfogó in vitro, azaz laborban, különféle mesterséges bőrmodelleken zajló teszteket in vivo tesztelés követi. Utóbbi önkéntesek bőrén történő tesztelési folyamatot takar a bőr változásainak és reakcióinak folyamatos megfigyelése mellett.

A lényeges tényezők, például a bőr nedvessége, az oxidatív terhelés, a gyulladás, valamint a bőr regeneráló képessége mind felmérhető a legújabb technológiák segítségével. A ráncok mélysége ugyancsak mérhető, így az előtte/utána tesztek releváns adatokat nyújtanak az adott krém ráncfeltöltő hatásáról.

A minimalista formulák is a biztonságot szolgálják. Ez azt jelenti, hogy a készítménybe semmilyen fölösleges összetevő nem kerül, ami nélkül a termék ne működhetne – például az arclemosó kizárólag a tisztításhoz és sminkeltávolításhoz szükséges összetevőket tartalmazza.

Élményt adó bőrápolás

Manapság már nem csupán biztonságot és hatékonyságot várunk a krémektől, hanem kellemes használatot is. A termékek fejlesztése során figyelembe veszik a tesztelők fogyasztói visszajelzéseit a termék textúrájáról, bőrrel való érintkezéséről, felszívódásáról, illatáról. A gyengéd kozmetikumok illata többnyire nem utólag hozzáadott illatanyagból származik, hanem az összetevők természetes illatából. Ugyanakkor bármilyen fennálló bőrprobléma, gyulladás vagy irritáció esetén illatanyagmentes készítmény a megfelelő választás, mivel a bőrápolók illatanyagai növelik az irritáció kialakulásának esélyét. A minőségi dermokozmetikumok selymes állaga, gyors felszívódása, a bársonyos tapintású, friss kinézetű bőr kárpótol az elmaradt illatélményért.

Fotó: Unsplash