Profi tanácsok az otthoni savas bőrhámlasztáshoz

2019. szeptember 10.
Szépségbloggerünk, Varga Erika holisztikus bőrterapeuta ezen a héten a nyárban megfáradt bőrünk savas kezeléséhez ad tippeket, egyúttal pedig segít eligazodni a bőrhámlasztó termékek világában.

A hőmérséklet hűvösebbre vált, a napok rövidebbek, a reggeli levegő frissebb. Az ősz hivatalosan is itt van, és finom ételeket és izgalmas őszi szépségápolási tendenciákat hoz magával.

Az arcápolásodat is át kell alakítanod, mert a nyári „summer feeling” után, fontos az alapos bőrmegújítás. A napfényt imádjuk, hasznos a szervezetünknek, de sokszor kellemetlen nyomokat hagy a bőrön. Elmélyült ráncok, pigmentfoltok és extra szárazság jelenhet meg. Ilyenkor célszerű erősebb hatású bőrtisztítást választani, a megszokott helyett. Vitathatatlan, hogy a savas tisztítás kifejezés kissé félelmetesen hangozhat, hiszen savakat juttatni a bőrre mindenkinek idegen kicsit. A savak használata az elhalt hámsejtek eltávolítására, inkább tűnhet tudományos kísérletnek, mint bőrápolási rutinnak. De a félelmek nem megalapozottak, ugyanis a folyékony peelingek bőrre gyakorolt hatása enyhébb, mint a fizikai (mechanikai) radíroké. Ez utóbbiak a súrlódást használják az elhalt hámsejtek eltávolítására, a kémiai hámlasztók pedig az egészséges és az elhalt hámsejtek közötti kötéseket gyengítik meg, és ezzel csökkentik közöttük az összetartó erőt. Felgyorsul az elhalt bőrsejtek leválási sebessége, és a bőröd megújulása látványos lesz. Kétféle csoportba soroljuk a felhasználható savakat, lássuk, melyek is ezek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ETUDE LANEIGE 3CE INNISFREE (@tariandra_id) által megosztott bejegyzés, Máj 19., 2019, időpont: 7:31 (PDT időzóna szerint)

AHA savak (alpha-hydroxi-acid)

Ide a glikolsav és a tejsav tartozik, amiket gyümölcssavaknak is nevezünk. Kiváló bőrmegújító, halványító tulajdonságuk miatt lehetőséget nyújtanak a szabad gyökök okozta kellemetlenségek enyhítésére. A szeborreás, aknés problémák mellett alkalmazhatók az érett bőrök regenerálására is. A pigmentált (elszíneződött) szarusejteket is fokozatosan leválasztják, és a megújult felhámnak üde, fiatalos külsőt kölcsönöznek. Alkalmazásuk után szigorúan kötelező fényvédő krém használata, min. 30-as faktorszámmal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🇲🇨💎 SKINFACED BEAUTY 💎🇲🇨 (@skinfaced) által megosztott bejegyzés, Jún 20., 2019, időpont: 11:08 (PDT időzóna szerint)

BHA savak (béta-hydroxi-acid)

Közismert nevén szalicilsav. Csodás rövid- és hosszú távú hatással van a bőrödre, az öregedéstől kezdve egészen a pattanásokig. Behatolva a pórusokon mélyebbre jut, mint az AHA sav, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ezzel a savval kicsit óvatosabban kell bánni, ne használd sokáig, csak addig, amíg a zavaró bőrelváltozások el nem tűnnek. Itt se hagyd el a fényvédő használatot, mert nélküle még az őszi, sőt téli naptól is újabb gondjaid adódhatnak.

A kémiai hámlasztók otthoni alkalmazását személyre kell szabni, ezért mindig figyeld a bőröd reakcióit, és aszerint alakítsd használatuk gyakoriságát.

Általános tanácsok:

• Az enyhe, 5% körüli AHA hámlasztókat naponta egyszer használd. A szemkörnyékedet igen, de a közvetlen szem alatti területet és a szemhéjat nem tanácsos hámlasztani.

• Az 1 vagy 2%-os BHA hámlasztókat szintén naponta egyszer alkalmazd, (érzékeny bőr esetén minden másnap), de csak addig, amíg a zavaró tüneteid elmúlnak. A bőrsejteknek 28 napos megújulási ciklusuk van, ezért türelmesnek kell lenned, hogy elérd a kívánt eredményt. Siettetni semmit nem szabad, mert a „túltolás” inkább káros lesz, mint látványos.

Arra, hogy reggel, vagy este használod őket, nincs szabály, amikor kényelmesebb. Miután felvitted, hagyd beszívódni, majd töröld át a bőrödet egy nedves kendővel. Ezután folytathatod a napi rutinodat.

Legyél bátor, kísérletezz a folyékony peelingekkel, de ne vidd túlzásba. Figyelj a fényvédelemre és az alapos hidratálásra is.

Szöveg: Varga Erika, holisztikus bőrterapeuta

Fotó: Profimédia – Red Dot