5 tipp a szebb kezekért!

2019. szeptember 24.
Hogy mi az ápolt selymes, és persze egészséges kezek titka? Varga Erika holisztikus bőrterapeuta, a Marieclaire.hu szépségbloggerének 5 tippjéből megtudhatod.

A kéz ápolása már évezredekkel ezelőtt is vonzó volt, Kínában például a magas rangú családok női tagjai előszeretettel festették a körmüket. Kezünk állapota legalább annyit elárul rólunk, mint az, hogy milyen sminket rakunk fel reggel. Ráadásul naponta többször kezet is foghatunk, így érintésünk is sok információt közölhet rólunk a velünk szemben állókkal.


Kezeld a sérüléseket

Kezünk bőre folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak: nyáron a napfény, télen a hideg és a szél károsíthatja. Ezért egész évben szükséges a kézápolás. Ha a szabadság alatt többet napoztál, akkor megjelenhetnek a bőrödön barnás elszíneződések. Ezt otthon heti egyszeri citromos hámlasztással kezelheted.
Csavard ki egy fél citrom levét, fülpiszkálóval vidd fel a kézfejedre és várj 15 percet. Mosd le, és kend be hidratáló krémmel. Lehetőleg este végezd, hogy napfény ne érje még véletlenül se a bőrödet, mert az újabb kockázati tényezőt jelent. Ha kitartóan végzed a gyümölcssavas hámlasztást, akkor bőröd szép lassan megújul.
A szalonkezelések közül bőrfehérítésre és fiatalításra a legjobb módszer a szén-dioxid terápia, ahol egy speciális géllel és papírral elérik, hogy a keletkező CO2 bejusson a szövetek közé, és ott egy egyszerű élettani folyamatot kihasználva – meggyorsítva az anyagcserét -, sejtszintem megújítsa a bőrt. Látványos eredményt produkál.

Hidratálj

Nyáron elég egy könnyű kence, de télen szükséges a „nehézágyúk” bevetése. Olyan krémet válassz, ami tartalmaz glicerint, ureát, E-vitamint illetve kamillát az összetevők között. Fontosak az olajok is, mivel a bőrnek leginkább vízre és olajra van szüksége, ezért ha beszerzel jojoba–, argán– vagy mandula olajat és azt masszírozod be esténként a nedves bőrödbe, akkor is hadat üzenhetsz a szárazságnak. Ha extra száraz a bőröd, akkor pedig keverj a krémedhez pár cseppet az olajból, kend be vastagon a kezed, húzz rá kesztyűt éjszakára és reggelre garantált a selymes bőr. A hidratálásra is vannak szuperhatékony profi kezelések. Ilyen az oxigén segítségével bejuttatott hyaluronsav, ami köztudottan vízgyűjtő anyagként viselkedik a bőrünkben. De remek megoldást nyújt a hidrogénnel dúsított víz is, mert toxinmentesen hidratálja a bőrödet a legtermészetesebb módon.

Peelingezz

Pont, mint az arcbőrödnél, a kézfejed, sőt az egész karod bőrét hetente egyszer érdemes leradíroznod. Ehhez a házilag kreált peeling egyszerű és gyors segítséget jelent. Kókuszolaj és szódabikarbóna 1:1 arányú keverékéből készíts kenhető masszát, ehhez tegyél 1 csepp geránium esszenciát is. A keverékkel alaposan masszírozd át a kezeidet és a karodat, majd kend be a hidratáló krémeddel vagy kedvenc olajoddal.

Bőrbarát szereket használj

A sok mosogatástól és kézmosástól könnyen kiszáradhat a bőrünk, ha nem megfelelő szereket használunk, ezért mindenképp érdemes a mosószerek bőrbarát verzióit vásárolni, még akkor is, ha ezek sokszor drágábbak, mint az átlagosak. Hosszútávon megéri, mert a megelőzés a legjobb befektetés.

Műköröm vagy természetes köröm?

Érvek és ellenérvek szólnak mindkettő mellett és ellen, így te döntöd el, hogy melyik illik jobban a stílusodhoz és az életviteledhez. Ha sokat „dolgozol a kezeddel”, akkor érdemes a rövidebb körmökre szavazni, ám ha nincs útban a műköröm, akkor hosszabb körmöt szerezz a természetes fölé. Amire mindig figyelj oda, hogy akár lakkról, vagy mesterséges kiegészítőről legyen szó, a körmöd egészsége fontos. Időnként kend át teafa olajjal, hogy megakadályozd a lezárásból adódó gombás fertőzéseket. Belsőleg pedig fogyassz bőr- és körömerősítő vitaminokat: E, A, D, H és B család, és ásványi anyagokat: cink, króm, vas, folsav.

 

Fotó: Unsplash
Szöveg: Varga Erika, holisztikus bőrterapeuta

Ha szeretnél Erika munkásságáról többet megtudni, kattints IDE!