A grapefruit 5 legfontosabb szépítő és egészségügyi előnye

2019. augusztus 27.
Szépségbloggerünk, Varga Erika holisztikus bőrterapeuta ezen a héten arról mesél, mi mindenért érdemes a grapefruitot állandó jelleggel beiktatni az étrendünkbe.

Lassan beköszönt az ősz és még mielőtt felüti fejét a sok megfázás, felfázás, és a mostanában gyakori, emésztőrendszert érintő betegségek valamelyike, ismerkedjünk meg kicsit a grapefruittal, ami változatos módon segíti egészséged támogatását.

Az élelmiszerboltok zöldséges standjainál gyakran elsiklunk a sárga héjú, kissé keserű ízű (más citrusfélékhez képest, pl. narancs), duci gyümölcs felett, pedig egészségügyi előnyei tagadhatatlanok.

1. A grapefruit tele van tápanyagokkal

A grapefruit elfogasztása (vagy levének reggeli turmixodhoz való hozzáadása) elképesztő előnyöket nyújt a testednek, mivel rengeteg tápanyag van benne, mégis alacsony a kalóriatartalma. Van benne vitamin és ásványi anyag is: rost, C-vitamin, A-vitamin, kálium, tiamin, folát és magnézium.

Egészséges adag antioxidáns kerül a szervezetedbe, amikor grapefruitot eszel. A grapefruitban található antioxidánsok közé tartozik a béta-karotin, likopin és flavanoidok, valamint a C- és A-vitaminok. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek elősegíthetik a tested védelmét a környezetben található szabad gyökökkel szemben, és potenciálisan csökkenthetik egyes betegségek, például a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

2. Segíthet a fogyásban
Sokunknak célkitűzése a fogyás. Unalmas és hosszadalmas kivárni, míg a felesleges kilók lecsorognak rólunk, de megkönnyítheted a folyamatot, ha beiktatod a grapefruitot az étrendedbe. Lehet, hogy túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de tanulmányok kimutatták, hogy működik. Ennek oka részben a gyümölcs rosttartalma. Ha sok rostot fogyasztasz, az segíti a teltségérzet kialakulását, ami végső soron csökkenti a kalóriabevitelt. Ráadásul sok vizet is tartalmaz, ami hatással van az egészséges vízháztartás fenntartására is. Egy tanulmány kimutatta, hogy résztvevők egy csoportja, akik étkezés előtt megettek egy fél friss grapefruitot, 12 hét alatt átlagosan 7.7 kg súlyt veszítettek. Azok, akik nem fogyasztottak gyümölcsöt, átlagosan kevesebb, mint 2.2 kg súlytól szabadultak meg.
Javaslat: ha nem jutsz hozzá friss gyümölcshöz, akkor szerezz be 100%-os tisztaságú grapefruit esszenciát, és fogyassz naponta 3×4 cseppet vízben oldva. Isteni íze van, és tényleg segíti a súlyvesztést. Ilyenkor nem a rostokkal támogat, hanem a hatóanyagaival.

3. A grapefruit antioxidánsai segíti a bőr ragyogását

Nemcsak megenni ajánlott a duci gyümölcs golyót, hogy kihasználd az előnyeit. Helyileg alkalmazva a grapefruit valóban hihetetlen előnyökhöz juttatja a bőrödet. Ennek oka az, hogy visszapótolja a vitaminokat és ásványi anyagokat.

• A C-vitamin természetes módon segíti a kollagén termelést, ami javítja a bőr rugalmasságát, amitől fiatalnak és frissnek tűnik az arcod. A C-vitamin antioxidáns is.
• Az antioxidánsok megvédenek a szabad gyökök káros hatásaitól, és segítik megelőzni a korai öregedést.
• A kálium kiválóan alkalmas a ráncok és a finom vonalak kisimítására, mivel segíti a bőr hidratáltságának megőrzését.
A grapefruit illóolaj és kivonat egy fantasztikus lehetőség a normál és a száraz bőr ápolására, ha szükséged van egy lökésre a ragyogáshoz. Adj hozzá egy csepp esszenciát a kedvenc arcápoló krémedhez, vagy olajodhoz.

4. A grapefruit elősegítheti a szív egészségét

Egy elfogyasztott negyed grapefruit a napi káliumbevitel kb. 5% -át biztosítja. A kálium kiválóan gátolja a magas vérnyomás kialakulását, ezzel visszaszorítva a szívbetegség által okozott halál kockázatát is. Ráadásul a magas rosttartalom is véd a magas vérnyomással szemben, és segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik napi háromszor grapefruitot fogyasztottak hat héten keresztül, alacsonyabb lett a vérnyomásuk, valamint javult az LDL koleszterinszintjük.

5. Fokozza az immunvédelmet

Azok, akik gyakran betegek, különösen a hidegebb hónapokban, itt az ideje, hogy több grapefruitot egyenek. A keserű gyümölcs az ajánlott napi C-vitamin értéknek kb. 64% -át tartalmazza, ezért egy fantasztikus lehetőség a test sejtjeinek megóvására, akár káros baktériumokról, vírusokról vagy gombákról legyen szó. Gazdag A-vitaminban is, amiről kimutatták, hogy csökkenti a test és a bőr gyulladásos folyamatait.

Szöveg: Varga Erika, bőrterapeuta
Fotó: Unsplash