7 egyszerű módszer a fénylő hajért

2019. október 05.
A hajkondicionáló használatán és rendszeres vágáson túl is rengeteget tehetünk azért, hogy egészségesen fénylő és ragyogó legyen a hajkoronánk. Ráadásul egyik módszer sem igényel különösebb erőfeszítést és plusz időráfordítást.

A rendszeres vágás mellett például az étkezéssel, a megfelelő fésű használatával is sokat tehetünk azért, hogy a hajunk jó állapotban legyen. Nézzük, mivel segíthetünk a hajunknak, hogy mindig ragyogó és egészséges legyen!

1. Elegendő fehérje
“Mivel a haj keratinből, egyfajta fehérjéből épül fel, ha nem tartalmaz elegendő fehérjét az étrendünk, töredezetté, szálassá válhat a hajunk” – mondta Jo Lewin táplálkozási szakértő. A húsok közül a csirke és a pulyka, illetve a halak, tejtermékek és a tojás az, amit érdemes rendszeresen fogyasztani a hajunk érdekében. A növényi alapú étrenden élőknek az olajos magvak, tofu, quinoa és a hüvelyesek segíthetnek. A fehérje mellett az összetett szénhidrátok és a vas is nagyon fontos a haj egészségéhez.

2. Óvatosan fésüljük
Az étrend azonban csak az újonnan növő hajszálaknak segít. “A nem megfelelő hajkefe a leggyakoribb oka a töredezett hajnak” – mondta Anabel Kingsley hajszakértő bőrgyógyász. Fontos, hogy a hajkefe sörtéinek végén legyen apró védőkupak. Mindig a hajvégeket fésüljük ki előbb, összefogva, majd csak ezután végezzük el a műveletet a hajtőtől indítva is.


3. Hagyjuk természetesen száradni
A hajszárító és a forró hajformázó eszközök törékennyé tehetik a hajat, mely elveszítheti a fényét is. “Gondoljunk rá úgy, hogy a hő megfőzi a hajszálakat. Szép, rugalmas eleinte a hajszál, ám a hő hatására megváltozik a struktúrája és idővel elveszíti fényét” – mondta a bőrgyógyász. Amikor csak tehetjük, hagyjuk természetesen száradni a hajat, hajformázás előtt pedig mindig használjunk védőszérumot.

4. Radírozzuk a fejbőrt
A hideg időben gyakori, hogy korpássá válik a fejbőr. A korpásodás ellen használt samponok olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek kezelik a problémát, ám az elhalt hámsejteket hatékonyabban távolíthatjuk el, ha egy csipet sót keverünk a samponunkhoz, és ezzel dörzsöljük át a fejbőrt.

5. Számoljunk le a stresszel
Bár nem annyira köztudott, mint más negatív hatásai, de a stressz hajhulláshoz is vezethet. Már csak ezért is fontos, hogy testmozgással, egészséges étrenddel, meditációval és megfelelő mennyiségű és minőségű alvással enyhítsük a testünk és lelkünk feszültségét.

6. Hidratáljuk az ősz hajszálakat
Az ősz hajszálak gyakran merevebbek és törékenyebbek a még pigmentet tartalmazó hajszálaknál. Ahogy gyűlnek a fehér hajszálak, egyre nagyobb szüksége van a hajunknak a táplálásra. Jojoba- és argánolajból készült ápoló pakolással hatékonyan puhíthatjuk és fényesebbé tehetjük a mattuló ősz hajkoronánkat is.

7. Rendszeres igazítás
Nagyon fontos a töredezett hajvégek eltávolítása ahhoz, hogy egészségesnek és ragyogónak tűnjön a hajunk. Még a göndör hajnak sem árt 6-8 hetente a frissítő vágás.

Fotó: Unsplash