A legjobb micellás vizes lemosók és samponok

2019. október 21.
A micellás készítmények forradalmasították az arcápolás folyamatát, a soklépcsős tisztítást felváltotta egy egyszerűbb, gyengédebb módszer. A töretlen népszerűségnek örvendő arc- és sminklemosók mellé lassan, de biztosan felzárkóznak az alternatív, micellás társaik is.

A micellás vizet a múlt század elején fedezték fel, amikor francia nők tömege választotta ezt az egyszerű, de nagyszerű gyógyszertári csodaszert, hogy az arcbőrét minél kevésbé tegye ki a híresen rossz minőségű francia csapvíz negatív hatásainak.

A micella ereje

Mai formájában a micellás technológia 10–15 éve létezik, de csak nemrég kezdte el alkalmazni a szépségipar a gyors, hatékony tisztítás miatt. „A micellás vizek nevüket fő összetevőikről, a micellákról kapták. Ezek az aktív részecskék hatékonyan segítenek a szennyeződések, felesleges faggyú és smink eltávolításában, anélkül, hogy kiszárítanák a bőrt. Felbontják a szennyeződés és a bőr közti kötéseket a molekulákban, majd egyfajta mágnesként magukhoz is vonzzák, és apró gömböcskékbe, úgynevezett micellákba zárják a szennyeződéseket” – mesél a formula erejéről dr. Faragó Katalin, a Mixa bőrgyógyásza. Vagyis a micellás víz különlegessége, hogy egy mozdulattal, dörzsölés és irritáció nélkül tisztítja meg a bőrt, így a többlépcsős, idő- és pénztárcabarátnak nem nevezhető arctisztítási rutin korában forradalmi, egyben praktikus lehetőséget jelent a nők számára.

Az alapverziók az arctisztító gélekkel szemben olyan felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek nem habzanak, vagyis nem kell hozzájuk külön vizet használni, kifejezetten gyengéd, gyors tisztítást biztosítanak. Nem szárítják ki a bőrt, mint a szappanok, mégis tökéletesen megtisztítják a szennyeződésektől, de ennél azért több jó is írható a reneszánszát élő technológia számlájára. „A micellás vizek pH-értéke 5,5, hipoallergének, nem tartalmaznak alkoholt, parabéneket. Ma már egyre többen tudják, mennyire fontos, hogy reggel és este is megtisztítsuk a bőrt, majd hidratáljuk. Ez az adott bőrtípusnak megfelelő micellás vízzel egy lépésben megoldható – mondja a szakértő. – Nem kell tonikot használni, amely az alkoholtartalma miatt könnyen kiszárítja a bőrt. A tisztítótejeket gyakran erőteljes mozdulatokkal visszük fel, amely az érzékeny bőrűeknél kipirosodást okozhat. A tejjel szemben a legnagyobb előnye, hogy a micellák magukhoz vonzzák a koszt, és egy mozdulattal le lehet mosni a sminket.”

Gyakran előfordul, hogy a micellás lemosókat összekeverik az arclemosó tonikkal, azonban a két termék közel sem egy és ugyanaz. A tonikot általában sminklemosás után, zsírosabb arcbőrre javasolják, ám alkoholtartalma miatt szárító hatású lehet, így például az érzékeny bőrűek számára nem ajánlott a használata. Ezzel szemben a micellás víz nem szárít, így bármilyen bőrtípus tisztítására megfelelő. Továbbá a legtöbb sminklemosóval szemben szappant sem tartalmaz, amely szintén kiszáríthatja a bőrt.

Micellás szépséghorizont

A micellás termékek frontján egyre nagyobb a választék, nemcsak a márkák kínálata bővül, de a készítmények is színesednek, a szépségápolás újabb és újabb területeit hódítják meg. Természetesen létezik minden bőrtípusra micellás víz (külön van száraz bőrre, reaktív, érzékeny bőrre és zsíros, pattanásra hajlamos bőrre is), de vannak férfiaknak és a kisbabák érzékeny bőrére kifejlesztett, sőt bio verziók is, míg a kétfázisú micellás vízzel a tartós smink is könnyedén eltávolítható.

A micellás jelző úgy fest, igazi jolly jokerré vált. Megjelentek a piacon a micellás gélek, samponok, micellás tejek, sőt micellás-olajos alternatív szépségtermékek is, igaz, utóbbiak használatához nélkülözhetetlen a víz.

A legizgalmasabb újdonságok sorát a Biobaza New age mimosa arclemosó micellás olaja nyitja. Az egyedi formula ápoló olajokkal és hatékony micellákkal tökéletes megoldást nyújt a vízálló smink és egyéb szennyeződések eltávolítására. Könnyű állagú, egyszerre tisztít, hidratál és ápol. Mindent visz a tisztításban a Lierac kettős hatású micellás arctisztító teje, amelyet minden bőrtípusra ajánlanak, egyszerre használhatjuk arcra és szemre is. Gélfronton sincs szélcsend, itthon az egyik kedvencünk, a La Roche-Posay egyszerű, gyengéd és hatékony megoldást kínál a kipirosodásra hajlamos bőrűeknek a nyugtató és kímélő Rosaliac micellás arclemosó géllel. A micellás sminklemosó és hidratáló arctisztító kendők kínálata is széles, a Helia-D és a Nivea is előrukkolt kíméletes, gyors tisztítást nyújtó praktikus lemosókkal.

A samponok világát is meghódították a micellák, a Nivea samponja (Micellás Erősítő Sampon Vízililiommal) alapos tisztítást biztosít, emellett erősíti a hajszálakat, de hasonló technológiával debütált idén itthon a Redken Clean Maniac Micellar samponja is, tökéletes tisztítást ígérve.

A kedvenc micellás úttörőink

Kétfázisú micellás víz, Garnier Skin Naturals All in1
Arclemosó micellás olaj, Biobaza New age mimosa
Micellás sminklemosó víz érzékeny és reaktív bőrre, Mixa
Kettős hatású micellás arctisztító tej, Lierac
Micellás arclemosó gél, La-Roche Posay Rosaliac
Micellás hajerősítő, Nivea Micellás Erősítő Sampon Vízililiommal
Micellás lemosó, Bioderma Sensibio H2OMicellás sminklemosó és arctisztító, Lancôme Cleanser Bi-Facil Visage
Micellás sminklemosó és hidratáló arctisztító kendő, Helia-D,
Micellás sampon, REDKEN

Forrás: Marie Claire

Fotó: Getty Images